Belföld koronavírus

Jakab Zsuzsanna szerint a járványt világháborúként kell kezelni

Alessandra Tarantino / MTI / AP
Alessandra Tarantino / MTI / AP
A WHO magyar főigazgató-helyettese szerint globálisan romlott a helyzet, ami a kormányok és az egyének felelőssége is.

Jakab Zsuzsanna a 168 Órának azt mondja, globálisan romlott a járványhelyzet. Az Egészségügyi Világszervezet második embere a hetilapnak adott nagyinterjúban ezt három okra vezeti vissza.

  • 1. A mutációk fertőzöbbek.
  • 2. Az egyes országok vezetői a vélt gazdasági érdekek miatt túl korán kezdtek lazítani a járványügyi szabályokon.
  • 3. Az emberek ilyenkor felhagynak az óvatossággal, kiszabadulnak, leveszik a maszkot. összejárnak.

Tehát abban, hogy a járvány újra és újra felerősödik, éppúgy benne van a kormányok, mint az egyének felelőssége.

A WHO magyar főigazgató-helyettese szerint a koronavírus mutánsai gyorsabban terjednek, komolyabb szövődményeket okoznak, de azt alapos kutatás nem igazolta, hogy veszélyesebbek a fiatalokra. Ők egyszerűen kevésbé óvatosak, és nem kapnak oltást.

Most az a fő kérdés, hogy a vírusok terjedését időben meg tudják-e állítani, mert minél többen fertőzik meg egymást, annál több változat alakulhat ki, miközben a vakcinák és gyógyszerek hatékonysága egyre romlik, a vírusok rezisztenssé válhatnak.

Ez bűvös kör: minél tovább terjed a vírus, annál nehezebb lesz fellépnünk  ellene. (…) A világ minden táján egyszerre kell lépnünk, ezt a járványt csak akkor tudjuk megállítani bárhol, ha a mindenütt megállítjuk.

Jakab Zsuzsanna közös érdeknek tartja a vakcinák igazságosabb elosztását, szerinte teljesen értelmetlen, hogy néhány ország a lakossága többszörösének elegendőt kötött le, hiszen a vakcináció önmagában nem is lesz teljes megoldás. A pandémia után fel kell készülni az endémiára, arra, hogy együtt kell élni ezzel a vírussal, és jóval többet kell költeni a közegészségügyi-járványügyi rendszerre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik