Belföld

Karácsony Gergely: Külön indulunk a második fordulóban Márki-Zay Péterrel

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Elmondtam pénteken, elmondtam szombaton, vasárnap, hétfőn, kedden és szerda este is Márki-Zay Péternek: Magyarország újraegyesítésének programjához, a szociális és zöld fordulathoz hívok szövetségeseket

– írta Karácsony Gergely szerda este Facebook-oldalán. A főpolgármester a posztban úgy fogalmazott: „hatalomtechnikai alkudozások, egymásnak ellentmondó közvélemény-kutatások nem számítanak akkor, amikor Magyarország jövője a tét”.

Bár én soha nem kértem, Márki-Zay Péter hónapok óta azt hangoztatja, visszalép a javamra az előválasztás második fordulójában. A választás előtti utolsó pillanatban azonban ennek pont az ellenkezőjére jutott. Döntését természetesen tiszteletben tartom

– jelezte a főpolgármester. Karácsony közölte: ennek nyomán külön indulnak a második fordulóban, de „mindketten elkötelezettek az ellenzéki egység megőrzése és megerősítése mellett”.

Márki-Zay Péter a hvg.hu-nak megerősítette, hogy nem lép vissza az előválasztás második fordulójától, továbbá azt mondta, Karácsony „kétségbe vonja nemcsak a Medián és Závecz kutatást, de megkérdőjelezi a közösségi média visszajelzéseit is”.

Márki Zay ezen kívül kijelentette, hogy „attól tart, hogy Karácsony akkor sem nyerne az előválasztáson, ha beállna mögé”.  A hódmezővásárhelyi polgármester szerint „minden tény azt mutatja, hogy Karácsonyhoz képest neki van nagyobb esélye”.

Karácsony szerda délután tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy nem fog vissza lépni Márki-Zay Péter javára, ezt követően pedig a hódmezővásárhelyi polgámester úgy reagált, hogy Karácsony ezzel megpróbálja őt „kész helyzet elé állítani”, de ő továbbra is tartja magát az eddig megbeszéltekhez.

Ezzel szemben a mostani bejelentés fényében úgy néz ki, az előválasztás második fordulójában három miniszterelnök-jelölt közül választhatnak majd a szavazók: Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter közül.

AA különböző közvélemény-kutatások meglehetősen sokféle eredményt jeleztek elő aMárki-Zaynak és Karácsonynak: kedden a Medián, majd szerdán a Závecz közvélemény-kutatásából is az derült ki, hogy az előválasztás második fordulója előtt Márki-Zay Péter az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek közt felzárkózott a második helyre Dobrev Klára mögé, és jelentős előnnyel maga mögé utasította Karácsony Gergelyt. A Republikon ezt követően hozta nyilvánosságra saját kutatását, amely szerint Karácsony nyerné a második fordulót Dobrevvel szemben.

Az előválasztás első fordulójában a miniszterelnök-jelöltek versenye az alábbiak szerint alakult: Dobrev a szavazatok 34,84, Karácsony 27,3, míg Márki-Zay 20,4 százalékát szerezte meg. A második fordulót október 10. és 16. között rendezik meg, az első fordulóval ellentétben most már lakóhelytől függetlenül bármelyik sátornál leadhatja a voksát, aki személyesen szavazna. Az online szavazás során a választók videós azonosítása ismét szükséges lesz, de az adataikat nem kell ismételten megadni, azaz nem kell újra regisztrálniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik