Belföld

Závecz–IDEA: Dobrev Klárát tartják a legesélyesebbnek Orbán Viktor legyőzésére

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A Závecz Research és az IDEA Intézet közös kutatása szerint az ellenzéki szavazók az összes ellenzéki szavazó, valamint az aktív bizonytalanok és titkolózók közös csoportjának egyharmada szerint Dobrev Klára tudná leginkább legyőzni Orbán Viktort. Tőle 7 százalékponttal lemaradva Karácsony Gergely a második, míg Márki-Zay Péterről a vizsgált sokaság 24 százaléka gondolja, hogy le tudná győzni Orbán Viktort.

Az aktív bizonytalanok és titkolózók között Márki-Zay Péter vezet (26 százalék), akit Dobrev Klára (23 százalék), majd Karácsony Gergely követ (13 százalék).

IDEA Intézet – Závecz Research

 

Az ellenzéki szavazók, valamint a választáson részt venni kívánó ismeretlen preferenciájúak 46 százaléka, azaz relatív többsége úgy gondolja, hogy a három jelölt közül Dobrev Klára tudna a legjobban kormányozni. Dobrevtől jelentősen lemaradva Márki-Zay Péter következik 22 százalékkal. A kormányzóképesség tekintetében Karácsony Gergely a harmadik 17 százalékkal. Az aktív bizonytalanok és válaszmegtagadók 38 százaléka véli Dobrev Kláráról azt, hogy ő tudna a legjobban kormányozni, őt Márki-Zay Péter (21 százalék) követi, végül igen jelentősen leszakadva, Karácsony Gergely zárja a sort 9 százalékkal.

Idea Intézet – Závecz Research

 

A módszertanról: a Závecz Research 2021. október 3-4. folyamán telefonos, 1066 fős reprezentatív közvélemény-kutatást végzett az előválasztás első fordulójában állva maradt miniszterelnök-jelöltek támogatottságáról. A kutatás lebonyolítását a Závecz Research önállóan szervezte, az IDEA Intézet az elkészített vizsgálatok adatainak elemzését végezte el. Az elemzés az ellenzéki szavazókra (az összefogás hat pártja közül valamelyiket támogatja) valamint az aktív, a parlamenti választásokon részt venni kívánó bizonytalan és titkolózó szavazókra terjedt ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik