Belföld

Fideszes körökben bejáratott szakembereket kértek fel, hogy segítsék a turizmus fellendítését

Megszereztük a Magyar Turisztikai Ügynökség tanácsadóinak névsorát. A listán ott van Orbán Viktor volt szövegírója, egy korrupciós ügybe keveredett volt fideszes polgármester és a Pancho Aréna tájépítésze is.

Sokan vannak egyébként ők, akik szabadidejükben mindenfajta jogviszony megkötése nélkül, ellenszolgáltatás nélkül tanácsokat és javaslatokat küldenek a Nemzeti Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójának a külföldi országmárkával kapcsolatos kérdésekben

– nyilatkozta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezetője márciusban. A vezérigazgató ezt azután mondta, hogy kiderült, a miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel is egy a tanácsadók közül, de ingyen ad tanácsokat. Igaz, előfordul az is, hogy az MTÜ magas rangú tisztségviselőivel egyeztet lehetséges állami beruházásokról.

Mi arra voltunk kíváncsiak, hogy kik azok, akik viszont ellenszolgáltatásért cserébe segítik a Magyar Turizmus Zrt. helyett létrehozott állami intézményt. Az MTÜ-től kikért szerződések szerint szinte kizárólag Fidesz-közeli szakemberek közül válogatták ki azokat, akik szakmai tanácsaikkal segíthetik a magyar turizmus fellendítését.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetője nyilatkozik a sajtónak a Strand és a B.my.lake fesztiválon Zamárdiban 2016 augusztusában
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A névsor megvan, de a pontos feladat titok

2018-ban összesen tizenegy külső tanácsadóval kötött szerződést az MTÜ. Közülük kilencen az úgynevezett Turisztikai Szakmai Tanácsadó Testületben vesznek részt. Ők azok, zárójelben odaírtuk bruttó havi javadalmazásukat is, amelyen felül költségtérítésre jogosultak:

  • Csák János (300 ezer forint),
  • Folly Réka (300 ezer forint),
  • Herczeg Ágnes (300 ezer forint),
  • Káel Csaba (360 ezer forint),
  • Kieselbach Tamás (300 ezer forint),
  • Molnár-Bánffy Kata (300 ezer forint),
  • Pál István (300 ezer forint),
  • Vitézy Dávid (300 ezer forint),
  • Zoboki Gábor (300 ezer forint).

Rajtuk kívül az MTÜ tanácsokat kér Gyutai Csaba Kálmántól (300 ezer forint), ő a Budai Vár Turisztikai Stratégiájának elkészítését segítő tanácsadó testületnek segít. Illetve Walton Tamás (550 ezer forint) „személyi, külső-belső kommunikációs, marketingkommunikációs tanácsadást” végez az MTÜ részére.

Walton Tamás, a Pro Koncept Zrt. ügyfélkapcsolati igazgatója Fotó: Beliczay László / MTI

Szerettük volna megtudni, hogy pontosan milyen feladatot végeznek a tanácsadók, és ez mennyi munkával jár, mert ezek a nekünk elküldött keretszerződésekből nem derülnek ki.

Ám akik visszaírtak, mind a szerződésükben foglalt titoktartási kötelezettségükre hivatkoztak, és nem válaszoltak a kérdésekre.

Egyedül Káel Csaba volt egy fokkal bőbeszédűbb, aki azt írta „rendszeres tanácsadással segítem az ügynökség munkáját, elsősorban a szakterületemet, a kulturális szektort érintő témákban és kérdésekben”.

Káel Csaba. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A volt nagykövet, a Németh Szilárd-kapcsolat és a Pancho Aréna tájépítésze

A névsorban nem nagyon találni olyat, aki korábban ne flörtölt volna már valahogy a NER-rel. Ami természetesen nem jelenti azt, hogy ne lehetnének kompetens szereplők, akik hasznos tanácsokat adnak, de a szelekcióról ez azért sokat elmond.

Csák János volt a Matáv pénzügyi igazgatója, elnökölte a MOL-t és a Westelt is. Majd az üzleti szférából diplomata pályára állt és 2011-től 2014-ig londoni magyar nagykövetként szolgált a második Orbán-kormány alatt; ekkor többször publikált külföldi lapokban a kormányt védő írásokat.

2004 és 2009 között az ő tulajdonában volt a Heti Válasz, ami az akkoriban ellenzékben politizáló Fidesz kevés baráti médiuma közül volt az egyik. Valamint 2016 óta ő a Design Terminal tulajdonosa is.

Csák János, Magyarország londoni nagykövete, miután átvette megbízólevelét Schmitt Pál köztársasági elnöktől a Sándor-palotában.
Fotó: Soós Lajos / MTI

Folly Réka a badacsonytomaji Folly Arborétum örököse. Azért érdekes az arborétum fekvése, mert a tapolcai önkormányzat 2014-ben úgy adott 106 millió forintot a szomszéd település arborétumának fejlesztésére, hogy a tulajdonosoknak nem kellett önrészt fizetniük.

A Folly Arborétum és Borászati Kft. tulajdonosa, Folly Réka férje az a Werner Péter, aki egykor a Németh Szilárd által vezetett csepeli önkormányzat városgazda cégének vezetője volt,

másfelől a szintén fideszes vezetésű XVIII. kerület városgazda cégének is volt az igazgatósági elnöke. A Magyar Narancs cikke szerint a Németh-Werner-érában a két kerületben rendre mindenféle rokoni tulajdonú cégek jártak jól.

Herczeg Ágnes a Pagony táj- és kertépítész iroda vezető tervezője,

az ő nevéhez fűződik a felcsúti stadion kertjének tervezése.

A tájépítész a szakma elismert képviselője, ő álmodta meg például Balatonfüred reformkori központjának és a Gyógytérnek a rekonstrukcióját is, és több mint egy évtizede szervezi a Székelyföldi Fürdő- és Közösségépítő Mozgalmat.

A Puskás Akadémia felcsúti stadionja, a Pancho Aréna. Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A Fidesz régi rendezője, a menő galériás és Orbán volt szövegírója

Káel Csabát, a Művészetek Palotájának jelenlegi igazgatóját régóta fideszes rendezőként tartják számon. A Happy End Kft. és az Ezüsthajó Kft. alapítójaként már az első Orbán-kormány idején ott volt a tűz közelében, de a két cég gyanús ügyei mégsem égették meg.

Forgatott filmet Orbán Viktor amerikai útjáról, a Szent Korona Parlamentbe szállítási ceremóniájának rendezését is rábízták, egyszóval régóta megbízható embernek számít kormányoldalon.

Ő rendezhette a vizes vb nyitóünnepségét is, ami után bő fél évvel kulturális és turisztikai nagykövetnek nevezték ki.

Kieselbach Tamás, a Kieselbach Galéria és Aukciósház tulajdonosa, vezetője már a nyolcvanas évek óta a pályán van, és szintén évtizedek óta a magyar műkincspiac meghatározó szereplője. Őt még annyira sem lehet a kormányoldalhoz kötni.

Kieselbach Tamás művészettörténész, műkereskedő Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Molnár-Bánffy Katát már annál inkább: volt Orbán Viktor szövegírója, majd dolgozott több minisztériumnak is, később a magyar téli olimpiai csapat sajtóattaséja, a Magyar Olimpiai Bizottság kommunikációs és marketingvezetője posztokat is betölthette – amelyekről tudjuk, hogy fontos pozíciók egy olyan kormány alatt, amelyik ennyire nyomja a sportot.

Orbán Viktor feleségével, Lévai Anikóval is jó viszonyt ápol,

mint az ebből az Átlátszó-cikkből kiderül. A Salt Communications nevű cégével pedig például a miniszterelnök szívéhez közeli Várkert Bazár kreatív arculatát tervezhették meg.

Molnár-Bánffy Kata. Fotó: Németh György / MTI

A népzenész, Tarlós főellensége, és az Orbán-családhoz közeli építész

Pál István „Szalonna”, a Magyar Állami Népi Együttes vezetőjeként ismert. A kárpátaljai népzenész a Duna Televízió Fölszállott a páva című vetélkedője miatt lett országosan ismertebb az elmúlt években.

Vitézy Dávidot leginkább arról szokás ismerni, hogy 2010 és 2014 között a BKK vezérigazgatója volt, és ilyen minőségében sokszor összecsapott Tarlós István főpolgármesterrel. A jelenleg a Közlekedési Múzeum igazgatójaként tevékenykedő Vitézy 2015-ben miniszteri biztos is volt.

Vitézy Dávid
Fotó: Marjai János / MTI

Zoboki Gábor építészről azt írják egy részletes portrécikkben, hogy „az őt ismerők körében nem kétséges fideszes elkötelezettsége, de korrekt kapcsolatra törekszik mindkét politikai oldallal”. Együtt katonáskodott Orbán Viktorral, de csak később barátkoztak össze.

Lévai Anikóval kifejezetten jó viszonyt ápol, a miniszterelnök felesége állítólag építészeti, belsőépítészeti kérdésekben többször támaszkodott már Zobokira.

Az építész tervezhetett olyan fontos állami beruházásokat, mint például a Művészetek Palotája, és a Ludovika kampusza.

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita beszélget Zoboki Gáborral, a Művészetek Palotájának tervezőjével a Müpában, a Nemzeti Filharmonikusok koncertje elõtt 2013. márciusábnan
Fotó: Illyés Tibor / MTI

A kirúgott várkapitány és az ingatlanfejlesztési tanácsadó

Gyutai Csaba Kálmán volt a Fidesz Zala megyei elnöke, Zalaegerszeg polgármestere, de igazán az I. kerület tette híressé. A Budavári Kft. és a Várgondnokság Kft. vezetőjének 2017-ben kellett távoznia, miután annyi gyanús ügy derült ki róla és a cégekről, hogy tarthatatlanná vált a helyzete.

Alig költözött be, máris kirúgták a fideszes várkapitányt
Gyutai Csabának mennie kell a Budavári Kft. éléről (is), miután kiderült, mennyire lazán bánt a várkerületi lakásokkal.

Viszont az előnytelen közbeszerzések, a kvázi sajátként kezelt ingatlanvagyon, a pénzügyi szabálytalanságok hosszú sora ellenére felkérték az állami kastélyprogram irányítására úgy, hogy a rendőrség nyomoz a Várgondnokág ügyében. És az MTÜ-n keresztül a Várhoz is visszaengedték, hogy adjon stratégiai tanácsokat.

Gyutai Csaba. Fotó: Mohai Balázs / MTI

Walton Tamás neve jóval kevésbé forgott valaha közszájon. A marketinges-, kommunikációs szakember foglalkozott ingatlanfejlesztői tanácsadással, a Greenroom kreatív ügynökségnél pedig igazgatóként dolgozik olyan világcégekkel, mint például a SPAR és a Vodafone.

Fideszes bennfentes körökben fogant, és egyre több pénz ömlik bele

Az MTÜ 2016-os megalapítása óta kiemelt figyelemnek örvend. Ez köszönhető annak, hogy – mint a HVG megírta – a születése körül Orbán Ráhel és Andy Vajna is ott bábáskodott, miközben a turisztikai szakma képviselői közül sokan még csak nem is tudtak arról a zártkörű eseményről, ahol Rogán Antal beszélt a turizmus központosításának tervéről. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter úgy kerül a képbe, hogy az ő tárcája alá szervezték be a turizmust, elvéve a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól az ágazatot, miközben az egyáltalán nem illeszkedik a kabinetiroda portfóliójába.

Rogán Antal az ügynökség létrehozása előtt elmondta, hogy az állam most „nagyon sok pénzt” költ majd brandekre, márkákra és rendezvényekre.

Rogán Antal
Fotó: Varga György / MTI

Ez így is lett: a turizmus és vendéglátás minden ágával foglalkozó szervezet egyre nagyobb összegek felett diszponál. Legutóbb például azzal került a hírekbe, hogy az MTÜ 1,9 milliárd forintot kapott az országmárka kidolgozására.

Az ügynökség nem csak az idegenforgalomban aktív: idén alájuk csatornázták a magyar divatipart is, a Divatipari Marketing Igazgatóságának vezetését pedig Orbán Ráhel barátnőjére, Bata-Jakab Zsófiára bízták. A hatalomátvételt egy exkluzív vacsorán érzékeltették, amin több NER-közeli szereplő tiszteletét tette.

Orbán Ráhelnek a divat lehet az, ami Orbán Viktornak a foci
A kormányfő lányának jelentős a befolyása: már eddig is annyi pénz ment el a magyar high fashionre, amennyit soha nem termelnek majd ki a cégek.

És csak pár adat, hogy mennyire nem játék a turizmus:

  • 2017-ben a nemzetközi utazásokból 5,5 milliárd euró devizabevétel származott, a turisztikai ágazatokban közvetlenül és közvetetten foglalkoztatottak száma összesen 412 ezer fő.
  • A KSH adatai szerint a turizmus gazdasághoz való közvetlen hozzájárulása a GDP 6,4%-a, a közvetett hatásokat is magába foglaló hozzájárulás pedig a GDP 10,3%-a volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik