Belföld

Kincses küzd Égerrel a jobb orvosi kamaráért

A volt egészségügyi államtitkár lesz az elnök kihívója.

Elindul a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöki posztjáért Kincses Gyula, aki az Újratervezés csoport jelöltjeként lesz a jelenlegi elnök, Éger István kihívója. Az egészségügyi nemzeti minimum ötletgazdája, egykori államtitkár a Klubrádiónak azt mondta, a tagsággal jó viszonyban lévő, alapvetően reformpárti, szakmai szervezetként működő kamarát szeretnének.

Mint mondta, nem elnökjelöltben, hanem csapatban gondolkodnak, együttműködő elnökséget javasolnak majd. Az egészségpolitikus kiemelte, az elnök személyéről döntő országos küldöttségben ugyan nincs többsége az Újratervezés csoportnak, de bízik abban, hogy az orvostársadalomnak van igénye a változásra.

Más szerepet szánnak a kamarának. A jelenlegi, bértárgyalásos, szakszervezeti szerep helyett az a céljuk, hogy a betegbiztonságot garantáló, korszerűbb legyen az egészségügy. Ha a kormányzatban lesz erre szándék, azt lehetőség szerint támogatnák.

Az Újratervezés már megalakulásakor jelezte, hogy az egészségügy reformját a MOK átalakításával kezdené. Éger István lapunknak erről azt mondta, hogy a csoportnak az egészségügyi problémák feltérképezésével kapcsolatos állításai igazak,

de a kamarával bármit tehetnek, attól az egészségügy nem fog megjavulni.

Éger István: Magyarországon még mindig jobb az egészségügy, mint Afganisztánban
Az orvosi kamara elnöke szerint 15 év alatt hiába tettek könyvtárnyi javaslatot, az egészségpolitika süket és értelmetlen, az illetékes minisztérium inkompetens, a kormány még a törvényeket is megsérti.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik