Kultúra

Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnök lett a Színművészetin

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója lett a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumának elnöke – írja közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium, amelyben a további kuratóriumi tagokat – köztük két olajcég vezetőjét – is megnevezik:

  • Bacsa György, a MOL stratégiai ügyvezető igazgatója,
  • Lajos Tamás operatőr-producer,
  • Rátóti Zoltán színész-rendező,
  • és Világi Oszkár, a SLOVNAFT Igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója

A Színművészeti feszített tempóban levezényelt modellváltása ellen az egyetem számos egykori és jelenlegi hallgatója emelte fel a hangját, az intézmény autonómiájáért aggódó diákok tüntetést is szerveztek a parlament elé. Palkovics Lászlóval való tárgyalásuk azonban nem vezetett eredményre.

Az alapítványi fenntartásba kerülő egyetemek a rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezetnek köszönhetően megerősíthetik nemzetközi jelenlétüket. Szeptember elsejével működési modellt vált a Színház- és Filmművészeti Egyetem is. A fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke a közelmúltban megszületett döntés értelmében Vidnyánszy Attila rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója, egyetemi tanár lesz. (…) A korszerű, magas szintű képzés sokkal jobb esélyeket teremt a hallgatók számára arra, hogy neves külföldi szakemberektől tanulva az országhatárokon túl is sikeressé váljanak a filmiparban, színházi világban.

– áll a minisztérium közleményében. A modellváltás körül kialakult vitát ebben a videónkban foglaltuk össze részletesebben:

„Egy operatőr nem tud bal- vagy jobboldalian komponálni”
Alapítványi fenntartásba kerülhet Színház- és Filmművészeti Egyetem is. Az alapítvány kuratóriumát pedig a minisztérium nevezi ki. Az egyetem korábbi és jelenlegi hallgatóival, tanárokkal, és a szenátus által rektornak jelölt rektorhelyettessel beszélgettünk.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik