Belföld

Orbán Viktor lányánál nem, de feleségénél befolyásosabb Müller Cecília

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI
Novák Katalin megőrizte első helyét a top 10-ben, ahol a tiszti főorvos először bukkant fel

A magyar Forbes hetedszer készítette el a legbefolyásosabb magyar nők listáját, mint írták, talán az eddigi legszubjektívebbet. A legbefolyásosabb nőket négy kategóriába (közélet, gazdaság, média, kultúra) sorolták.

A konkrétumok mellett azt is nézték, hogy egy év alatt ki milyen eredményeket ért el, milyen kapcsolatokat ápol más befolyásos vezetőkkel, milyen lobbierővel bír, mekkora volt a felhajtás körülötte, milyen eléréssel rendelkezik az informális szakmai és női körökben, a közösségi platformokon, vállal-e közéleti szerepet, kiáll-e fontos társadalmi ügyekért.

A Forbes-lista szereplőinek sorrendjéről a fenti kritériumok alapján szavazással döntött a szerkesztőség. Általánosságban állapították meg, hogy Magyarországon egyre inkább az érvényesül, aki közel van a tűzhöz. Üdítő, ritka színfolt, aki saját vállalkozással és egyéb szakmai-társadalmi tisztségei által jut kapcsolatokhoz, hatalomhoz.

KÖZÉLET

A Forbes 2021-es listáján Novák Katalin családügyi tárca nélküli miniszter, Fidesz-alelnök, parlamenti képviselő a legbefolyásosabb. Őt Orbán Ráhel, a miniszterelnök lánya, illetve Varga Judit igazságügyi miniszter követi.

Máger Andrea (4.) miniszter ugyanúgy megőrizte helyét, ahogy a Terror Háza főigazgatója, Schmidt Mária (5.). Dobrev Klára, a DK EP-képviselője (6.) és Tüttő Kata, az MSZP főpolgármester-helyettese (7.) egy helyet lépett előre.

2021-ben Müller Cecília (8.) országos tiszti főorvos megelőzi a néhány éve még listavezető Lévai Anikót (9.), a miniszterelnök feleségét és Pardavi Mártát (10.), a Magyar Helsinki Bizottság társelnökét és Karikó Katalint (11.), a BioNTech vezető alelnökét.

ÜZLET (Top 10)

  1. Hegedüs Éva, a Gránit Bank többségi tulajdonosa, elnök-vezérigazgatója, a Bankszövetség elnökségi tagja, a Magyar Közgazdasági Társaság főtitkára.
  2. Pandurics Anett, a Magyar Posta Biztosító elnök-vezérigazgatója; Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz), elnöke.
  3. Mészáros Beatrix, az Opus Global Nyrt. igazgatósági elnöke, az MS Energy Holding AG igazgatósági elnöke. A Forbes becslése szerint Mészáros Lőrinc és családja vagyona 479,4 milliárd forint, a családi cégek becsült értéke 252,3 milliárd, ezzel ő a leggazdagabb magyar, és ez a legnagyobb családi vállalkozás az országban. A család érdekeltségei a Mészáros csoport közlése szerint csaknem 25 ezer embernek adnak munkát, legjelentősebb cégük, az Opus élén továbbra is Mészáros Beatrix áll.
Kapcsolódó
Orbán és Mészáros lánya még befolyásosabb lett
Schmidt Mária lánya is felbukkan a gazdasági kategóriában. A közéletit immár Novák Katalin vezeti.

Az üzleti dobogósokat Solti Andrea (4.), a Shell Hungary Zrt. igazgatósági elnöke, Heiszler Gabriella (5.), a Spar Magyarország ügyvezető igazgatója, Balogh Gabriella (6.), a Step Consulting és Good Step Consulting tulajdonosa, a Net Média és Brain Bar társtulajdonosa, Ungár Anna (7.), a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt., igazgatótanácsi elnöke és résztulajdonosa követi.

A TOP 10 „alsóházába” került Walter Katalin (8.), a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója, Blaskó Nikoletta (9.), az ACG Reklámügynökség alapító-tulajdonosa, ügyvezetője, a Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetségének (Maksz) elnöke, illetve Dávid Ilona (10.), a George’s Venture Capital (GVC) Zrt. vezérigazgatója, a GYSEV Zrt. igazgatósági elnöke.

MÉDIA (Top 10)

  • Vidus Gabriella (RTL Magyarország, vezérigazgató)
  • D. Tóth Kriszta (WMN, alapító-tulajdonos, ügyvezető)
  • Munk Veronika (Telex.hu, alapító-főszerkesztő)
  • Lipták Tímea (kiadónk, a Centrál Média magazinüzletág-igazgatója, a vezetői testület tagja)
  • Rácz Brigitta (Femina Media, portfólióigazgató; Indamedia, nőiportfólió-lapigazgató)
  • Szalai Vivien (TV2, hírigazgató)
  • Pácsonyi Daniella (Centrál Média, digitális női portfólióigazgató, nlc.hu főszerkesztő)
  • Hámori Barbara (Scripted Productions, ügyvezető, tulajdonos, producer)
  • Kende-Hofherr Krisztina (TMC Group, tulajdonos, menedzser, producer)
  • Rajki Annamária (Magyar Telekom, TV- és entertainmentigazgató)

A Forbes 2021-ben is kizárólag a magyar és Magyarországon élő vezetőket vette figyelembe. Az adatokat részben a Bisnode speciális kutatása biztosította a Forbesnak. Az információk begyűjtésében több tucat háttérbeszélgetés és informátor segítette a munkát.

Kapcsolódó
Spengler Katalin a legbefolyásosabb magyar nő a kultúrában
A Forbes évente elkészíti A legbefolyásosabb magyar nők listáját, melyben a kulturális kategóriában helycsere történt az élen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik