Belföld

Tinderen jobbra húznák az Uniót, de a superlike túlzás

Nincs egyszerű helyzetben a magyar ellenzék, amikor arról kell meggyőznie a szavazókat, hogy érdemes erre vagy arra a pártra szavazni a májusi európai parlamenti választáson. Méghozzá azért, mert kétszeresen is vert helyzetben lévő pártok helyosztó meccséről van szó. Először is vert a helyzet, mert, ha csak valami földcsuszamlásszerű változás nem lesz egy hónap alatt, az ellenzéki pártok összesen nem küldenek annyi képviselőt Brüsszelbe, mint a Fidesz-KDNP pártszövetség egyedül. Másodszor pedig azért is vert a helyzet, mert a nagyobb nyugati országok hasonló érdekeket képviselő politikusai úgyis sokkal többen lesznek a frakciókban, mint az az egy-két-három magyar, aki majd bekerül az egyes pártcsaládokhoz.

Ezek tükrében érthető, hogy nem sok embernek ment fel attól a pulzusa, hogy az EP-listavezetőket leültette kedd este egy vitára az Új Egyenlőség nevű baloldali blog/újság. Maguknak a listavezetőknek sem, mert a bejutástól fenyegetett hat párt közül mindössze három prezentálta a listavezetőjét:

  • a Fidesz hagyományosan nem ül le vitázni, így Trócsányi László igazságügyi miniszter tulajdonképpen igazoltan maradt távol,
  • a Jobbik viszont meccsben van a legjobban teljesítő ellenzéki párt címéért, mégis csak a lista hetedik helyezettje, Lukács László György képviselte őket,
  • az ugyanebben a külön meccsben érdekelt MSZP-P kicsit nagyobbat gurított: a negyedik pozíciót elfoglaló Jávor Benedeket küldték,

A DK Dobrev Klárával, az LMP Vágó Gáborral, a Momentum pedig Cseh Katalinnal viszont vette azt az akadályt: a listavezetők vitájára a listavezetőt delegálta.

Csúszkáló realitások és a drága krumpli

Ahogy az est házigazdája, Pogátsa Zoltán is elmondta, ez egy remek alakalom, hogy az ellenzéki pártok kicsit másról beszéljenek, mint arról, miért rossz ember Orbán Viktor, mondjuk például arról, mit gondolnak a világról, jelen esetben az Európai Unióról.  Ez így is történt, ennek hála a következő két órában az öt politikus, mint öt beakadt lemezjátszó újra és újra lejátszotta ugyanazt a kislemezt, amin kizárólag a kommunikációs szakemberek és háttérstábok által komponált, „Ezt mindenképpen mondd el, ha három perced van egy panelbeszélgetésben” című sláger szerepel.

Első körben arra kellett válaszolniuk a politikusoknak, hogy mit csinálnának EP-képviselőként, milyen szerepfelfogással futnak neki a feladatnak, ami, ugye, a jobbikos Lukács esetében értelmezhetetlen kérdés, mert ő  maximum akkor jutna ki, ha akkora néppárti tripla leszúrt Rittberger-fordulatot ugrana az egész ország, amekkorát még nem látott a történelem.

Cseh Katalintól megtudtuk, hogy azt olvasta egy felmérésben, a politikusok presztízse körülbelül akkora az emberek szemében, mint a pornószínészeké, ebből ő azt a következtetést vonta le, hogy hitelesnek kell lenni, és azt ígérte, ő az is lesz.

Meg kell mutatni, hogy létezik olyan hogy valódi közszolgálat

– harsogta vehemensen a gerjedő mikrofonba a momentumos listavezető a nem sokat jelentő szlogent, de legalább tettre késznek és lelkesnek tűnt, nem úgy, mint a másik négy, végig alacsony fordulatszámon pörgő vitapartnere. Később megtudtuk, hogy neki ez amúgy azt jelenti, hogy van Facebook-oldala, és nem nyaralni megy Brüsszelbe, hanem azért, hogy „közel hozza a magyar emberekhez Európát, és elvigye Magyarországot Európába”. Illetve „gyanús adatokat” fog megszerezni, és harcol a korrupció ellen.

Fotó: Marjai János/24.hu

Dobrev Klára azt szeretné elérni, hogy a magyarok ne úgy nézzenek az uniós politikára, mint külpolitikára, hanem mint belpolitikára, ami közvetlenül érinti az életüket, ezért civilekkel is együtt fog működni, hogy hitelesen képviselhessen szakmai ügyeket. Havi egy nyilvános fogadóórát is ígért, amivel a „hazug propaganda” ellen harcolna. Mindemellett tett egy elég melós vállalást: azt mondta, minden egyes szavazata mellé indoklást is fog fűzni, hogy tudják a választók, miért szavazott úgy, ahogy,

Jávor, aki a panelben egyedüliként a háta mögött tudhat egy ötéves EP-ciklust abban a helyzeti előnyben volt, hogy végig tudott hivatkozni a munkájára. Azt mondta, hogy a továbbiakban is küzdeni fog a magyar korrupciós ügyek feltárásáért, azért hogy Magyarország „élhetőbb, jobb, vagy legalább kevésbé rossz hely legyen”. Fontosnak nevezte a szociális Európát, az energiaunió megteremtését, a a biztonságpolitikai és klímaváltozás elleni közös fellépést. Mint ahogy ugyanezeket mind a másik négy politikus is megtette a vita egy-egy pontján.

24 órás hírciklusban elcsúsznak a realitások

– ezzel a mélyenszántó egysorosossal zökkentett ki a jegyzetelésből a jobbikos. Valami olyasminek ágyazott meg ezzel, hogy kevés témával kell foglalkozni a a politikusoknak, mert kevés témára tudnak csak figyelni a választók. A bérunió és az európai közmédia az a két téma, amire a jobbikosok figyelni fognak.

Vágó Gábor ígérete szerint „harcos, aktivista, tényfeltáró szakember lesz” képviselőként. Szerinte nem a magyar belvitákat kell kivinni Brüsszelbe, mert az kontraproduktív, hanem a közös magyar érdeket kell ott képviselniük az ellenzékieknek. Neki az a fontos, hogy a 300 forintos krumpliról és a poloskákról is a klímaváltozás jusson eszébe az embereknek, mert ez az elsődleges kérdés jelenleg a világon, minden más csak utána következik. Vágó a nagyvállalatok ellen is felhorkant: szerinte csak akkor lehet megreformálni az EU-t, ha a lobbistákat kiszorítják a parlamenti képviselők közeléből.

Ilyen Európa, olyan Európa

A második fordulóban a pártok programjai kerültek terítékre. Sajnos a műfajból fakadóan itt is szlogenekig jutottak csak a résztvevők. Válogatásunk az elhangzott mondások közül.

  • Dobrev: Erősebb és hatékonyabb Európát! Európai Egyesült Államokat! Ennek a politikai feltétele az erősebb népképviselettel legitimált parlament, a gazdasági pedig az, hogy legyen bevétele az EU-nak, ezt a DK a multiadóból teremtené elő.
  • Jávor: Szociális és zöld Európát! Európai minimálbér, európai minimálnyugdíj, bérszakadék csökkentése, és fenntarthatóság.
  • Lukács: Egységes, szolidáris és biztonságos Európát! A bérbeli és megélhetési különbségek csökkentését szeretné a Jobbik a tagállamok között. És magyar határőrséget.
  • Vágó: „A magyar politikatörténet legzöldebb programjával” átalakított Európát! Harc a klímaváltozás ellen, aztán minden utána, amit a többiek mondanak. Illetve a „GDP-fetisizmust is félre kell dobni”, mert az emberek fontosabbak, mint a gazdaság.
  • Cseh: Olyan Európát, ahol a magyarok úgy élnek, mint az európaiak! Olyan Magyarorszégot szeretne a Momentum, ahol nem alacsonyabb az átlagéletkor, mint az uniós átlag, van klíma és cérna a műtőkben, tudnak angolul az emberek, és nem kell elköltözniük a fiataloknak. Az EU-s pénzeket pedig nem kisvasútra költik, hanem fenntartható gazdaságra.

A következő etapban az unió legnagyobb kihívásáról kellett nyilatkozniuk. Mindannyian elmondták, hogy az a legnagyobb gond, amire a programjuk választ ad. Eskü alatt sem tudnám megmondani, ki beszélt többet a korrupció elleni küzdelemről, a bérfelzárkóztatásról, a keleti országok felzárkóztatásáról, a közbiztonság javításáról, vagy a klímavédelemről. Utóbbiról mondjuk Vágó Gábor biztosan többet beszélt.

Fotó: Marjai János/24.hu

Cseh Katalin a kör vége felé össze is foglalta, hogy ha már egy platformon állnak, akkor harcoljanak együtt az „Európát szétverő populisták ellen”, mert az igazi törésvonal köztük, és a populisták között van. Dobrev Klára üdvözölte a felvetést, majd olyan gondolatmenetet csapott az asztalra, amitől férje, Gyurcsány Ferenc összes kritikusa, aki a volt miniszterelnököt azzal vádolja, hogy letérítette az MSZP-t a baloldali útról, mind a szívükhöz kaptak:

Aki a nemzetállamokra szavaz, a szegénységre szavaz. Aki a szegénységre szavaz, a populizmusra szavaz.

Ezzel a gondolatmenettel kanyarodjunk is rá arra, hogy a politikusok hogyan értékelték az uniós csatlakozás óta eltelt 15 évet. Kapaszkodjanak meg.

Superlike-ot nem érdemel az Unió

A Tinderen még mindig jobbra húznám az EU-t!

– csapott a lovak közé jegygyűrűs baljával Lukács László György. Egy hármas fölét adna az uniós csatlakozásnak, mert „szétlopták a fejlesztési pénzeket”.

Nem nyomnék rá superlike-ot!

– fűzte tovább a hasonlatot Vágó, aki szerint alapvetően pozitív az EU szerepe magyar vonatkozásban. Kár, hogy nem készültek fel arra, hogy „valaki rendszerszinten lop”. Azt vetette fel az LMP-s, hogy közvetlenül a vállalkozásoknak adja a pénzt az Unió, ne a tagállamoknak, az megoldaná a helyzetet.

Olyan ez, amikor egy gyönyörűszép ember superlike-ol, aztán nem ír

– fokozta a fokozhatatlant Cseh Katalin. Arról beszélt ő is, hogy „történelmi bravúr”, hogy úgy húznak el mellettünk a régiós vetélytársaink gazdaságai, hogy naponta átlagosan 2 milliárd forintot kapunk az EU-ól.

Fotó: Marjai János/24.hu

Dobrev Klára és Jávor Benedek nem mondta el, mihez kezdene az EU-val a randiapplikációban, de ők is elszalasztott lehetőségekről beszéltek, mint a másik három ellenzéki. Dobrev emelte a tétet és azt mondta:

A totális diktatúrától az Európai Unió véd meg.

Záróakkordként arra válaszoltak a politikusok, mit tartanának választási sikernek.

  • Vágó: Ha sok klímavédő megy Brüsszelbe, és nem pusztul el a bolygó.
  • Cseh: Egy vagy két mandátum. Aztán Európa megújulása.
  • Dobrev: Európai Egyesült Államok.
  • Jávor: Legalább három mandátum, de fontosabb a sok ellenzéki mandátum együtt.
  • Lukács: Magas részvétel.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik