Belföld

Rákay Philip szerezte meg a Balaton-part híres történelmi villáját

Ranolder János néhai veszprémi püspök badacsonytomaji nyaralója nemrég még Tiborcz István portfóliójába tartozott. A csaknem négyezer négyzetméteres telken álló, felújításra szoruló villaépület április elején került a Magyar Televízió volt vezérigazgató-helyettesének érdekeltségébe.  

Április óta Rákay Philip érdekeltségébe tartozik a XIX. században élt Ranolder János veszprémi püspök nagy hírű badacsonytomaji nyaralója – tudta meg a 24.hu.

A Magyar Televízió volt vezérigazgató-helyetteseként, valamint fideszes önkormányzatok korábbi tanácsadójaként ismert Rákay cége az Opten cégadatbázis adatai alapján azt a társaságot vásárolta meg, amelyik februárban lett a  Ranolder-villa tulajdonosa.

A jelentős felújításra szoruló ingatlant – éveken át tartó pusztulása után – 2017 nyarán Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István cége vásárolta meg. A Magyar Nemzet akkori információi szerint a BDPST Zrt. banki követelésként vette meg a Ranolder-villát és a hozzá tartozó birtokot. Bár Badacsonytomaj önkormányzatának elővásárlási joga volt az épületre, a település polgármestere, Krisztin N. László akkor azt mondta a lapnak, nincs százmillió forintjuk a vételár kifizetésére és további pénzük sem a felújításra.

Végül Tiborcz István is meggondolta magát, és 2018 augusztusában túladott az épületen. Az ingatlant megvásárló Zemplén Market Zrt. – mint azt a hvg.hu megírta – 135 millió forintos értéken vitte be a villát az újonnan létrehozott Ranolder Villa 1864 Kft.-be. Ezt a társaságot vásárolta meg Rákay Philip kizárólagos tulajdonában álló Norton Consulting Zrt.

Rákay Philipéknek is kellett egy olcsó önkormányzati lakás a Várban
Az épületet nemrég felújította az önkormányzat, a Fidesz-gyűlések egykori házigazdája havi 39 ezer forintot fizet a lakásért, de sok tízmilliós ráfordításra hivatkozik.

Az 1864-ben Szentirmay József tervei alapján épült klasszicista villát már korábban fel akarták újítani, ám a renoválásig nem jutottak el a tervek. A neves Balatonra néző nyaraló azóta tető nélkül, kibelezve áll a hegyoldalon.

Kiemelt kép: Mészáros Zoltán /Fortepan

Ajánlott videó

Olvasói sztorik