Közélet csatatér 2019 - szeged

Többször lábon lőtte magát a Fidesz a szegedi kampányban

A migránsozás lett a végső mentőöv a Fidesz számára Szegeden, miután visszafelé sült el a Botka László polgármester ellen évekig építgetett, és több milliárd forint közpénzzel megtámogatott Szeviép-kampány. A Fidesz későn választott ellenjelöltet, akiről aztán kiderült, hogy ő tényleg üzletelt a csődbe ment építőipari céggel. A Fidesz-sajtó annyira ejtette a témát, hogy még azt sem írták meg, hogy a kormány újabb százmilliókat tett bele a kártalanításba.

Szerencsétlenül alakult a kormányoldal számára a kampányharc Szegeden, pedig a Fidesz sehol az országban nem fordított annyi pénzt és energiát arra, hogy elhódítson egy ellenzéki vezetésű önkormányzatot (kevés is van belőlük).

Szeged 2002 óta hivatalban lévő polgármesterét, Botka Lászlót az év elején óriási intenzitással támadta a kormányközeli sajtó az évek óta felszínen tartott Szeviép-üggyel. Az Orbán-kormány már a 2018-as országgyűlési választás előtt 2,4 milliárd forintos állami kárpótlásban részesítette a csődbe ment Szeviép egykori alvállalkozóit. A volt miniszter, Lázár János közbenjárásával külön keretet hoztak létre azzal az indoklással, hogy megsegítik a szocialisták által tönkretett kisvállalkozókat és magánembereket. A Magyar Nemzet, az Origo, a Pesti Srácok és a szegedi Fidesz-lapok 2019 elején nagyobb fokozatba kapcsoltak, az sem volt probléma, hogy a tíz évvel ezelőtti építőipari csőd történetének bonyolult gazdasági szálait csak kevesen tudták követni. A cikkekben érezhetően az a politikai cél dominált, hogy gyanús ügyletekkel kapcsolatban emlegessék Botka nevét.

Tavasszal aztán a sajtóhadjáratnak hirtelen vége lett. A napokban pedig a nyilvánosság számára némiképp váratlanul Lázár János megdicsérte Botkát, mondván, okosan politizál, nyugodtabb és okosabb annál, mintsem hogy börtönnel fenyegesse a Fidesz vezetőit, amire a kormánypárt kampánykarmestere, Kubatov Gábor nekiment párttársának, azt állítva, Lázár azért „drukkol” Botkának, hogy alkalmatlan városvezető kerüljön Szeged élére, ellenkező esetben a fejlesztési forrásokból jóval kevesebb jut majd saját városának, Hódmezővásárhelynek. Mindez rávilágított a kormánypárton belül hónapok óta meglévő feszültségekre.

Botka László. Fotó: Ujvári Sándor / MTI

A kormányzati média tehát teljesen ejtette a Szeviép-ügyet, még arról sem született híradás, hogy a kormány újabb 874 millió forintot különített el a kárrendezésre az országvédelmi alapból. Igaz, azt nem tudni, kinek juthat belőle, az első 2,4 milliárd felhasználásáról sem adtak ki információkat arra hivatkozva, nem publikus, hogy milyen cégek és mennyi pénzzel részesültek az összegből.

Az első csapás

A Fidesz szegedi hadjáratára az mérte az első csapást, hogy Szabó Bálint és a kormánypárt helyi csoportja között előbb megromlott, majd kifejezetten ellenségessé vált a viszony. A Szeviép bedőléséből Szabó csinált politikailag is használható fegyvert. A korábban az MSZP-t és a DK-t is megjárt jogász 2015-től kezdve provokatív akciókkal támadta Botkát és az önkormányzatot, 2015 és 2018 között számos feljelentést tett a hatóságoknál, ezekben a városvezetést vádolta a vállalat bukásáért. Noha a pereket sorban elbukta, a Fidesz mégis fantáziát látott az akciókban, és felkarolta Szabót. Legfőbb támogatója Lázár János volt.

Csakhogy 2018 és 2019 fordulóján Szegeden Kubatov Gábor vette át a Fideszt irányítását. A pártigazgató a 2018. februári hódmezővásárhelyi időközi választáson az ellenzéki Márki-Zay Péterrel szemben elszenvedett látványos vereség után kemény konfliktusba keveredett Lázárral. Kubatov hatalomátvétele után Szabónak sem termett több babér. Először a Fidesz médiája fordult ellene, aztán egy rendőrségi házkutatás tett végleg pontot az együttműködés végére. Tavasszal nyomozók ütöttek rajta Szabó irodáján, ahol korábban Lázár is vendégeskedett, és éppen a szeviépes kárpótlás papírjait vitték el. Azt vizsgálták, mennyit kereshetett a jogász ezen.

Szabó így végül a két oldal közé szorulva független polgármesterjelöltként szállt be a választási küzdelembe, és bár továbbra is támadja Botkát, még több kellemetlenséget okoz a Fidesznek. Legutóbb sajtótájékoztatón szólította fel a kormányoldal által támogatott független Nemesi Pált, hogy lépjen vissza, mert valójában ő volt az, aki folyamatosan üzletelt a Szeviéppel. És biztosra vehető, hogy a Fidesz szeviépes kampányának leállítása mögött éppen ez volt a legfőbb ok.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Nemesi a csőd után is kooperált a szeviépesekkel

Nemesi Ferroép Zrt.-je ugyanis nemcsak egy beruházásban kooperált a Szeviéppel. A Szeviép és a Ferroép konzorciuma bonyolította az újszegedi gyógy-, wellness- és élményfürdő beruházást, a 6 milliárdos Napfényfürdő Aquapolist, de a társaság vezetőivel az együttműködés a fideszes médiában bűntettként bemutatott csőd után sem szűnt meg.

A 24.hu információja szerint Nemesi 2011-ben, az Orbán-kormány idején fővállalkozóként megkapta az M43-as autópálya egyik szakaszának építését. A munkára alvállalkozóként az Oktaéder Építőipari Kft.-t szerződtette. Az Oktaéder többszörösen is kapcsolódik a Szeviéphez: a tulajdonos, Oltványi József, a Szeviép egyik vezetője, de maga az Oktaéder is részvényes volt a csődbe ment vállalatban.

Nemesi a vele készített interjúnkban elismerte, hogy a csőd után is üzleti kapcsolatban állt a szeviépesekkel, azt viszont tagadta, hogy ez befolyással lett volna a Fidesz kommunikációjára.

A Fidesz-média cserben hagyta a Szeviép-vezetőt

Márciusban bejárta a teljes kormánysajtót az az interjú, amelyben a Szeviép első fokon hat év börtönbüntetésre ítélt vezetője, Baranyi Sándor azt állította, a vállalat a megrendelések politikai támogatásáért cserébe, hálából újította fel Ujhelyi István házát, nagyjából 30-40 millió forintért. Bár az állítást a szegedi MSZP-s politikus, EP-képviselő cáfolta, a kormányzati médiában rengeteg tévés riportot és cikket kerekítettek az állításból.

Baranyi a 24.hu kérdésére most már egészen mást mond. A decemberi másodfokú ítéletet szabadlábon váró cégvezető nyilvánvalóan Szabó Bálintra utalva ma már azt állítja:

a Szeviép Zrt. csődjének nem voltak politikai szálai, csupán egy ember próbált összefüggéseket kreálni, azonban mára talán mindenki számára egyértelműen hiteltelenné vált, és valamennyi ez irányú pert elvesztette.

A szeviépes muníció elvesztése után a Fidesznek sokáig nem volt igazi fegyvere Botka ellen. A fejlesztési források megvonásával fenyegetőzés ugyan Szeged esetében is előkerült, de Nemesi interjúnkban határozottan állította, a csongrádi megyeszékhelyt a választás eredményétől függetlenül nem fenyegeti ez a veszély. Így aztán a kampány utolsó két hetére ismét a migránsozást vette elő a kormánypárt. Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz tisztújító kongresszusán perceket szentelt annak, hogy elmagyarázza, Brüsszel számára az ellenzéki kézben lévő városok lennének az első betelepítési célpontok.

Nem értjük, miért akarnak kimaradni a fejlődésből, miért akarnak migránsvárossá válni

– mondta a kormányfő a szeptember végi pártkongresszuson.

Baranyi Sándor, a Szeviép Zrt. igazgatósági elnöke érkezik a cég csődegyezségi tárgyalására 2010-ben. Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

Pintér Sándor belügyminiszter egy héttel korábban járt Szegeden, ahol a helyi Fidesz lakossági fórumán ugyancsak ezt a témát feszegették a politikusok. Pintér azonban kerek perec kijelentette, hogy önkormányzat letelepedési ügyekben nem járhat el.

Egy önkormányzat sem határozhatja meg a menekültek befogadását, ezt az állam határozhatja meg. Csak az állam folytathat menekültügyi eljárást és adhat ki letelepedési engedélyt.

– mondta a belügyminiszter, ilyenformán meghazudtolva a miniszterelnököt.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik