Belföld

Híd a munka világába: már csak a választás után zárul le a nyomozás

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
A nyomozás határideje december 10-én lejárt, de azt az ügyészség meghosszabbította.

Lassan lejár a határidő! Ugye lesz végre valami eredmény a Híd a munka világába program nyomozása kapcsán?

Vadai Ágnes ezt az írásbeli választ igénylő kérdést nyújtotta be a legfőbb ügyésznek, miután Polt Péter korábban arról tájékoztatta, a nyomozás határideje december 10-én jár le, mert 2019. december 10-én hallgatták ki az első gyanúsítottat, márpedig a nyomozás határideje a törvény alapján a gyanúsított kihallgatásától számított két év. Tehát az eredeti határidő lejárt, azaz lejárt volna.

A Demokratikus Koalíció politikusának a legfőbb ügyész most az válaszolta, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Főigazgatósága tovább nyomoz a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt.

Polt Péter legfőbb ügyész válaszában felidézte, a Híd a munka világába program ügyében az első gyanúsított kihallgatása után még négy embert hallgattak ki.

A Fővárosi Főügyészség a nyomozás határidejét 2022. június 10. napjáig meghosszabbította.

Az ügyben meggyanúsítottak között biztos nincs ott Farkas Flórián (a képen) fideszes képviselő, aki a visszaélések idején az Országos Roma Önkormányzatot (ORÖ) vezette. mert az ő kihallgatásához Polt Péternek ugyanúgy kérnie kellett volna Kövér László fideszes házelnöktől mentelmi joga felfüggesztését, ahogy azt a minap Völner Pál esetében is megtette.

A Híd a munka világába program szabálytalan pénzköltései miatt a Fővárosi Főügyészség kezdeményezésére évek óta nyomoznak. A foglalkoztatásra szánt támogatások körüli szabálytalanságok miatt még Balog Zoltán minisztersége idején 1,6 milliárd forint visszafizetésére kötelezték a roma önkormányzatot. Az összegből az ORÖ-nek végül csak 300 millió forintot kellett kifizetnie.

Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) két év vizsgálódás után már elküldte megállapításait a Legfőbb Ügyészségnek. A szervezet összefoglalóját 2019-ben lapunk hozta nyilvánosságra.

Kapcsolódó
Itt az OLAF-jelentés a Farkas Flórián regnálása alatt elherdált 1,6 milliárdról
A magyar hatóságok 2015 óta nem találják, ki a felelős azért, hogy milliárdos összeget vertek el egy sosem működő foglalkoztatási szövetkezetre. Az EU csalás elleni hivatala is büntetőeljárást javasolt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik