Belföld

Bebetonoznák a tanársztrájk ellehetetlenítését

VARGA JENNIFER / 24.HU
VARGA JENNIFER / 24.HU
A PSZ felszólította a képviselőket, a beterjesztett javaslatot ne fogadják el!

A Törvényalkotási bizottság kormánypárti tagjai olyan módosítást terjesztettek elő, amely állandóan fenntartaná a pedagógusok sztrájkját ellehetetlenítő rendeletet, szúrta ki Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese. Mint Facebook-oldalán írta, szerinte a javaslat legdurvább része, hogy azonnali elbocsátással fenyegeti a polgári engedetlenkedő pedagógusokat.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) barátságtalan gesztusnak tartja a sztrájkot ellehetetlenítő javaslatot, hiszen a sztrájkbizottság tagjaként azért várta az új kormány megalakulását, hogy folytathassa a sztrájktárgyalásokat a kormány kijelölt képviselőjével.

A PSZ felszólította a képviselőket, a beterjesztett törvényjavaslatot jelenlegi formájában ne fogadják el!

A Törvényalkotási bizottság elé került kormánypárti javaslat  állandóan fenntartaná a pedagógusok sztrájkját lehetetlenné tevő korábbi rendeletet, megfosztaná a szakszervezeteket a még elégséges szolgáltatásról szóló tárgyalások lehetőségétől.

A PSZ szerint a jogalkotásról szóló törvény előírja a társadalmi partnerekkel az egyeztetést. Ez elmaradt, ami arra utal, hogy

az új kormány ismét nem tekinti tárgyalópartnernek a szakszervezeteket. Ezt a PSZ határozottan visszautasítja, egyben felhívja a megalakuló új kormány figyelmét is arra, hogy a »sztrájk alapjog«.

Pintér Sándor belügyminiszter, aki majd az oktatásért is felel, szerdán a bizottsági meghallgatásán a sztrájkot legitim eszköznek nevezte, de hozzátette, jogvégzettként sem ismeri a „polgári engedetlenség” kifejezést, az nem része a jogrendnek.

A PSZ szerint azonban polgári engedetlenség igenis létezik fejlett demokráciákban, annak „rendpárti” tiltása egyértelmű jele az új kormány filozófiájának. Az ilyen kijelentés több ezer bátor magyar pedagógus megfélemlítését szolgálja. Mint írták, Pintér Sándor „rendpárti” kijelentései aggodalomra adnak okot, miközben az oktatás alapvető gondjaira (bérek, munkaerőhiány, munkaterhek csökkentése) az újrázó miniszter nem adott választ.

Kapcsolódó
Kutató: Az oktatás szimbóluma a kolduló tanár
A tanárhiányt sorscsapásnak, az oktatás helyzetét megdöbbentőnek nevezte Trencsényi László.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Facebook-oldalán azt írta,

A sztrájk alapjog!

A Törvényalkotási bizottság kormánypárti képviselőinek javaslata  ezt lábbal eltiporja.

A kormánypárti javaslat, illetve Pintér Sándor szavai miatt érdemes felidézni, hogy 15 éve, amikor a Fidesz kordont bontott Orbán Viktor pártelnök vezetésével, Szájer József akkori EP-képviselő polgári engedetlenségnek nevezte az akciót, amit az ötödik Orbán-kormányba visszatérő Navracsics Tiborral, frakcióvezetőként kezdeményezett.

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága elfogadta a módosítást, amelynek indoklása szerint a munkabeszüntetéssel kapcsolatban felvetődhet a kérdés, az sztrájk vagy polgári engedetlenség; utóbbi ugyanis nem jogi kategória, hanem politikai megnyilvánulás, írta az állami hírügynökség.

A bizottság ülésén Arató Gergely (DK) úgy vélte:  a szabályozás célja, hogy kirúgással fenyegesse a tiltakozó pedagógusokat. Ezt  Hende Csaba, a bizottság fideszes elnöke és Azbej Tristan, a Miniszterelnökség államtitkára is cáfolta, szerintük téves feltételezés, hogy a változtatás a munkaviszony megszüntetését lehetséges jogkövetkezménnyé tenné, ha valaki nem tesz eleget munkaviszonyából adódó kötelezettségeinek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik