Belföld koronavírus

Kutatók és gyakorló orvosok alternatív eljárásrendet dolgoztak ki a harmadik oltásra

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Lovak közé dobott gyeplőként jellemezte több egészségügyi szakember és orvos a harmadik oltásról az Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Emmi által az oltóorvosok és a háziorvosok számára kidolgozott ajánlást. Éppen ezért úgy gondolták, hogy egy új, általuk bővebbnek és szakmailag alátámasztottnak tartott eljárásrendet készítenek, amelyet eljuttattak szerkesztőségünkhöz is.

A készítők:

  • Dr. Balkányi László orvosi tudásmérnök,
  • Dr. Falus András immunológus, professzor emeritus, akadémikus,
  • Dr. Ferenci Tamás klinikai biostatisztikus, habilitált egyetemi docens,
  • Dr. Rékassy Balázs orvos, egészségügyi menedzser,
  • Dr. Sarkadi Balázs kutatóorvos, akadémikus és
  • Dr. Weltner János orvos.

A 12 oldalas, szakmai forrásmegjelöléssel ellátott „alternatív” eljárásrend ezen a linken érhető el.

Mint ahogy a készítők írják, a központi ajánlás nem tartalmaz igazi szakmai támogatást, és az orvosra, valamint a páciensre bízza a döntést, ahelyett, hogy  tudományos bizonyítékokkal segítené azt.

Ennélfogva úgy éreztük, hogy a hazai egészségügy és érdeklődők megérdemelnek egy rövidebb és egy részletesebb szakmai ajánlást, (illetve közérthető táblázatot), meghatározva, kik azok akiknek célszerű felvenni a 3. oltást, és kik azok, akiknél inkább a járvány elleni védekezés egyéb módszereit válasszák, és erősen feltételezhetik, hogy nincs még szükségük 3. oltásra.

A napokban közzétett táblázathoz hasonlóan a hat szakember is összeállított egyet, amellyel levezetik, az orvosok milyen vakcinát adjanak harmadik oltásként:

Hangsúlyozzák, hogy a legfontosabb az oltott, de valamilyen okból antitestes védettséggel nem rendelkezők, valamint a 60 év feletti, Sinopharm vakcinával oltott idősek, illetve a nagy kockázatú (például immunhiányos vagy szervátültetett) betegek harmadik oltása. Ezekhez képest másodlagos feladat a további harmadik oltások beadása, ezért javasolják egy független szakértői grémium felállítását, mely a harmadik oltás kérdését, illetve a betegségen átesettek oltásának kérdését folyamatosan vizsgálja, és tudományos bizonyítékokon nyugvó javaslatokat tesz.

Hozzáteszik, hogy javaslatuk példát is szeretne mutatni az átlátható, tudományos igényű, bizonyítékokon alapuló döntéshozatalra, amelynek fejlesztése a hazai egészségpolitika fontos jövőbeli feladata.

Ehhez egy részletes szakmai véleményt készítettünk, melyben tisztázzuk a harmadik oltás orvosi indokait, kiemeljük a veszélyeztetett csoportokat, ismertetjük a harmadik oltás beadására vonatkozó immunológiai és – egyelőre kevés – empirikus adatot, valamint áttekintjük a nemzetközi gyakorlatot és prioritásokat

– írják.

Falus Andrásék szerint a jelenlegi eljárásrend forrásait tekintve nem transzparens, tudományos alátámasztás nélküli és több ponton is aggályos, ezért célszerű lenne a lehető leggyorsabban átalakítani, illetve pontosítani a járványügyi munka támogatása, a magyar lakosság mind jobb védettségének elérése és az oltási program iránti közbizalom megnyerése és fenntartása érdekében.

Kiemelik azt is, hogy  a harmadik oltás mellett alapkérdés azok védettségének biztosítása, akik egyáltalán semmilyen oltást nem kaptak még.

Mindehhez szükséges a vakcina visszautasítás okainak jobb megértése, az átoltottság területi, demográfiai, szocioökonómiai egyenlőlenségeinek feltárása és ez alapján megtervezett intézkedések végrehajtása.

Balkányi László egy néhány nappal ezelőtti interjúban már kifejtette, hogy szakmailag használhatatlannak tartja a harmadik oltásra vonatkozó ajánlást.

Orbán Viktor július 16-án jelentette be, hogy aki igényli, kaphat harmadik oltást. A bejelentés előtt az alternatív eljárásrendet kidolgozó szakemberek közül többen hangsúlyozták, hogy sürgősen újra kéne oltani a kínai vakcinát kapott időseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik