Belföld

Éger István az államtitkárok kifütyüléséről: Nem igazak a hírek

Sikeresnek, de eredménytelennek nyilvánította az orvosi kamara nagygyűlését a MOK elnöke, aki azonban kedden tárgyalni megy a kormánnyal. A kamara megújításáért küzdő orvoscsoport tagjai szerint azonban a tárgyalások ideje lejárt.

Lebonyolításában korrekt és sikeres, ugyanakkor eredménytelen nagygyűlés volt a szombati – értékelte a 24.hu-nak Éger István a hétvégén történteket. A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint nem igazak az államtitkárok kifütyüléséről szóló hírek, ám úgy fogalmazott: „kétségtelen, hogy a kormányzati szereplők üres kézzel érkeztek a nagygyűlésre, ezt pedig rossz néven vették az orvosok.”

Az orvoskamara szombati nagygyűléséről ebben a cikkben számoltunk be:

Kifütyülték az államtitkárt az orvosok
A döntéshozók üres kézzel érkeztek az elégedetlen és türelmetlen orvosokhoz, akik ki is fejezték nemtetszésüket.

Éger szerint bár a nagygyűlés eredménytelen volt, mégsem szükségtelen és haszontalan, mert kedd délután megindulnak a tárgyalások: „Már kerestek a kancelláriáról és az Emmitől is, és úgy tudom, a nyugdíjas dolgozók visszafoglalkoztatásának megkönnyítését már elő is vették.”

Az, hogy a nagygyűlésen nem volt eredmény, én is rossz néven veszem, ugyanakkor most úgy tűnik, belendül a dolog. Egyelőre reménykedem

– tette hozzá a MOK-elnök, aki kiemelte: a következő hetek testületi ülésein értékelik majd a tárgyalások eredményeit, és azok fényében döntenek a további lépésekről. A lépések között felmerülhet az önkéntes túlóra felmondása is – erősítette meg Éger.

A novemberi elnökválasztással kapcsolatban azt mondta, továbbra sem időszerű arról beszélni, indul-e a választáson. „Október közepén derül ki, mikor nyílik meg a jelölési időszak, akkor lehet jelöléseket tenni, és az alapján dől el, kikből lesznek a jelöltek.”

Tűréshatár

Az ominózus szombati rendezvényen jelen voltak a MOK progresszív szárnyának, egyfajta belső ellenzékének számító Újratervezés csoport tagjai is. Egyik vezetőjük, Lénárd Rita a 24.hu-nak azt mondta, ilyen reakciót orvososoktól még nem látott.

Tűréshatáron lévő emberek reakciója volt ez

– összegezte a helyzetet a belgyógyász főorvos, ám megjegyezte, hogy a rendkívüli nagygyűlésen nem voltak ott az orvostársadalom vezető rétegei, akiknek nem áll érdekükben a jelenlegi rendszer megváltoztatása.

Hasonlóan drámainak látja a helyzetet Kincses Gyula, az MSZP-SZDSZ kormány volt államtitkára, aki indul a novemberi kamarai elnökválasztáson. Kincsest is meglepte az orvosok reakciója, és szintén kiemelte, ilyen erős jelzést minisztériumi emberekkel szemben még nem tapasztalt orvosoktól nyilvános rendezvényen.

Csak azt hangsúlyozni, hogy 2010 óta mennyi pénz került az egészségügybe, a jelen lévőket mérhetetlenül irritálta.  A számok persze ettől még igazak, de az orvosok napi gyakorlatában nem látszanak az egészségügybe öntött milliárdok, amitől sem a betegek, sem az orvosok nem lettek elégedettebbek

– mondta Kincses.

Kincses Gyula. Fotó: Bielik István / 24.hu

Kincses Gyula szerint egyértelművé vált, hogy előrelépést a kamara eddigi tárgyalásos módszerével nem lehet elérni, ezért meg kell hirdetni a következő lépést, ami „valamifajta békés nyomásgyakorlás, de erősebb, mint a nagygyűlés és nem sért betegérdeket.” Ez lehet az önkéntes túlóra felmondása, ami akkora zavart tudna okozni az ellátásban, hogy arról a kormány sem tudná elfordítani a tekintetét. „Ha ezt a kamara vezetősége nem vállalja be, akkor le kell mondani” – fejtette ki.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik