Belföld

Karikó Katalin: Aláírtam a beszervezést, de semmilyen jelentést nem adtam, senkinek nem ártottam

Rosta Tibor / MTI
Rosta Tibor / MTI

Pár napja kering a neten egy korábban megjelent könyvből kifényképezett fotó, amely alapján Karikó Katalint 1978-ban ügynöknek szervezte be a szocialista kémelhárítás.

A dokumentum a kémelhárítás egykori operatív tisztje, Bálint László 2017-ben kiadott könyvéből származik, melyben a volt tartótiszt a szocialista időszakban beszervezett Csongrád megyei ügynököket sorolja fel. Az adatokat csütörtök este a Kurucinfó is közzétette.

A 6-os karton adatai szerint a mára világhírűvé vált biokémikust Lengyel Zsolt fedővéven szervezte be Salgó László – aki 2002 és 2004 között országos rendőrfőkapitány is volt –, papíron 1990-ig foglalkoztatták, de „1985-től pihentetve volt” a Pfizer-vakcina létrehozásában kulcsszerepet játszó tudós.


A Telex megkereste a pénteken Szeged díszpolgárává avatott Karikót, aki az alábbi nyilatkozatot tette a lapnak:

Tény, hogy 1978-ban, amikor tudományos segédmunkatársként kezdtem dolgozni, felkerestek, megtaláltak, kényszerválasztás elé állítottak.

 

Édesapámnak az 1956-os forradalomban történt részvételére, „bűnös” múltjára hivatkozva, engem a szakmai munkám ellehetetlenítésével fenyegettek meg. Azt tudtam, hogy édesapámat 1957-ben felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, munkahelyéről elbocsátották, 4 évig munkát nem kapott. Tudtam, hogyan működik az a rendszer, féltem, ezért aláírtam a beszervezésre vonatkozó dokumentumot.

 

Az ezt követő években semmilyen írásos jelentést nem adtam, senkinek nem ártottam. Tudományos tevékenységem, kutatásaim folytatása érdekében távozni kényszerültem.

 

Az elmúlt 36 év alatti kutatómunkámat, tevékenységemet az emberek gyógyítása érdekében folytattam. Többé soha, senki nem tudott megtörni, céljaimtól eltávolítani.

 

Ezzel a nyilatkozattal lezártnak tekintem ezt az ügyet.

A Telex azt írja: Karikó Katalin apja, Karikó János 1956-ban a Forradalmi Tanács tagja volt Kisújszálláson. A szókimondó emberként ismert hentest a forradalom alatti szerepe miatt „izgatás” miatt  ’57-ben elbocsátották, és négy évig állást sem kapott.

A szakmai ellehetetlenítéssel való fenyegetés a beszervezés tipikus módja volt, és különösen hatékony lehetett azokon a tudományos területeken, ahol a nemzetközi kutatási együttműködések elengedhetetlenek voltak. Karikó Katalint kartonja szerint a III/II. Csoportfőnökség alá sorolták be, vagyis kémelhárítóként vették számításba. Ez azt jelentette, hogy a külföldi behatolási kísérletek, például ipari kémkedéssel kapcsolatos elhárításban vártak tőle jelentéseket. Karikónak 1985-ben, 30 évesen kellett távoznia a Szegedi Biológiai Kutatóközpontból, ezután költözött a családjával együtt Amerikába, ahol a philadelphiai Temple Egyetemen kapott munkát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik