Belföld

Az EMMI a gyógyszerkészkamara elnökének: „Itt az ideje, hogy a magáncégek tulajdonosai is a zsebükbe nyúljanak”

A minisztérium szerint indokolatlanul bírálta a kormány döntését Hankó Zoltán, a gyógyszerészi kamara elnöke.

Kásler Miklós múlt héten jelentette be, hogy pontosan kik részesülnek az egészségügyi dolgozóknak járó egyszeri, bruttó 500 ezer forintos juttatásból. A listán a kórházi gyógyszerészek szerepelnek ugyan, a magánpatikák dolgozói viszont nem, így ők nem kapják meg a július 1-jén esedékes bérkiegészítést.

A miniszter a döntést azzal indokolta, hogy a nem kórházakban működő gyógyszertárak a magas haszonkulcsaik miatt profitáltak a járványból, hiszen vállalkozásként működnek.

A hírre Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke úgy reagált, a gyógyszertárak szakemberei a magyar törvények szerint egészségügyi dolgozók, joggal várták, hogy beletartoznak a „minden egészségügyi dolgozó” fogalmába.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerda délutáni közleményében hosszasan magyarázza, miért nem kapnak juttatást a patikusok.

Itt az ideje, hogy a magáncégek tulajdonosai is a zsebükbe nyúljanak, és megjutalmazzák azon dolgozóikat, akik szintén sokat tettek a koronavírus elleni küzdelemben. Különösen indokolt ez, hiszen a nagy gyógyszertári hálózatok, városi magánpatikák a járvány kapcsán a 12. héten magasabb forgalmat bonyolítottak le, mint például a karácsonyi, kiemelt időszakban

– érvel a tárca.

A gyógyszerészi kamara elnöke szerint 10 százalékos haszonkulccsal dolgoznak a magánpatikák. Az Emmi szerint azonban az ágazat haszonkulcsa a gyógyszerek forgalmazása alapján 25 százalék a beszerzési árra vetítve. „És ez az, amit biztosan tudni lehet, mert ebben még nincs benne például a kozmetikumok vagy az étrend-kiegészítők forgalmának a haszna” – teszik hozzá.

Kiemelik azt is, hogy az állam a betegek érdekeinek védelme érdekében maximálja a vényre kiváltható gyógyszerek árrését, de a nem vényköteles gyógyszerért, termékért annyit kérnek a patikák, amennyit akarnak. Az állam további évi közel 10 milliárdot is juttat a gyógyszertáraknak szolgáltatási díj, generikus ösztönző és működési támogatás formájában.

A kistelepüléseken működő, kisforgalmú patikák támogatásáról is említést tesz a minisztérium a közleményében: „Azért, hogy életben maradjanak és szolgáltatni tudjanak a helyi lakosoknak, az állam több mint egymilliárd forint működési támogatást nyújt.”

Az EMMI szerint a Hankó Zoltán által javasolt árrésszerkezet-módosítás jobban kedvezne a nagyobb gyógyszertáraknak, mint a kisebb patikáknak, tehát jelentősen torzulna a rendszer, „továbbá az általa javasolt módosítás körülbelül évi 2 milliárd forinttal növelné a betegek terheit és 6 milliárddal a társadalombiztosítás kiadásait.”

Ma Magyarországon – a kevés kórházi patikát kivéve – a gyógyszertárak mind magánkézben vannak, magánvállalkozásban működnek, legalább egyharmaduk külföldi tulajdonban van.  Az állam jelentős – közel 94 milliárdos – egyszeri juttatása mellett talán elvárható, hogy azok a gyógyszertári hálózatok, nagy patikák – amelyek 25 százalékos vagy annál is magasabb haszonkulccsal működnek – tulajdonosai valamit juttassanak ebből a haszonból egyszeri jutalomként alkalmazottjaiknak, akik valóban minden nap helyt álltak és a kiszolgálták a betegeket

– zárja közleményét a minisztérium.

Hankó Zoltánnal lapunk hétfőn közölt interjút:

A gyógyszerész nem tejfölárus, hanem egészségügyi szakember – interjú a kamara elnökével az elmaradt 500 ezer forintról
Kásler Miklós a jelentős haszonnal és a külföldi tulajdonnal magyarázta, hogy a gyógyszerészek kimaradtak az osztásból. Lapunknak erre is reagált Hankó Zoltán, a kamara elnöke.

A járvány első heteiben tapasztalt gyógyszerfelvásárlási lázzal két cikkünkben foglalkoztunk részletesen:

Megrohamozták a gyógyszertárakat a magyarok, pedig nem kellene
Egyelőre nincs gyógyszerhiány, az utánpótlás azonban éppen a hatalmas kereslet miatt akadozik. A patikákban 12-14 órát dolgozók a védőfelszerelés hiányáról panaszkodnak.
Annyi gyógyszert vásárolunk most Magyarországon, mintha 50 millióan lennénk
Elképesztő mennyiségű gyógyszert vásárol fel a lakosság a koronavírus-járvány idején, a lerabolt patikákba pedig így csak késve érkezhet meg az utánpótlás. Lenne mód lassítani a fék nélküli gyógyszervásárlást.

Kiemelt kép: Farkas Norbert/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik