Belföld

A jövő évi országgyűlési választás utánra is húzódhat a Farkas Flóriánt érintő nyomozás befejezése

MTI/Koszticsák Szilárd
MTI/Koszticsák Szilárd
Az Országos Roma Önkormányzat botrányos Híd a munka világába programjának gyanús pénzköltései miatt öt éve folyik a nyomozás.

A nyomozó hatóságok a Híd a kétharmad világába programot teljesítik?

– ezt az írásbeli kérdést tette fel Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő a legfőbb ügyésznek a Farkas Flórián fideszes képviselő nevével összeforrt Híd a munka világába programot érintő nyomozásról érdeklődve, ami már öt éve húzódik.

Polt Péter válaszában megismételte, hogy az ügyben öt személyt hallgattak ki gyanúsítottként (Farkas Flórián nincs közte, hiszen őt mentelmi joga védi – a szerk.). Mint írta, az első gyanúsítottat az ügyben 2019. december 10-én hallgatták ki, így a büntetőeljárási törvény alapján a nyomozást idén december 10-ig be kell fejezni. Arra már nem tért ki a legfőbb ügyész, de ugyanez a törvény azt is rögzíti, hogy az említett határidő lejárta után azt még egy alkalommal legfeljebb hat hónappal meg lehet hosszabbítani.

Tehát 2022 június 10-ig – vagyis a jövő évi országgyűlési választás utánig is – elhúzódhat a nyomozás befejezése.

Emlékezetes, a Híd a munka világába program szabálytalan pénzköltései miatt a Fővárosi Főügyészség kezdeményezésére 2015 óta folytat nyomozást költségvetési csalás gyanúja miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A program szabálytalanságai miatt a még Balog Zoltán vezette humán tárca 1,6 milliárd forint visszafizetésére kötelezte a roma önkormányzatot, igaz, az összegből 1,3 milliárd forintot elengedett a kormány. A programban kötött szerződések nagy részét Farkas Flórián írta alá, de a volt miniszterelnöki biztost, aki azóta sem hallgattak meg a nyomozók. A programban létrehozott – sokáig Farkas által vezetett – szövetkezet sajtóközleményben tudatta, hogy országos irodahálózatot hoztak létre, amely a romák számára biztosít kiszámítható munkát, azonban a Magyar Nemzet riportsorozatából kiderült, hogy egyetlen működő iroda sem létesült valójában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik