Élő Belföld

Megtelt a Kossuth tér, több mint 10 ezren voltak a tüntetésen

24.hu
24.hu

Frissítve: 2019. 01. 05. 18:282019. 01. 05. 14:04

Egy kis szünet után újra nagyszabású tüntetést szerveztek Budapestre szombatra a szakszervezetek, a diákok, civil szervezetek és az ellenzéki pártok a Munka Törvénykönyvének módosítása, azaz a rabszolgatörvény ellen. A rendezvény a Hősök terén kezdődik, onnan sétálnak majd a résztvevők a budapesti belvároson keresztül a parlament elé.

De nem csak a fővárosban vonulnak az utcára az emberek, hanem több vidéki településen is, élő közvetítésünkben azokat is figyelemmel követjük.

Élő hírfolyam
17:38

Búcsú kézfogás

Karácsony Gergely az utolsó felszólaló, megdicséri a tömeget, hogy nagyon jól néz ki. Csodának nevezte, ami most történik, mármint hogy egység van pártok és hazafiak között is. Majd egy közös kézfogásra biztatott, vagyis mindenki megfogta a mellette lévő kezét.

Fotó: Marjai János /24.hu
17:31

Három fő feladat van

Azért vagyunk ma itt, hogy megmutassuk, hogy nem engedjük, hogy ezt a nemzetet rabszolgasorsba taszítsák,

mondta Csárdi Antal (LMP). Három fő feladat áll előttünk: vissza kell vonatni a rabszolgatörvényt, át kell gondolni a Munka Törvénykönyvét és biztosítani benne a munkavállalók érdekeit. Ezt az utcán lehet majd kikényszeríteni.

Bejelentette azt is, hogy január 9-re megbeszélésre hívja az ellenzéki pártokat és a szakszerveteket.

17:30

Jó éjszakát Fidesz, jó reggelt Magyarország!

Jakab Péter jobbikos politikus a következő. Áder János azt üzente nekünk, hogy idén maradjunk csendben – kezdi. De ők nem akarnak csendben maradni, ebben a tömeg is egyetért. Úgy tűnik, Jakab tudja a legjobban feltüzelni a fagyoskodó tüntetőket. Arra buzdít mindenkit, hogy álljon ellen a rendszernek. Jó éjszakát Fidesz, jó reggelt Magyarország – zárja beszédét, majd továbbadja a mikrofont.

17:22

Ketten megértették, hogy egy tüntetésen nem kell sokat beszélni

A parlamenti független képviselők nevében Szél Bernadett annyit mondott:

A világ nem lehet a populistáké, Magyarország nem lehet Orbán Viktoré és erős nők nélkül nincs rendszerváltás!

Ezt követően Hadházy Ákos gyorsan átvette a mikrofont és kijelentette:

Győzni fogunk,

ehhez pedig kitartásra, elszántságra és jó időzítésre van szükség.

Fotó: Marjai János /24.hu
17:20

Itt az idő, hogy a nép visszavegye a rendszernek kölcsönadott hatalmát

Molnár Csaba volt az első felszólaló politikus.

Ha Orbán Viktor meghátrál és visszavonja a rabszolgatörvényt, akkor majd csendben hazamegyünk? Akkor majd mindent megbocsájtunk nekik?

– kérdezi. Nem, válaszolja a tömeg. Addig lázadnak amíg meg nem döntik Orbán rendszerét, mondja. Hangsúlyozta az összefogás fontosságát, majd beszédét azzal zárta, hogy itt az idő, hogy a nép visszavegye a rendszernek kölcsönadott hatalmát.

17:16

Gyorsan elért külföldre a tüntetés híre

Bár még zajlik a tüntetés, de a Bloomberg már hírt adott a demonstrációról a honlapján: azt írják, hogy a karácsonyi szünet után a jelek szerint nem apadt a lelkesedés és több ezren vonultak az utcára. Hozzátették azonban, hogy bár sokan tüntetnek, a Fidesz továbbra is a legnépszerűbb párt.

17:11

Ritkul a tömeg,

mondját tudósítóink a helyszínről. Ez betudható annak, hogy már jó ideje mennek a beszédek és még mindig sok felszólaló hátravan, meg annak is, hogy hideg szél fúj.

17:00

Legyen sztrájk!

Én is a nemzet része vagyok (…) a gyerekeim még itthon vannak, a tanítványaim közül viszont sokan nem,

mondta Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom képviseletében. Hozzátette: láttuk, hogy nem csak a múltat lehet meghamisítani, hanem a jelent is.

Bárki sztrájkolhat, mindenkinek joga van ehhez.

Szerinte, aki nem sztrájkol, mert nem teheti meg, az segítsen megértetni az egész társadalommal, hogy a sztrájkkal járó átmeneti kellemetlenség az ő érdekeiért van.

Álljunk ki mindenkiért, akinek túl gyenge a hangja (…) és legyen sztrájk!

16:53

Addig fognak minket kizsigerelni, amíg hagyjuk

Földiák András a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke azt hangsúlyozta, hogy a népnek kezébe kell vennie a saját sorsát.

Addig fognak minket kizsigerelni, amíg hagyjuk. Ezt kell mindenkivel megértetni.

– mondta, mire a tömeg elkezdte skandálni, hogy „nem hagyjuk”. A rabszolgatörvénnyel Magyarországon szerinte bevezették a 13. havi munkát, ezért ennek a törvények a visszavonását el kell érni.

16:46

A szakszervezetek ultimátumot adtak Orbán Viktornak

„Ezek a napok egységbe kovácsoltak minket. (…) Kemények vagyunk és kitartunk mindvégig”, mondta Kordás László, aMASZSZ elnöke, aki megköszönte mindenkinek, aki aktívan küzdött azért, hogy a dolgozóknak visszajöjjön a becsülete.

„Ezt nem mi kértük, nem leszünk rabszolgák” – jelentette ki Kordás László, aki hozzátette azt is, hogy a kormány a saját népe helyett az „ordaslelkű profitvadászokat” választotta.

Kordás felolvasta a szakszervezetek követeléseit is, többek között azt követelik, hogy „ne a munkapad mellől menjünk a temetőbe.”

Kedden személyesen is átadják Orbán Viktornak a követeléseiket és ultimátumot adnak: a miniszterelnöknek ezt követően öt napja lesz arra, hogy felállítsa a kormány tárgyalóbizottságát. Ha ez nem teljesül, akkor jön az országos figyelmeztető sztrájk.

„Munkahelyeket, utakat, hidakat fogunk lezárni, megbénul az ország és mindezért a felelősség Orbán Viktort fogja terhelni!” – jelentette ki Kordás és arra biztatta a jelenlévőket, hogy szerveződjenek, lépjenek be a szakszervezetekbe.

Kordás bejelentette: január 19-én országos demonstráció lesz.

16:37

Álljatok fel a fotelből!

Elsőként Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke beszélt.

Álljatok fel a fotelből és álljatok a sarkatokra

– üzente azoknak, akik nincsenek ott a tüntetésen.

16:06

De hol vannak a szakszervezetek?

kérdezi kollégánk, aki szerint meglehetősen kevés szakszervezeti zászlót látni a tömegben. Közben másik tudósítónk szerint olyan félezer ember vár a Kossuth téren, ahova nemsoká megérkezik a menet.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás /24.hu
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás /24.hu
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás /24.hu
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás /24.hu

Kommentek

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.