Belföld

Megvan a fideszes médiaholding új vezetője

Új vezető került a közérdekből nemzetstratégiai jelentőségűvé minősített fideszes médiaholding, vagyis a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (Kesma) kuratóriumának élére – vette észre a 24.hu. Az új vezető kinevezésére azért volt szükség, mert a majdnem ötszáz médiaterméket összefogó sajtókonglomerátum korábbi kuratóriumi elnöke, Varga István februárban távozni kényszerült a szervezet éléről azután, hogy egy interjúban élesen bírálta a kormánypárti sajtót.

Az MDF-es, majd fideszes parlamenti képviselői múlttal rendelkező Varga csak néhány hétig volt a pár hónapja létrejött fideszes médiabirodalom legfőbb ura. A Kesma honlapja szerint Varga posztját a szervezet egyik kuratóriumi tagja veszi át, aki nem más, mint Szánthó Miklós, az Alapjokogért Központ igazgatója, egyben a kormánypárti televíziók beszélőfejeinek egyike.

A háromtagú kuratóriumba bekerült Hegedűs Zoltán Szabolcs, aki ügyvezetője volt az MTVA leányvállalatának, a mára végelszámolás alá került Új Média és Teletext Szolgáltató Kft.-nek. Ráadásul épp abban az időszakban volt vezető tisztségviselő, amikor az Állami Számvevőszék megállapította, hogy a társaság működése nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak.

Érdekes továbbá, hogy a cégadatbázis szerint tulajdonosa és vezető tisztségviselője volt annak a Velencei-tavi Borászati Kft.-nek, ami aztán a fideszes L. Simon László és felesége érdekkörébe került.  

A kuratórium harmadik tagja egyébként maradt Bajkai István fideszes parlamenti képviselő, aki Orbán Viktor kormányfő és családja ügyvédjeként lett ismert, hogy aztán az Európai Unió százmilliárdos büntetést helyezzen kilátásba a mások mellett a Bajkai ügyvédi irodájával kötött külső tanácsadói szerződések miatt.

Bajkai István
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A kuratórium változása egyébként egyelőre a bíróság civil szervezetekről szóló adatbázisában nem látszik, csupán a Kesma honlapján láthatók a módosítások.

A hatalmas sajtókonglomerátum november végén jött létre, amikor néhány óra alatt a komplett jobboldali médiatulajdonosi hálózat felajánlotta saját termékeit az alapítványnak. Azóta oda tartoznak a megyei lapok, a Hír TV, az Echo TV, az Origo.hu kiadóvállalata, a Magyar Idők (immár Magyar Nemzet), a Bors, a Nemzeti Sport, a Lokál, a Figyelő, a Ripost és számos rádióállomás.

Sosem látott kormánypárti médiabirodalom állt össze vezényszóra
Fideszes felügyelőket kaptak a milliárdokat érő médiacégek, amelyekről a kormányközeli oligarchák egyszerűen lemondtak.

Említésre méltó, hogy Varga István szavai hatalmas hullámokat vetett a jobboldalon. A kormánypárti újságíróktól személyesen a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté kért bocsánatot levélben.

Varga többek közt azt mondta a kormánypárti újságírókról, hogy

igényes, jó tollú újságírókat, és nem kell megsértődni, nyugodtan mondhatom, inkább a másik oldalon látok.

Kiemelt kép:Dominique Hommel /Európai Parlament/MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik