Belföld koronavírus

A gyógyszerész nem tejfölárus, hanem egészségügyi szakember – interjú a kamara elnökével az elmaradt 500 ezer forintról

Kásler Miklós a jelentős haszonnal és a külföldi tulajdonnal magyarázta, hogy a gyógyszerészek kimaradtak az egészségügyi dolgozóknak szánt jutalomból. Lapunknak erre is reagált Hankó Zoltán, a kamara elnöke.

Kásler Miklós pénteki bejelentéséből derült ki, hogy a koronavírus-járvány ideje alatti helytállásért járó egyszeri 500 ezer forintos, egészségügyi dolgozóknak szánt illetményből kimaradnak a gyógyszerészek. Mint megtudtuk, az utolsó pillanatban húzták le őket a listáról. Ahogyan a 24.hu elsőként megírta: a gyógyszerészkamara elnöke, Hankó Zoltán elnök még pénteken reagált a miniszteri döntésre, és „a döntéshozók helyett” is elnézést kért a gyógyszerészektől.

Az eset szerintük azért visszás, mert

  • az eredeti miniszteri ígéret még a gyógyszerészeket és a gyógyszerész szakasszisztenseket is a támogatotti körbe sorolta,
  • az 1997-es egészségügyi törvény is egészségügyi dolgozóként definiálja a gyógyszerészeket,
  • a gyógyszertárak szakdolgozói extra nyomásnak és fertőzésveszélynek voltak kitéve elmúlt hónapokban.

Kásler a Demokratának adott interjúban üzent a gyógyszerészeknek. Lényegében azzal indokolta a döntést, hogy a

  • a gyógyszertárak a magas haszonkulcsaik miatt profitáltak a járványból, hiszen vállalkozásként működnek,
  • ráadásul a tulajdonosok közel egyharmada külföldi,
  • és csak azt tették a járvány ideje alatt, amit máskor is tettek volna.

Az interjúhoz fűzött – Franka Tibor jegyezte –  kommentár szerint a gyógyszerészeket annyira illeti extra juttatás, mint, mondjuk, az élelmiszerbolti eladókat, akik tejfölt vesznek le a polcról.

Mindennek erőteljesen ellentmond egy márciusi keltezésű dokumentum, amely itt tekinthető meg. A gyógyszerészeknek, gyógyszertári dolgozóknak címzett levelében Kásler Miklós azt írja: „Ebben az embert próbáló nehéz helyzetben (…) fokozottan számítunk az Önök helytállására, hiszen most valóban elengedhetetlen az egészségügyi ellátórendszer szereplőinek az együttműködése. (…) A szakmai elhivatottság, amivel nap mint nap a betegek szolgálatában állnak, most még nagyobb értéket jelent. Magyarország lakossága érdekében végzett lelkiismeretes munkájukat és kitartásukat előre is köszönöm.”

Kásler Miklós sajtótájékoztatót tart az egészségügyi dolgozók 500 ezer forintos juttatásáról. Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Kásler vasárnapi sajtóüzenetére a Magyar Gyógyszerészi Kamara a honlapján reagált. Hankó elnök szerint az „sajnos” lehet igaz, hogy a tulajdonosok közel egyharmada külföldi, ám ez azért van, mert hiába van meg a jogszabályi keret ahhoz, hogy a patikák többségi gyógyszerészi tulajdonként működjenek, „évek óta hiába kéri a tárcától az ilyen irányú intézkedéseket”.

A kamara elnökével hétfőn beszéltünk telefonon.

Mennyi extra bevételt jelentett a gyógyszerészeknek a járvány? 

– Az első hetekben megugrott a forgalom, az emberek bevásároltak immunerősítőkből, vitaminokból, vény nélkül kapható gyulladáscsökkentőkből, lázcsillapítókból. Ám ezt erőteljes visszaesés követte, amikor az utóbbi adatok szerint a 2019 hasonló időszaka alatt volt a gyógyszertárak forgalma. Az ágazati átlagbér eleve a nemzetgazdasági átlag alatt van. És a megnövekedett betegforgalom sem feltétlenül jár megnövekedett bevétellel, hiszen gyakori, hogy a beteg  „csak” egészségügyi szaktanácsot kap.

Ráadásul a fokozott terhelést olyan időszakokban kellett állniuk a gyógyszertárak dolgozóinak, amikor még nem volt teljeskörűen kialakítva a megfelelő védekezés sem az egészségügyi szolgáltatóknál, sem a lakosságnál. Azért ne felejtsük el, hogy a gyógyszertárakba is többnyire beteg emberek járnak.

Volt olyan patika, aminek be kellett zárnia, mert egy dolgozó elkapta a fertőzést. Rengeteg olyan átmeneti intézkedésre kényszerültek, ami a normál munkán felül is megnehezítette az ellátást.

Meglepődtek, hogy nem kapták meg a félmilliós összeget? 

– Nemcsak a pénzről van szó, hanem arról, hogy most hirtelen alapvető dolgokat, a gyógyításban betöltött szerepünket kérdőjelezik meg. Ez nagyon komoly csalódást jelent, hiszen az volt a kommunikáció, hogy minden egészségügyi dolgozó megkapja, eszünkbe sem jutott volna, hogy minket nem tekintenek annak.

A gyógyszerész nem tejfölárus, és ezzel nem a tejfölárusokat akarom megbántani. Nem kereskedők vagyunk, hanem képzett egészségügyi szakemberek.

A gyógyszerész  kötelezően ügyeletet biztosít, az előírások szerint kötelező az azonos hatóanyagú készítmények közül az olcsóbbat ajánlania a betegnek, sőt, le kell beszélnie a termék megvételéről olyankor, ha úgy látja, hogy az nem használna, vagy ártana neki. Rengeteg olyan készítményt forgalmazunk kötelezően, ami veszteséges a gyógyszertárnak.

Az EMMI-nek volt olyan üzenete is, hogy „a kórházi gyógyszerészek és a gyógytornászok is kapnak az egyszeri juttatásból.”

– Igen, ez még egy pénteki mondat. Ez körülbelül ötszáz kollégát érint, nagyon helyesen, ők konkrétan a kórházak területén dolgoznak. És kimaradt mintegy tizenkétezer gyógyszertárban dolgozó gyógyszerész és szakasszisztens az ország egész területén.

Megvolt a nyilatkozatháború és vége a történetnek, vagy nem adják fel, és megpróbálják érvényesíteni az érdekeiket? 

– Arra törekszünk, hogy ne a médián keresztül kelljen üzengetni egymásnak. Egyelőre vannak más csatornái is a kommunikációnak. A kamara csütörtöki ülésén döntünk arról, hogyan tovább.

Kiemelt kép: Kásler Miklós sajtótájékoztatót tart az egészségügyi dolgozók 500 ezer forintos juttatásáról. Fotó: MTI /Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik