Tudomány koronavírus

Magyar kutatók szerint sürgősen újra kéne oltani a kínai vakcinát kapott időseket

Morteza Nikoubazl / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Morteza Nikoubazl / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Szükséges a koronavírus elleni harmadik oltás, főleg azoknak az időseknek, akik Sinopharm vakcinát kaptak – ez az egyik legfontosabb pontja annak a sajtóközleménynek, amelyet hazai kutatók (Balkányi László belgyógyász, Falus András immunológus, Rékassy Balázs orvos és Sarkadi Balázs kutatóorvos) adtak ki a COVID-19-oltásokkal kapcsolatban – írja a 444.

A legfontosabb szerintük a Sinopharm vakcinát kapott 60 év feletti korcsoport újraoltásának szakmai vizsgálata, és javaslattétel a védettségük hatékony megoldására. Ezen kívül kérték még az oltási protokollért felelős független, transzparensen működő szakmai grémium összehívását, valamint transzparens, a szakma szabályainak megfelelő tudományos vizsgálat lefolytatását az oltások hatásosságáról és annak eredményeinek közzétételét.

„Álláspontunk és szakmai ismereteink szerint az EU-ban az EMA által engedélyezett és szabályosan felhasznált vakcinák esetében a harmadik oltás e pillanatban nem prioritás. Egy ilyen általános harmadik oltás ráadásul csökkentheti a későbbi oltási hajlandóságot, amikor valójában – egy mutáció következtében – szükség lesz rá.” – írják. „Újra kiemeljük azonban, hogy a Sinopharm vakcinával oltott idősek harmadik oltása akut probléma, amelyet sürgősen kezelni kell.”

A teljes nyilatkozat irodalmi forrásokkal alátámasztva ide kattintva érhető el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik