Belföld

Egy világhírű filozófus riasztó példaként említette Demeter Szilárd hírhedt írását

A nyilvános beszéd világszerte zajló vulgarizációjának negatív példájaként hozta fel Demeter Szilárdot a világhírű Slavoj Žižek – vette észre a telex.hu.

Demeter még novemberben írta azt a kormánypárti origo.hu-n, hogy

Az a helyzet, hogy Soros trónjához most rajtunk keresztül vezet az út. Európa Soros György gázkamrája: a multikulturális nyitott társadalom kapszulájából árad a mérgező gáz, ami az európai életformára halálos, mi, európai nemzetek pedig arra vagyunk ítélve, hogy egymást eltaposva, egymásra mászva próbáljunk az utolsó korty levegőért küzdeni.

Kapcsolódó
Demeter Szilárd azt írja a holokauszttúlélő Soros Györgyről, hogy Európa az ő gázkamrája
Szerinte most a liberárják szemében a magyarok és a lengyelek az új zsidók.

De azt is írta később visszavont írásában, hogy

A liberárják most a lengyeleket és a magyarokat akarják kizáratni abból a politikai közösségből, aminek tagjaiként még vannak jogaink. Mi vagyunk az új zsidók. Mindegy, hogy nyitott társadalomnak, vagy jogállamiságnak, vagy szolidaritásnak hívják-e a verbális furkósbotokat – mind a jogfosztás eszközeiként szolgálnak. Amikor kétségbe vonják a magyar választópolgárok akaratát, képességét arra vonatkozóan, hogy megválasszák, hogyan akarnak élni, kit akarnak hatalmon látni, akkor tulajdonképpen azt mondják rólunk, hogy nagy az orrunk, büdösek vagyunk és tetvesek.

A megjelent azonnal írás óriási visszhangot váltott ki, igaz, Demeter végül maradhatott helyén, nem kellett egyetlen állami posztjáról sem lemondani. Írásában Soros Györgyöt nevezte az új „Führernek.”

Most a szlovén filozófus az amerikai Jacobin című baloldali folyóiratban megjelent írásában úgy vélte, hogy Donald Trump az USA-ban „a nyilvános beszéd vulgarizálásával korrodálta életünk etikai tartalmát”. Žižek ezután egy másik példát is hoz: ez „a vulgarizáció világméretű folyamat. Vegyük csak Demeter Szilárd miniszteri biztos, a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum vezetőjének európai esetét.” Žižek szerint félelmetesek Demeter írásából  levonható következtetések. A filozófus szerint ugyanis Soros és Hitler összemosása mélyen antiszemita gesztus. Aki Sorost egy szintre helyezi Hitlerrel, az azt állítja, hogy a Soros által támogatott multikulturális, nyitott társadalom nemcsak olyan veszélyes, mint a holokauszt és az azt fenntartó árja rasszizmus, de még ennél is rosszabb, veszélyesebb az „európai életmódra”.

Az eredeti cikk megjelenése után Demeter két héttel interjút adott, ahol azt mondta, a kritikák mentálisan „és lelkileg meg sem tudtak karcolni”. A kérdésre, mely szerint a visszavonással együtt érvénytelennek is tartja-e a leírtakat, azt mondta:

Az általános olvasat, hogy a fő tételmondatom: Soros György a liberális Führer. Nos, Soros és csatlósai biztosan nem liberálisok, mert nem tűrik az ellenvéleményt, képtelenek a racionális vitára. Ebben tévedtem.

Kapcsolódó
Demeter Szilárd: Meg sem tudtak karcolni
Az önbizalomtól duzzadó PIM-igazgató már nem gondolja, hogy Soros liberális Führer, mert nem liberális. Polt Péter közben a rendőrségre bízta az ügyét.

Kiemelt kép: Fülep Dániel /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik