Belföld koronavírus

Kásler Miklós elárulta, kik kapják az egészségügyben az 500 ezer forintos juttatást

Juttatást kapnak az orvosok, az ápolók, az asszisztensek, a mentők, a betegszállítók, a takarítók, a háziorvosok, a fogorvosok és védőnők, valamint az orvostanhallgatók is – jelentette ki sajtótájékoztatón Kásler Miklós azt részletezve, hogy pontosan kiknek jár az a bruttó 500 ezer forintos egyszeri juttatás, amit az egészségügyben dolgozók között osztanak ki.

Ők rendkívüli lelkesedéssel, önfeláldozással ott voltak az első sorokban, sokszor éjszakára sem mentek haza – mondta a miniszter, aki külön kiemelte a Szent László Kórház, illetve a Korányi Kórház ápolóit és orvosait, akik heteket töltöttek el az intézményekben.

Az erkölcsi megbecsülés mellett materializálni kellett ezt a tevékenységet, tudva azt, hogy ez jelképes

– tette hozzá.

Az intézkedés részleteiről az MTI tudósítása szerint a miniszter elmondta, az egyszeri juttatást valamennyi közfinanszírozott ellátásban dolgozó orvos, ápoló, asszisztens megkapja, a művesekezelést végző szolgáltatók, az Országos Mentőszolgálat és a betegszállítást végző egyéb szolgáltatók munkatársai, valamint a műszaki, gazdasági és adminisztratív területen dolgozó, és az aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók főigazgatói és gazdasági igazgatói is jogosultak a juttatásra. Ugyancsak megkapják ezt a bérkiegészítést a háziorvosok, az alapellátó fogorvosok, asszisztensek, védőnők, főállású iskolaorvosok, otthoni hospice szolgálatok és az otthoni szakápolást nyújtó szolgálatok dolgozói is – ismertette a miniszter.

Szintén jogosultak az egyszeri juttatásra a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a kormányhivatalok, járási hivatalok járvány elleni védekezésben résztvevő egészségügyi dolgozói, valamint az egészségügyi tevékenységet végző közreműködők, a veszélyhelyzet alatt a betegellátásban résztvevő orvostanhallgatók, a Magyar Honvédség közfeladatot, védelem-egészségügyi feladatot ellátó dolgozói, és a védelem-egészségügyben dolgozók is.

A tárcavezető ismertetése szerint a részmunkaidőben dolgozókat is megilleti a teljes összeg, illetve azokat, akik szabadságon, fizetési nélküli szabadságon, betegszabadságon, állásidőn, illetve gyes-en, gyed-en vannak.

Kásler Miklós hozzátette: a juttatásra mindenki csak egyszer jogosult, tehát akinek több jogviszonya van, illetve, főállása mellett további jogviszonnyal rendelkezik, a kifizetés egyszer történik meg. Kiemelte azt is, hogy az egyszeri bérkiegészítés azon dolgozót, illetve hozzátartozóját is megilleti, aki a járvány során hunyt el.

Július 1-jével kapják meg bruttó 500 ezer forintos egyszeri juttatásukat az egészségügyi dolgozók.

Kásler Miklós fontosnak tartotta elmondani azt is, hogy Magyarországon az összehangolt és gyors intézkedéseknek köszönhetően nem lépett tömeges szakaszba a járvány, és az egészségügyi rendszer jól vizsgázott.

(Forrás: MTI, Mandiner/HírTv)

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó