Belföld europoli

Orbán már lehívná az uniós hitelt, amit tavaly visszautasított

François WALSCHAERTS / various sources / AFP
François WALSCHAERTS / various sources / AFP

Orbán Viktor pénteken levélben kért pénzt Ursula von der Leyentől, az Európai Bizottság elnökétől, írja a 444 diplomáciai forrásokra hivatkozva.

A lap értesülései szerint a miniszterelnök utolsó bekezdésében jelezte, hogy Magyarország le akarja hívni az újjáépítési alapból Magyarországnak járó hitelt is.

A cikkben megjegyzik az alapban vissza nem térítendő támogatás és a piacinál jobb feltételekkel lehívható hitel is van. Magyarország esetében az eredeti keret 5800 milliárd forint volt, ennek 43 százaléka támogatás, 57 százaléka kedvezményes hitel.

A 444 emlékeztet, ugyan a kormány eredetileg mindkét szeletét lehívta volna a keretnek, tavaly április Orbán közölte von der Leyennel, hogy a hitelrészt, azaz a keret több mint felét mégsem kéri. Ennek oka feltehetően az volt, hogy a kormányfőt tájékoztatta Brüsszel, hogy amíg a magyar pénzköltési terv nem felel meg a kritériumoknak, addig azt a Bizottság nem hagyja jóvá.

Az EB azóta is ragaszkodik hozzá, hogy a pénz egy részét a korrupció visszafogására, a közbeszerzési rendszer modernizációjára és más, az országspecifikus ajánlásokban szereplő javaslatok végrehajtására költsék.

Gulyás Gergely egyébként már tavaly jelezte az egyik kormányinfó, hogy adott esetben még megfontolják, hogy bizonyos projektekre igényeljenek belőle. De eddig a kormány több tagja is arról beszélt, a pénz csak az államadósságot növelné.

Orbán a lap információi szerint most az ukrajnai háborúra hivatkozva kérte a teljes keret megnyitását. A pénzt a magyar hadsereg megerősítésére, határvédelemre és a menekültek ellátására, illetve a háború okozta gazdasági károk enyhítésére kérte. 2020 nyarán viszont ezt a pénzt a járvány okozta gondok enyhítésére, strukturális reformokra, zöld átállásra és digitalizációra.

Az EB pontos válasza nem ismert, de a hitelkeret feltehetően akkor nyílhat majd meg Magyarország előtt, ha a pénzt elsősorban az orosz energiafüggőség felszámolására használnák fel. Hogy erre készen áll-e a kormány, nem tudni.

Kapcsolódó
„Orbán kirabolja a népét, és ellopja az európaiak pénzét, ezt nem fogjuk tolerálni”
Az EP alelnöke szerint Orbán Viktor az egyetlen miniszterelnök, aki stadiont épít a háza mellett, és milliárdos lett a gázszerelő barátja, így a korrupciót már nem is kell magyarázni. A volt német igazságügyi miniszterrel, Katarina Barley-val persze az ukrajnai háborúról is beszélgettünk.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik