Belföld

Negyedik oltást sürget a Videoton-vezér

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A kormánynak januárban hozzáférést kell biztosítani a negyedik oltáshoz – hívta fel a figyelmet Sinkó Ottó, a Videoton társ-vezérigazgatója. Szavainak súlyt ad az, hogy cégénél folyamatosan mérik a dolgozók ellenanyag-szintjét, így pontosan tudják, hogy kinek mekkora a védettsége.

Az omikron-hullám elején azok az idősebb oltottak vannak a legnagyobb veszélyben, akiket idén tavasszal a kínai Sinopharm vakcinájával oltottak be, majd a harmadik dózist hamar, már augusztusban megkapták. „Nekik mostanra alacsony szintre süllyedt az ellenanyag-szintjük, ezért itt az ideje a 4. oltás felvételének”  – mondta a Portfolio-nak Sinkó Ottó, a Videoton Holding társ-vezérigazgatója. A 60 év felettiek egy részénél ugyanis egyáltalán nem alakult ki védettség két Sinopharm után, és voltak, akiknél csak alacsony ellenanyag-szintet mutattak ki. Nekik a harmadik dózis átmenetileg megemelkedett védettséget adott, de ők nem tekinthetők teljes értékű 3 oltással védetteknek, ezért a negyedik oltás náluk korábban indokolt.

Sinkó Ottó azt mondja, hogy méréseik alapján a legrosszabb adatokat a Sinopharm produkálja, de azok is veszélybe kerülhetnek idővel, akik vektorvakcinát kaptak (Szputnyik vagy AstraZeneca), mert a vektorok alacsonyabb antitestszámot produkálnak, mint az mRNS-típusú oltások.

„Voltak olyanok, akik két vektorvakcinára kértek egy harmadik vektorosat. Ők azok, akik két orosz Szputnyik oltásra kértek egy egydózisú Janssen vakcinát, hogy tudjanak külföldre utazni. A külföldi utazás lehetőségén kívül sok értelme nem volt ennek, mert esetükben a harmadik dózis alig emelte meg az ellenanyag szintjét. Ezen esetekben nem láttuk a védettség megfelelő mértékű növekedését” – foglalta össze Sinkó Ottó. Szerinte nekik is el kell gondolkodniuk a 4.negyedik oltáson, és most már kizárólag mRNS-t kellene felajánlani számukra.

Sinkó Ottó szerint egyébként mindenkinek el kell gondolkodnia a negyedik oltáson azok közül, akik már 4-5 hónapja megkapták azt. Egyszerűen azért, mert ennyi idő alatt jelentősen csökken a védettség szintje. Javasolja, hogy akiket régen oltottak, méressék meg a koronavírus elleni antitestek szintjét a szervezetükben. „Amennyiben az eredmény pozitív, de nem éri el az 1000 AU/ml-t, akkor az már a mutációkkal szemben túl alacsony szintű védettségnek nevezhető. Ebben az esetben az újabb oltást érdemes mielőbb felvenni” – javasolta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik