Belföld

Húsz évet kapott a 88 éves áldozata párjával erőszakoskodó pándi gyilkos

A szerző felvétele
A szerző felvétele
A mentális problémákkal küzdő férfi bosszúból agyonverte a szomszédját, amiért az feljelentette. É. Mihály azt mondta, nem megölni, csak megleckéztetni akarta az idős férfit. Gondnoka szerint kódolva volt a tragédia.

Húsz év fegyházra súlyosította a Fővárosi Ítélőtábla a 26 éves É. Mihálynak a büntetését, aki 2019 márciusában egy lapátnyéllel agyonverte a 88 éves szomszédját Pándon, majd orális szexre akarta kényszeríteni az áldozata élettársát.

Az aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, szexuális erőszak kísérlete és más bűncselekmények miatt elítélt férfi a büntetés kétharmadának kitöltése után bocsátható feltételesen szabadlábra.

A 88 éves T. Gyula és a betegséggel küzdő 53 éves élettársa, Csilla már 12 éve élt együtt Pándon, meglehetősen szerény körülmények között. A már korábban is pszichés problémákkal kezelt, sanyarú sorsú elkövető rendszeresen lopott tőlük, ezért több rendőrségi eljárás is indult ellene. É. Mihály dühös lett az áldozatokra, ötezer forintos büntetést kapott, ezért elhatározta hogy bosszút áll rajtuk.

Az ominózus éjszakán megbontotta a tetőt, hogy bejusson az idős pár házába. Amikor ez sikerült, berúgta a hálószoba ajtaját, majd egy lapáttal brutálisan összeverte az ágyból kikelő idős férfit, akit egyszer meg is szúrt.

É. Mihály a lapátnyéllel arcon ütötte a bántalmazást végignézni kényszerülő 53 éves asszonyt is, majd szexuálisan erőszakoskodott vele. A nő ellenállását látva végül felkelt az ágyról, s újabb két alkalommal fejbe ütötte a földön fekvő idős férfit. Ezt követően egy mobiltelefont és egy kulcscsomót vett magához, majd távozott a lakásból. A tárgyakat később egy emésztőbe rejtette, a lapátnyelet pedig elhajította.

A szerző felvétele

Az asszony sokkot kapott, 17 órán keresztül ült a haldokló párja mellett, és csak a délutáni órákban merte elhagyni a lakást, hogy segítséget kérjen. A még mindig a lakásban fekvő idős férfihez ezt követően mentőt hívtak, de olyan súlyosak voltak a sérülései, hogy a kórházban meghalt.

É. Mihály részbeni beismerő vallomást tett a kihallgatása során, és azt mondta, nem megölni, csak megleckéztetni és megverni akarta az idős férfi, azt pedig tagadta, hogy erőszakoskodott volna a gyenge elmeállapotú asszonnyal. A férfit 15 év fegyházra ítélték első fokon aljas indokból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés, szexuális kényszerítés, testi sértés, kifosztás, valamint magánlaksértés miatt.

Péter Gyöngyi fellebbviteli ügyész a mai perbeszédében alaposnak minősítette az elsőfokú bíróság által megállapított tényállást, de szerinte az több ponton is módosításra szorult. Álláspontja szerint szexuális kényszerítés helyett, szexuális erőszakot kellett volna megállapítani.

– Arcon ütötte a nőt a lapáttal, ezután ráfeküdt, durván megcsókolta és a nadrágját is megpróbálta lehúzni, majd felszólította, hogy kapja be a nemi szervét, de ezt a nő elutasította – idézte fel az ügyész a történteket. Kiemelte, hogy a férfi ittas állapotban volt a bűncselekmény elkövetésekor és legalább harminc alkalommal ütötte meg a lapáttal az idős férfit, akit körülbelül tíz percen át bántalmazott.

Péter Gyöngyi súlyosító körülményként értékelte többek között a bűncselekmény rendkívüli brutalitását, a férfi gátlástalanságát, a szemérem elleni bűncselekmények elszaporodását, és azt, hogy É. Mihály olyan védekezésre képtelen embereket bántalmazott, akiknek hálával tartozott.

Mivel É. Mihály ügyvédje arra tett indítványt, hogy mentsék fel a védencét a kóros elmeállapota miatt, ezért az ügyész külön is kitért a férfi betegségére. Mint mondta, az igazságügyi szakértők szerint a férfi beszámítható képessége csak enyhe fokban volt korlátozott, ezért büntethető. A perbeszéde végén életfogytiglant kért az elkövetőre azzal, hogy ne zárják ki a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségéből.

É. Mihály ügyvédje, Varga Zoltán szerint viszont az elsőfokú ítélet teljes felülvizsgálatára van szükség, mert nem célzott volt a védence elmeorvosi vizsgálata. Szerinte É. Mihály beteg, ezért nem börtönben, hanem elmegyógyintézetben van a helye.

Kiemelte, hogy még a szakértők sem értettek egyet abban, hogy a védencének kóros elmeállapota enyhe, közepes vagy súlyos fokú. Álláspontja szerint a férfi azt sem tudja, mit miért tett, és hetente többször is felhívja telefonon a börtönből, mert egyszerűen nem érti, miért van ott. Varga szerint hibázott a rendőrség is, mert nem találta meg azt a kést, amivel a védence állítólag megszúrta az áldozatát.

„A sértett gyereke találta meg a kést, de kidobta a kukába, ezt követően pedig már nem került elő” – magyarázta.

A szerző felvétele

Az ügyvéd szerint ha az áldozat élettársa nem ül 16-18 órát a bántalmazott férfi mellett, hanem hamarabb segítséget kér, akkor elképzelhető, hogy meg lehetett volna menteni az életét. Szerinte É. Mihály olyan fokú kóros elmeállapotban szenved, hogy az kizárja a védence büntethetőségét, ezért azt kérte a háromtagú tanácstól, hogy mentsék fel védencét, illetve ha mégis elítélik, akkor legyenek tekintettel az állapotára és korlátlan enyhítést alkalmazzanak vele szemben.

Ezt követően É. Mihály törvényes képviselőjét hallgatták meg. A nő elmondta, hogy 2014 óta gondnoka a férfinek, és a családi, illetve az egyéb problémák miatt kódolva volt, hogy be fog következni valamilyen tragédia valamikor.

Nincs tisztában a cselekedeteivel, ezért az ítélet nem éri el a célját

– tette hozzá.

É. Mihály az utolsó szó jogán csak annyit mondott, hogy mindenben egyetért az ügyvédjével és a gondnokával.

A Török Zsolt vezette háromtagú tanács végül húsz év fegyházra ítélte jogerősen a férfit azzal, hogy a büntetés kétharmada után bocsátható feltételesen szabadlábra. A táblabíróság ítélete szerint a férfi értelmi fogyatékos, de csak enyhe fokban volt korlátozott a cselekménye felismerésében, azaz büntethető.

Az ítéletet tudomásul vettem, de eltúlzottnak tartom a védencem elmeállapota miatt

– mondta Varga Zoltán, a brutális gyilkos védője lapunknak a jogerős határozathozatal után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik