Belföld koronavírus

Hiesz György: Tudomásul veszem, ha a botrány miatt a kórház eláll a második oltástól

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Villáminterjú Gyöngyös hatvannégy éves polgármesterével, akiről a minap derült ki, hogy soron kívül kapott koronavírus elleni oltást.

Szputnyik?

Nem.

Pfizer?

Az.

Mázli.

Annak azért nem nevezném.

Ha ellenzéki polgármesterként az orosz vakcinával oltakozott volna, borítja a saját oldala kommunikációját.

A magam ura vagyok. Amúgy meg egészségügyi kérdésekben száz százalékban az orvosaim tanácsára hagyatkozom.

A Pfizer kétkörös vakcina. Az ismétlőoltást beadatja?

Be. Ha beadják. A héten kell kapjam, kiértesítettek a pontos időpontról. De azt is tudomásul veszem, ha a botrány miatt a kórház eláll az oltástól. Attól kutyaszorító ez, hogy a második híján a beadott első is részben értelmét veszíti.

Azt nyilatkozta, hogy napi vakcinamaradékból kapott, ami, ha nem az ön karjába kerül, akkor a kukában végzi. Ehhez képest Szlávik János infektológus szerint a mínusz hetven fokról felolvasztott szer hűtőszekrényben további öt napig eláll.

Akkor Szlávik János mást mond, mint az engem behívó orvos.

Ki az a kórházi orvos?

Nem mondom a nevét, kórházi vizsgálat indult, ahol minden bizonnyal tanúsítani fogja, amit állítok.

Mit állít ön?

Azt, hogy január kilencedikén dél körül rám telefonált ez a kórházi orvos, hogy másfél órája maradt felhasználni az aznapi maradékot, s ha a nejem és én vállaljuk, vár bennünket, siessünk. Teljes jó szándékkal cselekedett. Ahogy én is. Azt utóbb tudtam meg, hogy a parádi idősek otthonában oltottak aznap, hatvanadagnyi vakcinát készítettek elő, amiből mindösszesen tizennyolc darabot használtak fel.

Miért csak annyit?

Mert valaki nagyon elszámolta magát, és rossz parancsot adott, vagy a kórházban, vagy a megyei operatív törzsben. Erre a kérdésre is majd a vizsgálat ad választ. Szóval, amikor a kórházi orvos látta, hogy megmarad negyvenkét adag, értesítette erről a kórházi vezetést, ahonnét telefonáltak gyöngyösi háziorvosoknak, hogy azonnal toborozzanak embereket.

A kormánysajtóban olvasni, hogy ön azt nyilatkozta: a körzeti orvosa, a szintén szocialista politikus Lénárt András hívta önt oltani, de Lénárt tagadja, hogy volt ilyen telefon.

Egyrészt Lénárt doktor nem szocialista, hanem párton kívüli képviselő volt az önkormányzatban, igaz, a szocialista frakcióban ült. Másrészt sose nyilatkoztam olyat, hogy a háziorvosom hívott volna. Azt nyilatkoztam a helyi tévében, hogy a kórházból hívtak. És valóban beszéltem a háziorvosommal, de, ahogy nyilatkoztam is, nem ő hívott engem, hanem én őt, mégpedig azzal, hogy mit javasol. És ő azt javasolta, hogy oltakozzam. És én oltakoztam. Aztán, amikor felhívta őt a kormánysajtó, mindezt elmondta nekik is. Hogy aztán a kormánysajtó tök mást írjon, mint amit én nyilatkoztam a tévének, és tök mást, mint amit a háziorvosom nyilatkozott nekik…

Lénárt háziorvosnak a felesége is megkapta a Pfizer-vakcinát. Ami miatt szorulni fog a doktor, ugyanis a nő nem egészségügyi alkalmazott, hanem a Gyöngyösi Várostérség Fejlesztő Kft. ügyvezetője, mely pozícióra az ellenzéki többségű önkormányzati testület választotta tavaly.

Remélem, hogy nem szorul, ugyanis nem tett semmi olyat, ami miatt szorulnia kéne. Hasonló az összes többi, a toborzásra jelentkező beoltotthoz.

A botrány kirobbanásakor ön arról miért nem beszélt, hogy a felesége is kapott az oltásból?

Senki nem kérdezte.

Előzetesen regisztráltak az oltásra?

Nem, mert úgy voltunk vele, hogy majd regisztrálunk, ha sorra kerülünk.

A kórházban oltották be önöket?

Igen.

Csak ön, a felesége és az oltást végző orvos volt jelen?

Dehogy. Abban a félórában, míg kitöltöttük a papírokat és megkaptuk az oltást, másik tizenöt-húsz ember oltakozott, egytől egyig aznap toborzottak.

Idősek vagy fiatalok?

Egyetlen egy nálunk idősebb házaspárt láttam, a többi fiatalabb, mint mi, negyvenes, ötvenes.

Plebejus gyöngyösiek, vagy a város patríciusai?

Sokakat nem ismertem, de akit igen, azok között akad helyi nagyvállalkozó és intézményvezető felesége, nyugdíjas városházi dolgozó, meg olyan is, aki a médiában dolgozik, dolgozott, a többség a párjával.

Politikai hovatartozás szerint melyik oldal képviselői?

Az biztos, hogy nem volt ellenzéki túlsúly, ami tán összefüggésbe hozható azzal, hogy a kórházigazgató fideszes.

Vajon mi alapján telefonált körbe a kórházi orvos, és mi alapján telefonáltak körbe a kórházi orvos által felhívott házi orvosok?

Erről őket kéne kérdezni.

Önnek, látva, hogy csupa életerős gyöngyösi kap a soron kívüli oltásból, nem jutott eszébe, hogy mégis inkább feleségestül kivárja a sorát, s találomra behívnak az utcáról két idős embert?

Bárcsak eszembe jutott volna. De nem jutott. Hiba volt. Rettentően sajnálom. Mostani eszemmel visszautasítanám a soron kívüli oltást.

Futó Barnabás ügyvéd szerint ön akár négy és fél év letöltendő börtönbüntetést is kaphat  hivatali visszaélés bűncselekménye miatt.

Olvastam, botorság. Akkor állna meg az ügyvéd úr érvelése, ha kikényszerítettem volna az oltást. De én nem kényszerítettem semmit. Hívtak. Mentem. Hibáztam.

Perel? Netán lemond?

Nincs okom lemondani. Perre pedig se időm, se kedvem. Várom a kórházi vizsgálat eredményét.

Nem 11., hanem 9.

Eredeti cikkünkben az jelent meg, hogy Hiesz György január tizenegyedikén oltatta be magát. Az interjú megjelenése után hívott bennünket Gyöngyös polgármestere, hogy rosszul emlékezett, a helyes dátum január kilencedike. A szöveget pontosítottuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik