Belföld

Pegasus-ügy: Kósa Lajos szárnyal a világhír felé

Vajda János / MTI
Vajda János / MTI
Amerikában, Németországban, Franciaországban is téma a megfigyelési botrány.

Az AP amerikai hírügynökség is beszámolt arról, hogy Kósa Lajos volt az első, aki elismerte, a magyar kormány megvette, használta az NSO csoport kémszoftverét – szúrta ki a Klubrádió. A Pegasus-ügy hátterét is ismertető tudósítás emlékeztet rá, bírálói szerint Orbán Viktor egyre autokratikusabban gyakorolja hatalmát, az Európai Parlament korábban aggasztónak is tartotta a titkos megfigyeléseket.

A Népszava nemzetközi lapszemléje szerint az AP anyagát átvette Newsweek, illetve a Die Welt is írt arról, hogy több hónapos hallgatás után a fideszes politikus megerősítette, használták az izraeli kémszoftvert. A lap kiemelte, azzal főleg tekintélyuralmi kormányok hallgatták le széles körben bírálóikat. A Le Monde is azt emelte ki, a kémprogram használatára egyetlen más uniós tagállamban sem akadt példa.

Az újság (ahogy az AP) is emlékeztetett arra is, hogy az Egyesült Államok éppen Kósa Lajos  bejelentése előtt egy nappal tette feketelistára az izraeli NSO-t.

Kapcsolódó
Tiltólistára rakta Washington a Pegasus kémprogram készítőjét
Az amerikai vállalatok nem vagy csak korlátozottan kereskedhetnek az NSO Grouppal.

Kósa Lajos csütörtökön újságírói kérdésre beszélt arról, hogy a belügyminisztérium vette meg a Pegasus-szoftvert. Vadai Ágnes később jelezte, a fideszes politikus tévedett, ilyen nem hangzott el a belügyminiszter meghallgatásán, csak az, hogy megvették. A DK politikusa nem véletlenül fogalmazhatott Kósánál óvatosabban, a vásárlással hírbehozott Pintér Sándor korábban azt mondta, már az is törvénysértést követhet el, aki kérdezi a Pegasusról, ő államtitkot sértene, kérdezője pedig felbujtó lenne.

Kapcsolódó
Pegasus-ügy: Stummer szerint börtön is járhatna Kósa újságírói kérdésre adott válaszáért
A jobbikos politikus szerint Kósa minősített adattal való visszaélést követett el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik