Belföld

Ungváry Krisztián: Nem a kémelhárítás küldte Amerikába Karikó Katalint

MTI/Rosta Tibor
MTI/Rosta Tibor

Karikó Katalin elismerte, hogy 1978-ban ügynöknek szervezte be az állampárti kémelhárítás. A tudós közölte: aláírta a beszervezési nyilatkozatot, de írásos jelentést nem adott, illetve senkinek nem ártott.

Cseh Gergő Bendegúz, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója a VálaszOnline-nak vasárnap azt mondta: Karikó állítása nem cáfolható a mostani levéltári tudásunk szerint, így nincs alapunk kétségbe vonni azt, amit mond. Hozzátette, hogy a kartonon fel kellett volna tüntetni az úgynevezett munkadosszié számát, aminek a levéltárban sincs nyoma.

Nemcsak hogy nem cáfolható, amit nyilatkozott, de nehéz mást elképzelni, mint amit mondott

– hangsúlyozta ezzel kapcsolatban az Euronewsnak Ungváry Krisztián történész, aki ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy Karikó csak az írásos jelentések megtételét cáfolta, azt nem, hogy szóban jelentett. Szerinte Karikóé azon ritka esetek egyike, amikor valaki normális választ ad a felmerült kérdésekre, nem hazudozik a múltjáról.

A Nobel-díj várományosaként emlegetett tudós azt nyilatkozta, amikor 1978-ban, amikor tudományos segédmunkatársként kezdett dolgozni, kényszerválasztás elé állították, édesapjának az 1956-os forradalomban való részvételére hivatkozva szakmai munkája ellehetetlenítésével fenyegették meg. „Azt tudtam, hogy édesapámat 1957-ben felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, munkahelyéről elbocsátották, négy évig munkát nem kapott. Tudtam, hogyan működik az a rendszer, féltem, ezért aláírtam a beszervezésre vonatkozó dokumentumot” – fogalmazott.

A nyilvánosságra hozott hatos karton alapján 1985-től (ekkor kellett távoznia a Szegedi Biológiai Kutatóközpontból, és ment családjával Amerikába) Karikót pihentette, de 1990-ig foglalkoztatta a kémelhárítás. Ungváry erre azt mondta: ha kémtevékenységgel küldték volna őt ki az Egyesült Államokba, át kellett volna adni őt a hírszerzésnek, és ezt át kellett volna vezetni a 6-os kartonra. Ennek elmulasztása a szolgálati szabályzat súlyos megsértése lett volna – mondta az Euronews kérdésére a történész.

Ungváry szerint Karikót nem zárták ki a hálózatból, de inaktiválták, „nem csináltak vele semmit” külföldi tartózkodása idején, és a dokumentum egyértelműen bizonyítja, hogy

nem a kémelhárítás küldte Amerikába Karikó Katalint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik