Belföld

Kifütyülték az államtitkárt az orvosok

Üres kézzel érkeztek az elégedetlen és türelmetlen orvosokhoz a döntéshozók. A Magyar Orvosi Kamara nagygyűlésén sem megoldási javaslatok, sem kézzelfogható ígéretek nem hangzottak el az egészségügy problémáira. A jelenlévők ki is fejezték nemtetszésüket: az államtitkárt kifütyülték, kitapsolták és piros lapot mutattak neki.

Érezhetően feszült hangulatú nagygyűlést tartott a Magyar Orvosi Kamara, ami Elhalt ígéretek nyomában felütéssel hívta össze tagjait a Vasúttörténeti Parkba. Az eseményre meghívót kapott a pénzügyi tárca, a Miniszterelnökség és az EMMI, hogy az egészségügy problémáiról nyilvánosan vitázzanak a kamarával. Utóbbi két tárca képviselői jelentek meg a nagygyűlésen.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár. Fotó: Bielik István / 24.hu

A rendezvényre nagyjából 200 orvos ment el, akik meglehetősen rideg fogadtatásban részesítették az egészségügyért felelős államtitkárt. Horváth Ildikó először arról kezdett beszélni, hogy a nyolcvanas években kezdő orvosként arra tett fogadalmat, azt a fajta egészségügyi rendszert megváltoztatja, majd elcsukló hangon mesélt személyes történeteket. A jelen lévő orvosok között egyre inkább érzékelhető volt a türelmetlenség, majd amikor az államtitkár az emberközpontú egészségügyről kezdett beszélni, a hallgatóság a nemtetszést kifejező és a szavazáskor nemet jelentő piros lapot mutatott fel.

Sőt előadásának több pontján ki is fütyülték a politikust.

Horváth Ildikó az Európai Uniós fejlesztési programokról is szeretett volna beszélni, de az orvosok leszavazták, hogy megmutassa az erről szóló adatokat.

Azt gondolom, akkor most itt abbahagyom

– fejezte be a politikus a beszédét. Kitörő tapsot kapott a kijelentése.

Kíméletlen fogadtatásban részesült a Miniszterelnökség helyettes államtitkára is. Szalay-Bobrovniczky Vince az Orbán-kormányok döntéseit citálva emlegette fel a béremelést. A jelen lévő orvosok túlnyomó többsége lengette a piros lapot.

Amikor pedig a költségvetés egészségügyet érintő számairól kezdett beszélni, többen kinevették.

Szalay- Bobrovniczky időt kért a további béremelésekről szóló döntésekhez, és ahhoz is, hogy rendezzék a nyugdíjas egészségügyi dolgozók visszafoglalkoztatását, valamint a paraszolvencia kérdését. Nem lehet egyik pillanatról a másikra megszüntetni – mondta utóbbiról a sokszor említett érvet a politikus. Óriási felhördülés fogadta szavait, ki is fütyülték.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára. Fotó: Bielik István / 24.hu

Megértem az önök indulatait – mondta a helyettes államtitkár, aki rövid beszéde végén egyáltalán nem kapott tapsot.

Miért tartottak rendkívüli nagygyűlést az orvosok?

Nem hirtelen felbuzdulás, dühkitörés, és nem az elégedetlenség feszültségének kiengedése miatt gyűltünk ma össze. A tehetetlenség, a kihasználtság, a hivatástudatunkkal való visszaélés kihasználása elleni segélykiáltás a mai rendezvény

– mondta drámai felütésében a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Éger István a nagygyűlés előtt problémalistát és kérdéseket küldött az említett minisztériumoknak.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Fotó: Bielik István / 24.hu

A MOK által felvetett problémák a következők voltak:

  • Egységesen kötelező 900 ezer forintos kezdő szakorvosi minimális alapbér a közfinanszírozott ellátásban dolgozóknak, a munkaviszony típusától függetlenül, 2022 január 1-től.
  • A béremelés függvényében a paraszolvencia megszüntetése.
  • A nyugdíjasok diszkriminációjának megszüntetése, visszafoglalkoztatásuk megkönnyítése
  • Döntsék el, hogy orvosokkal vagy orvosi végzettséggel nem rendelkezőkkel (nondoktor, Msc. nővér) akarják-e a magyarokat gyógyítani pusztán takarékosságból.
  • Szerezzenek érvényt és ellenőrizzék mind a humán erőforrást érintően, mind az eszközöket illetően a szakmai minimumfeltételek meglétét, mert a jelenlegi állapot egy becsapás és a betegbiztonság súlyos megsértése

A szombati nagygyűlésen egyik felvetett kérdés kapcsán sem született döntés vagy hangzott el ígéret.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik