Belföld

Demeter Szilárd: Meg sem tudtak karcolni

Fülöp Dániel / 24.hu
Fülöp Dániel / 24.hu
Az önbizalomtól duzzadó PIM-igazgató már nem gondolja, hogy Soros liberális Führer, mert nem liberális. Polt Péter közben a rendőrségre bízta az ügyét.

„Aki szelet vet, vihart arat. Mondjuk, ekkorára nem számítottam, kellett hozzá néhány plusz tüdő, hogy orkán legyen belőle” – mondta Demeter Szilárd a Kontra.hu-nak nagy botrányt kavaró írásáról, melyben Európát Soros György gázkamrájának, Sorost pedig az új Führernek nevezte. A felháborodás hatására írását visszavonta, de bocsánatot nem kért.

A kimerítő interjú során mindvégig önbizalomtól duzzadó Demeter közölte, a zsidó szervezeteknek írt egy levelet, de azt nem küldte el, hanem ügyvédi letétbe helyezte. Hogy ennek mi értelme van, arra nem adott magyarázatot, mindenesetre szerinte „benne van a megfejtés a levélben”, amit majd akkor küld el, ha elérkezettnek látja rá az időt.

Kérdezték arról is, hogy még az általa vezetett Petőfi Irodalmi munkatársai is elhatárolódtak tőle, erre így felelt:

„A több, mint 270 kollégából kilencven valahányan. Kérésükre leültem a kezdeményezőkkel, akik magyarázták nekem, hogy nem a főigazgatói tevékenységemmel van bajuk, hanem az ominózus publicisztika néhány mondatával, attól határolódtak el, nem tőlem. Mondtam nekik, hogy ezt ne nekem magyarázzák, szerencsére nincsenek szövegértési nehézségeim. De az ellenzéki sajtónak, illetve az engem gyalázóknak mindenesetre nem árthat egy kis gyorstalpaló, mert azon az oldalon láthatóan nem értik a leírt szöveget”.

Elmondása szerint a PIM munkatársai ezután szerveztek egy belső, anonim szavazást, amelyen háromnegyedes többséggel bizalmat szavaztak neki.

A reakciókat tekintve úgy érzi, „nagyon kiszámítható volt a többség mozgása, sűrűn bólogattam magamnak”, és megjegyezte azt is, hogy sok barátja is beállt az ellenséges kórusba, más „harcostársai”  pedig hallgattak, „amikor kimentem megvívni a közös csatáinkat. Majd amikor kiderült, hogy nem vesznek le a sakktábláról, akkor hirtelen megtalálták a telefonszámomat.”

„Mentálisan és lelkileg meg sem tudtak karcolni” – jelentette ki továbbá a cikke elleni tiltakozásokról.

A kérdésre, mely szerint a visszavonással együtt érvénytelennek is tartja-e a leírtakat, azt mondta:

Az általános olvasat, hogy a fő tételmondatom: Soros György a liberális Führer. Nos, Soros és csatlósai biztosan nem liberálisok, mert nem tűrik az ellenvéleményt, képtelenek a racionális vitára. Ebben tévedtem.

Ide kapcsolódó hír, hogy Polt Péter feljelentésként értékelte a DK-s Arató Gergely hozzá intézett kérdését Demeter írásáról, ezért a főügyész továbbította azt a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz. Az ő feladatuk lesz megítélni, hogy felmerül-e a bűncselekmény gyanúja, és emiatt van-e helye a nyomozás elrendelésének.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik