Belföld

A Viszkist akarták utánozni a debreceni trafikrablók – azt hitték, jobbak lesznek

Több év börtönre ítélte a Debreceni Járásbíróság azt a két fiatalembert, akik augusztus végén kiraboltak egy dohányboltot Debrecenben, a Dózsa György úton. A 18 éves O. Richárdot öt év börtönre ítélték fegyveresen elkövetett rablás miatt, míg a bűncselekményben bűnsegédként részt vevő társa, R. József 3 év 6 hónap letöltendőt kapott.

A két fiú a korábbi nevelőintézeti tartózkodásuk során ismerkedett meg egymással, ahol jó barátságba kerültek. Útjaik egy ideig különváltak, majd O. Richárd augusztusban felkereste a barátját, hogy valóra váltsák régi nagy álmukat és filmekbe illő módon kirabolnak egy postát vagy dohányboltot.

A mai bírósági tárgyaláson  a két fiú beismerte a bűnösségét. Állításuk szerint együtt nézték meg a Viszkis rablóról készül filmet, és ez motiválta őket abban, hogy végrehajtsák a nagy tervüket. Hozzátették, azt hitték, nem fognak lebukni, mert tanultak a példaképük hibáiból, és jobbak lesznek, mint Ambrus Attila volt egykoron. 

A két fiatal kétszer is terepszemlét tartott a városban, hogy feltérképezze a lehetséges célpontokat. És úgy tervezték, hogy a bűncselekményhez felhasználják majd az egyik ismerősük tartási engedélyhez nem kötött légpuskáját.

Amikor megvoltak a terepszemlével is, augusztus 25-én a késő esti órákban fedőruházatot öltöttek magukra, amit menekülés közben akartak magukról levenni, hogy üldözőiket megtévesszék, valamint magukhoz vették a légpuskát, ami egy tokban volt. Éjszaka kettő körül megjelentek a Hatvan utcai dohányboltnál, ahol azonban többen is tartózkodtak, ezért innen továbbálltak. A két fiatal 6 óra 30 perc körül a Dózsa György utcai garázssoron található trafikhoz ment.

A 18 éves fiú a valódi tűzfegyvernek látszó légpuskával bement az üzletbe és megfenyegette az eladót és pénzt követelt. Társa a bűncselekmény közben a bolt előtt várakozott és figyelt. Az eladónő a fenyegetés hatására kivett a kasszából 54 ezer forintot, amit az elkövető az övtáskájába tett, valamint magához vett még három doboz cigit, majd társával együtt elmenekült a helyszínről.

A két fiatal levette a fedőruhát, majd taxival az autóbusz-pályaudvarra mentek, ahol felszálltak a Miskolcra közlekedő buszra. Ott az idősebb fiú testvérénél töltöttek egy éjszakát, majd vonattal Egerbe utaztak. A két fiatalt itt fogták el a rendőrök.

Sal Ildikó bíró az ítélet indokolása során elmondta, hogy bár a fegyveresen elkövetett rablás fegyházban végrehajtandó szabadságvesztéssel büntetendő, azonban a bíróság a fiatal felnőtteknél enyhébb végrehajtási fokozatot alkalmazott, mivel a büntetés nevelési célját az ő esetükben a börtönfokozat eredményesebben elérheti. Az ítélet nem jogerős, mert az ügyészség súlyosításért, az elkövetők és védőik pedig enyhítésért fellebbeztek.

Kiemelt kép: police.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik