Belföld

Publicus: Karácsony esélyesebb Márki-Zaynál Dobrevvel szemben

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ha a második fordulóban az első forduló második és harmadik helyezettje közös kampány folytatnak úgy, hogy Karácsony Gergely lenne a miniszterelnök és Márki-Zay Péter pedig a miniszterelnök-helyettes, akkor a válaszadók 48,4 százaléka szavazna Karácsony és Márki-Zay szövetségére, 40,3 százaléka pedig Dobrev Klárára (5,9 százalék nem venne részt az előválasztáson) – derül ki a Publicus Intézet vasárnap nyilvánosságra hozott kutatásából. 

Ha a második fordulóban Márki-Zay Péter visszalép a versenytől és Karácsony Gergely támogatására kéri szavazóit, abban az esetben a megkérdezettek 44 százaléka szavazna Karácsonyra, 42,3 százaléka pedig Dobrevre. (7,2 százalék nem venne részt az előválasztáson).

Azonban, amennyibben a második fordulóban Karácsony Gergely lépne vissza a versenytől, és Márki-Zay Péter támogatására kéri szavazóit, a válaszadók 49,9 százaléka szavazna Dobrevre, 35,2 százaléka pedig Márki-Zayra. (8,4 százalék nem venne részt az előválasztáson).

Módszertan

Módszertan A kérdőíves vizsgálatot 2021. október 1-2-án a Publicus Intézet készítette az előválasztás első fordulójában résztvevő szavazókat reprezentáló 3500 fő IVR, robothívásos megkérdezésével. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek életkor, iskolai végzettség, régió szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja az előválasztáson résztvevő szavazók hasonló ismérvek szerinti összetételét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik