Belföld

A NER-lovagok átvilágítását kérik Orbántól

A Párbeszéd politikusa szerint a politikusok vagyonnyilatkozata így semmit nem ér és át kellene világítani a közpénzből gazdagodó oligarchákat is.

Tordai Bence olyan határozati javaslatot nyújtott be, amely szerinte biztosítaná nemcsak a közhatalmat gyakorlók, hanem a közbeszerzéseken nyertesek vagyonosodásának átláthatóságát is.

A Párbeszéd politikusa azt szeretné, ha a fideszes többségű Országgyűlés felkérné az Orbán-kormányt, hogy a korrupcióellenes civilek ajánlásai alapján terjesszen be egy valódi átláthatóságot biztosító törvényjavaslatot.

Az új törvény elfogadása után elektronikusan kitöltött és olvasható, kereshető, összehasonlítható vagyonnyilatkozatok készülnének;
egységes, állami vagyonnyilatkozati adatbázis jönne létre.

A parlamenti képviselők és politikai vezetők (miniszterek, államtitkárok) esetében a közeli hozzátartozók vagyonnyilatkozata is nyilvános és teljes körűen hozzáférhető lenne. Annak arra is magyarázatot kellene adnia, hogy a tisztségviselő és rokonai milyen forrásból tettek szert vagyonukra. 

Az országgyűlési képviselőnek fel kellene tüntetnie minden társadalmi, gazdasági szervezetben vállalt tisztségét, akkor is, ha az nem jár jövedelemmel.

A vagyonnyilatkozat nem nyilvános melléklete tartalmazná az abban szereplő ingatlanok, ingóságok azonosítására alkalmas adatot (cím, helyrajzi szám, rendszám, engedélyszám stb.), amelyhez a mentelmi bizottság és a hatóságok férhetnének hozzá.

A vagyonnyilatkozatokat az adóhatóság az adóbevallással  összevetné, automatikus vagyonosodási vizsgálatot indítana, ha  megmagyarázatlannak tartja a gazdagodást.

A Büntető Törvénykönyv önálló bűncselekményként börtönnel büntetné a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség megsértését. Aki hamis, vagy valótlan tartalmú vagyonnyilatkozatot tesz, vagy azt nem nyújtba be, azt eltiltanák a közhatalmi, valamint közpénzekről döntő foglalkozásoktól.

Nem úsznák meg a NER-lovagok sem

A közpénzből vagyonosodó vállalkozások átláthatóvá
tételéért a közbeszerzéseken évi 500 millió forintnál többet elnyerő cégek, a vissza nem térítendő állami vagy uniós támogatásokból évi 100 millió forintnál többet elnyerő társaságok tulajdonosainak és tisztségviselőinek is nyilvános vagyonnyilatkozatot kellene tenniük.

Tordai Bence javaslatát azzal indokolta, hogy az elmúlt időszakban egyre többször fordult elő, hogy a közhatalmat gyakorlók igyekeztek
elkerülni, hogy vagyonnyilatkozataikban fel kelljen tüntetni gazdasági érdekeltségeiket, valódi vagyoni helyzetüket.

Volt amikor 17 politikusról derült ki, hogy vagyonnyilatkozataikból kihagyták az államtól kapott agrártámogatásokat, de volt rá példa, hogy a bevallott ingatlan nagysága nem felelt meg a valóságnak és  rendszeressé vált az is, hogy a közeli hozzátartozók nevére kerülnek a nagy vagyonok.

Ezek a „trükközések” is mutatják, hogy a korrupció óriási mértéket öltött ma Magyarországon.

A Párbeszéd politikusa szerint mindent meg kellene tenni azért, hogy a közhatalmat gyakorlók vagyonosodása minél átláthatóbb legyen, amire megoldás lehet a korrupcióellenes civil szervezetek  javaslatainak átültetése a magyar jogrendbe. Mivel azonban azt is elfogadhatatlannak tartja, hogy

a milliárdos közbeszerzések és állami, uniós támogatások
nyertesei, a közpénzből gazdagodó oligarchák vagyonosodása nem átlátható,

ezért javasolja a nyilvános vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség kiterjesztését rájuk is.

NER-milliárdosok fejleszthetik a hoteleiket állami pénzből
Minden idők legnagyobb turisztikai programja milliárdosoknak szólt: minden harmadik forint náluk landolt.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik