Belföld

Titokban osztott állami pénzből épülhet a NER-ben gazdát cserélt, félkész visegrádi luxushotel

Hárommilliárd forint vissza nem térítendő állami támogatás segítségével készülhet el az a visegrádi félkész luxusszálloda, ami a kormányfő vejétől, Tiborcz Istvántól tavaly került Szíjj László milliárdos vállalkozó érdekeltségébe – tudta meg a 24.hu

A leggazdagabb magyarok százas listáján az előkelő hetedik helyet elfoglaló Szíjj érdekeltsége, a MINERVA V50 Ingatlanfejlesztő Alap a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által fű alatt, egyedi döntésekre hivatkozva osztogatott állami milliárdokból részesülhet. A birtokunkba került dokumentumok alapján a társaság tavaly áprilisban fordult az MTÜ-höz támogatási kérelmével, vagyis rögtön 1-2 hónappal azután, hogy megszerezte a szállodát.

A befejezetlen épületet az Mfor.hu becslései szerint körülbelül 3,6 milliárd forintért szerezhette meg a Szíjj-féle ingatlanfejlesztő alap Orbán Viktor vejének cégétől. Erre a Hotel VSGRD pénzügyi beszámolójából lehet következtetni. Az érdemi tevékenységet nem végző cég ugyanis 3,65 milliárdot számolt el egyéb bevételként a 2019-es évre.

Ha ez így van, és az állami támogatást is bezsebeli Szíjj érdekeltsége, akkor bombaüzlet volt az adásvétel, ez esetben ugyanis a két összeg különbségéből fakadóan körülbelül 650 millió forint saját tőkét kellett megmozgatni. 

Azt ugyanakkor nem tudni, hogy az állami támogatást megkapta-e a hotel új tulajdonosa, az MTÜ ugyanis nyilvánosan nem közli a nyertesek listáját – igaz, korábban néhány támogatott nevét közölték, de azokat is csak azután, hogy kérelmük sorsára közérdekű adatigénylésben kérdeztünk rá. A pénzről a MINERVA Befektetési Alapkezelő Zrt. sem adott tájékoztatást, de azt sem tagadták, hogy közpénzt kértek a szállodára. A cég vezérigazgatója, Kardos Imre megkeresésünkre néhány hónappal ezelőtt azt írta:

A megkeresésükben megjelölt téma vonatkozásában annyi tájékoztatást tudok adni Önöknek, hogy a visegrádi projektünk előkészítése elkezdődött, jelenleg az építési engedély módosítása van folyamatban, illetve az ingatlanon állagmegóvási feladatokat hajtunk végre, melyet a kiviteli tervek elkészítése és a kivitelezői ajánlatok bekérése fog követni.

Fontos körülmény, hogy Szíjjék nem egy konkrét pályázati felhívásra jelentkeztek, hanem maguk keresték meg ötletükkel az MTÜ-t, miközben a Kisfaludy-programon belül külön nyilvános szállodafejlesztési pályázatot írt ki az állami szervezet a Dunakanyarra vonatkozóan.

Fotó: Marjai János/24.hu

A négycsillagosra tervezett szálloda támogatói kérelme egy abból a több mint nyolcvan egyedi kérelemből, amelyeket (mint korábbi, alább keretesben összegyűjtött cikkeinkben beszámoltunk róla) a Kisfaludy 2030 Zrt. tart nyilván, és amelyek közül több százmillió forintos nagyságrendű támogatást eredményezett. Közös jellemzőjük, hogy – a hazai és európai uniós pénzosztásoknál megszokottaktól eltérően – még csak pályázati azonosító számmal sem rendelkeznek. (A lapunk birtokába jutott adatsorban a legutolsó beérkezett pályázat 2019. októberi, arról nincs információnk, hogy ezt követően milyen pályázatok érkeztek az MTÜ-höz, és melyeket bírálták el kedvezően.)

Fű alatt osztja az adófizetői százmilliókat a Magyar Turisztikai Ügynökség
Egyedi döntésekre hivatkozva, nyilvánosan meghirdetett pályázati felhívás nélkül kap pénzt Zoób Kati divattervező, Balatonboglár fideszes önkormányzata vagy éppen egy nagyvállalkozó Kis-Balaton melletti kalandparkja. A Tiborcz István volt üzlettársához köthető bodajki kastély is az eddig titkolt közpénzcsap révén újulhat meg.

A visegrádi komplexum, amikor végül elkészül, több mint 200 szobás lesz, ugyanennyi parkolóval, két buszparkolóval, és hét kültéri – köztük két termál – medencével, tetőkerttel lesz ellátva. Több mint 400 vendéget és 20 fős személyzetet tud majd elszállásolni. A terveket a dán formatervező-belsőépítész-zenész-producer csodabogár, Johannes Torpe irodája készíti.

Figyelemre méltó adalék, hogy a nyilvánosság elől elzárt támogatásokról szóló első cikkünk megjelenése után Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója a Világgazdaságnak olyan természetességgel beszélt a támogatási formáról, mintha az korábban is ismert lett volna. Azt mondta:

az MTÜ által 2030-ig a kezelt források kevesebb mint 2 százalékát fordítja egyedi támogatási döntésekre. Fontos megjegyezni, hogy ezekben az esetekben is ugyanolyan pályázati dokumentációt várunk, mint egy-egy pályázati kiírásnál, a beérkező igényekről pedig egy szakmai grémium dönt.

Ugyanakkor ennek a szakmai grémiumnak a névsorát sem árulja el az MTÜ, hiába kértük tőlük, csupán annyit közöltek, hogy a végső döntést a vezérigazgató hozza meg a támogatásokról.

„Ad hoc” döntések

Egyedi döntésekre hivatkozva kért és kapott 811 millió forintot Zoób Kati divattervező egy balatonfüredi divatmúzeum megvalósítására, mint ahogy a cikksorozatunk megjelenésig titkolt közpénzforrásból igényelt 300 millió forintot Tiborcz István volt üzlettársa, Paár Attila is, hogy kiállíthassa magán festménygyűjteményét. Tasnádi László, az Orbán-kormány volt rendészeti államtitkára, egykori III/II-es tiszt egy balatoni panzió megépítéséhez kért 286 millió forintos támogatást. Továbbá Czéh-Tóth Márk pécsi NER-lovag is 936 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelt szállodája felújítására. Nemcsak cégek, hanem önkormányzatok is pályáztak állami százmilliókra a Magyar Turisztikai Ügynökségnél: a balatonboglári önkormányzat például több száz millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott különböző projektekre, és a balatonfüredi is igényelt bő 3 milliárd forintot kempingjének kicsinosítására. Ugyanakkor egyetlen ellenzéki önkormányzat sem részesült az MTÜ titokban osztott forrásaiból.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik