Belföld

Letartóztattak egy luxusautókkal bizniszelő szolnoki ügyvédet zsarolás miatt

Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt indítványozta a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség egy szolnoki ügyvédnek és egy másik férfinak a letartóztatását, mert a gyanú szerint az ügyvéd Németországból behozott luxusautók eladása kapcsán elcsalta az áfát, és zsarolással szerzett meg egy céget, a bűntársa pedig fűrészáru behozatalával kapcsolatban követett el adócsalást.

Egy másik bűnügyben bűnügyi felügyelet alatt álló ügyvédet azzal gyanúsítják, hogy 2013-2018 között összesen 36, nagy értékű luxusautót vásárolt és hozott be az országba elsősorban Németországból, hogy eladja azokat. Az ügyvéd – hogy ne kelljen az áfát megfizetni – a társai által működtetett számlagyárhoz tartozó cégeken „futtatta” át a kocsikat, de a cégek nem adóztak az értékesítés után. A kereskedelmet az ügyvéd irányította, az autókat ő választotta ki és személyesen finanszírozta. Ezzel a költségvetésnek mintegy 177 millió forint kárt okozott.

Az ügyvéd gyanúsított ezenkívül zsarolással szerzett meg egy céget és a tulajdonában lévő üzlethelyiséget. A zsarolás elérte a célját: a sértett belement az ügyletbe, ami neki több mint 21 millió forintos kárt okozott. Az ügyvéd bűntársa pedig Szlovákiából és Ukrajnából szerzett be fenyő fűrészárut, majd egy számlagyár felhasználásával áfacsalással értékesítette az ország minden régiójába, különböző tüzépeknek, fatelepeknek. Az ügyvéd is részt vett ebben, sőt részesült is a bevételből az ötleteiért.

Az ügyvédre és bűntársára szerdán csaptak le a NAV nyomozói, az akcióban a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség ügyészei is részt vettek. A nyomozók közel 80 helyszínen tartottak kutatást és az ügyvédet bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás és zsarolás miatt, míg bűntársát 57 rendbeli bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és 22 rendbeli költségvetési csalás miatt hallgatták ki gyanúsítottként. A pénzügyi nyomozók mindkét férfit őrizetbe vették.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség indítványozta az őrizetbe vett gyanúsítottak letartóztatását, ugyanis a terhükre rótt bűncselekmények súlyossága, büntetéssel fenyegetettsége miatt tartani kell attól, hogy szabadlábra kerülésük esetén a hatóságok elől megszöknének, elrejtőznének. Ezen kívül attól is tartani kell, hogy a gyanúsítottak bizonyítékok, elektronikus adatok, vagyonelkobzás alá eső dolgok elrejtésével, megsemmisítésével veszélyeztetnék a bizonyítást. Végül a bűncselekmények több éven át tartó, szervezett elkövetése miatt a bűnismétlés veszélye is a letartóztatás elrendelését indokolja.

A Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírója egyetértett a z ügyészség indítványával és letartóztatta a gyanúsítottakat A végzések nem véglegesek, ellenük a gyanúsítottak és védőik enyhébb kényszerintézkedés végett fellebbeztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik