Belföld

Még a köteles példányokat sem adta le a közpénzmilliókkal segített ceglédi újság

Nem mindennapi a ceglédi Vassily Kiadó Kft. története. Az idén tízéves, eredetileg könyv- és folyóirat kiadással foglalkozó cégbe

  • 2010-től hat éven át, összesen majd százmillió forintot pumpált bele a ceglédi önkormányzat és annak városgazdálkodási cége, a Várvag Kft., ezzel támogatta egy – a meglevő városi lap mellé egy újabb – helyi újság, a Ceglédi Mozaik megjelentetését,
  • aztán a cég éles profilváltást végrehajtva beszüntette a lap kiadását és borozót-éttermet nyitott 2015-ben,
  • de rá két évre azt is becsukta,
  • most pedig bár jogilag még létezik a cég, csak tetszhalott állapotban, tevékenységet nem végez.

A százmilliós közpénzbefektetés ellenére szépen termelte a veszteségeket a cég: csak két év (2011 és 2012) nem volt mínuszos, azután 2 és 10 millió forint között mozgott az éves bukta. 2013-tól pedig egyre-másra indultak a végrehajtások a vállalkozással szemben: a cégnyilvántartás 13 végrehajtást mutat, ezeknek egy részét az adóhatóság kezdeményezte, a többit az ország különböző pontjain bejegyzett közjegyzők.

Nyomozás is indult 2018 elején a közpénzből finanszírozott helyi lap kiadása ügyében. Az önkormányzatot, illetve a városgazdálkodási céget jó színben feltüntető, olykor PR-cikkek, önkormányzati hirdetések voltak a lapban. Emellett a vállalkozó egy másik helyi kiadványban felületet vásárolt, ahol ezek a hirdetések szintén megjelentek. A helyi ügyekben kotorászó Cegléd Spotlight meg is szerzett egy, a Vassily Kft. és az önkormányzat közötti, nagyvonalú feltételekkel kötött szerződést, amelyet a 444.hu is ismertetett: az önkormányzati választás évében, 2014 tavaszától másfél éven át havi kettő, 1000 karakteres PR-cikkért az önkormányzat havi nettó 1,4 millió forintot fizetett.

Hogy pontosan miért érezte szükségét az önkormányzat, hogy a meglevő városi újság mellett egy másikat is eképpen támogasson, nem tudni, mindenesetre régi barátság fűzi az akkori polgármestert, a 2014 óta csak országgyűlési képviselő Földi Lászlót a Vassily Kiadó Kft. egyszemélyi tulajdonosához, Varga Zoltán Ernőhöz, illetve a Varga családhoz.

Budapest, 2017. május 18.
Földi László KDNP-s képviselõ felszólal a 2018-as központi költségvetés általános vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2017. május 18-án.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Földi László Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Az ügyben a rendőrség nagyobb értékű csalás gyanújával kezdett nyomozni 2018 elején – ez volt az utolsó ismert információ a történetben.

A rendőrség a 24.hu érdeklődésére most azt közölte: augusztusban le is zárta a nyomozást.

Azért, mert a rendelkezésre álló adatok, bizonyítási eszközök alapján nem volt megállapítható bűncselekmény – derül ki a Pest megyei rendőr-főkapitányság rövid válaszából. Arra hiába kérdeztünk rá, hogy meghallgattak-e tanúkat, milyen nyomozati cselekmények történtek, a rendőrség nem volt hajlandó egyebet közölni.

Pedig ez nem lenne érdektelen néhány részlet ismeretében. A kéthetente megjelent kiadványból – egy kormányrendelet értelmében – számonként legalább hat darabot (úgynevezett kötelespéldányokat) be kellett volna szolgáltatni az Országos Széchenyi Könyvtárnak, hogy ott megőrizzék az utókornak, de a Ceglédi Mozaikból soha egyetlen példányt sem küldtek be az OSZK-hoz – ezt a könyvtártól tudtuk meg. Sőt, tették hozzá, az újságnak az ISSN Nemzeti Központban sincs nyoma. Vagyis a kezdetektől fogva jogszabályt sértett a kiadó. Ráadásul

a rendőrség nem kereste az OSZK-t a kiadvánnyal kapcsolatban.

Ez azért is szembetűnő, mert a többi helyi újságból (Ceglédi Hírmondó, Ceglédi Panoráma, Ceglédi kék újság) minden kötelespéldány fellelhető az OSZK-ban.

Próbáltunk beszélni a cég tulajdonos-ügyvezetőjével, érdeklődtünk, megkereste-e a rendőrség. A most párkapcsolati-házassági tanácsadó vonalon mozgó Varga Zoltán Ernő azonban kitérő választ adott, majd közölte, nem kíván egyetlen kérdésre sem válaszolni.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Image: 73877967, Dér Péter gyógyszerész, Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.