Belföld

Tátrai Miklós: Kemény Attila 14 éve építgeti a mítoszt saját maga körül a Vituki-ügyben

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Kemény Attila tizennégy éve építgeti a mítoszt saját maga körül a Vituki-ügy kapcsán, gátlástalanul ferdíti el a tényeket. Tizennégy évvel ezelőtt megsértődött, mert a céget felügyelő helyettes államtitkárként valóban azt javasoltam, hogy a cég szükséges átalakulását a miniszter ne a – már akkor is nyugdíj mellett dolgozó –, közel 70 éves Keményre bízza, hanem egy frissebb vezetőre

– írja lapunkhoz eljuttatott közleményében Tátrai Miklós. A korábbi MNV-vezér, pénzügyminisztériumi államtitkár lapunk Keménnyel készült interjújára reagált, amelyben a VITUKI korábbi igazgatója azt állította, Tátrai még környezetvédelmi helyettes államtitkárként közölte vele, hogy a VITUKI területeit értékesíteni kell, és azt is megmondta, hogy a Wallis nevű cég jelentkezik értük. Kemény több részletet is felsorolt az ügyletből, amellyel végül – megítélése szerint – rosszul járt azt állam.

Kapcsolódó
Négyszer rúgták ki azért, mert meg akarta védeni az állam pénzét
Negyvenhárom évig szolgálta a magyar államot Kemény Attila, aki az Antall-kormánytól a Medgyessy-kabinetig minden formációnak dolgozott. Köszönet helyett általában kirúgták.

Tátrai a lapunkhoz elküldött levelében visszautasította, hogy a VITUKI-ingatlan az állam érdekével ellentétesen lett értékesítve, illetve hogy az értékesítési eljárást bármilyen módon befolyásolta volna. Magyarázata szerint 2007-ben a VITUKI nem a 3 milliárdos értékűre becsült ingatlant adta el, hanem annak csak egy részét, a vételár ezért volt bő 1 milliárd forint, és nem több.

Éppen a most felrobbantott toronyház és környezete, vagyis a légértékesebb ingatlanelemek nem lettek eladva

– tette hozzá.

Kemény Attila nem a vele folytatott beszélgetés „másnapján már be sem ment”, hanem 2006. november közepéig volt a VITUKI ügyvezetője – pontosított Tátrai Miklós, aki közlése szerint 2006. október 31-ig dolgozott a környezetvédelmi tárcánál, így – mint írja – az ingatlan december 8-án kezdődött értékesítési eljárásában nem vett részt.

Tátrai egy korábbi, Kemény azonos állításai miatt indított helyreigazítási perből származó egykori minisztériumi iratokat csatolt annak bizonyítására, hogy az ingatlant nem mutyival, hanem kétfordulós, nyilvános pályázat útján értékesítették. Az ajánlati felhívás 2006. december 8-án jelent meg, végül négyen vették meg a dokumentációt és hárman adtak be ajánlatot.

A megajánlott vételár egyik esetben sem érte el az ingatlan értékét, ezért a második fordulóban az ajánlatok módosítására szólította fel a pályázókat a Vituki, a minisztérium és Kincstári Vagyoni Igazgatóság delegáltjaiból álló bizottság. A megemelt ajánlatok alapján hirdettek győztest 2007. januárjában, és kötötték meg az adásvételi szerződést a miniszter jóváhagyásával.

A dokumentumok alapján a 2005-ben alapított Accord-Építő Kft., egy miskolci pénzügyi vállalkozás, az Expert-Factor Zrt., valamint a Hume Fejlesztési Kft. ajánlkozott. A győztes ajánlattevő a Hume lett, ebben a cégben tulajdonos volt 2006. június végétől a Wallis Ingatlan Zrt. (egy ciprusi cég mellett) az Opten cégadatbázisa szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik