Élő Belföld

Megtelt a Kossuth tér, több mint 10 ezren voltak a tüntetésen

Egy kis szünet után újra nagyszabású tüntetést szerveztek Budapestre szombatra a szakszervezetek, a diákok, civil szervezetek és az ellenzéki pártok a Munka Törvénykönyvének módosítása, azaz a rabszolgatörvény ellen. A rendezvény a Hősök terén kezdődik, onnan sétálnak majd a résztvevők a budapesti belvároson keresztül a parlament elé.

De nem csak a fővárosban vonulnak az utcára az emberek, hanem több vidéki településen is, élő közvetítésünkben azokat is figyelemmel követjük.

Búcsú kézfogás

Karácsony Gergely az utolsó felszólaló, megdicséri a tömeget, hogy nagyon jól néz ki. Csodának nevezte, ami most történik, mármint hogy egység van pártok és hazafiak között is. Majd egy közös kézfogásra biztatott, vagyis mindenki megfogta a mellette lévő kezét.

Fotó: Marjai János /24.hu

Három fő feladat van

Azért vagyunk ma itt, hogy megmutassuk, hogy nem engedjük, hogy ezt a nemzetet rabszolgasorsba taszítsák,

mondta Csárdi Antal (LMP). Három fő feladat áll előttünk: vissza kell vonatni a rabszolgatörvényt, át kell gondolni a Munka Törvénykönyvét és biztosítani benne a munkavállalók érdekeit. Ezt az utcán lehet majd kikényszeríteni.

Bejelentette azt is, hogy január 9-re megbeszélésre hívja az ellenzéki pártokat és a szakszerveteket.

Jó éjszakát Fidesz, jó reggelt Magyarország!

Jakab Péter jobbikos politikus a következő. Áder János azt üzente nekünk, hogy idén maradjunk csendben – kezdi. De ők nem akarnak csendben maradni, ebben a tömeg is egyetért. Úgy tűnik, Jakab tudja a legjobban feltüzelni a fagyoskodó tüntetőket. Arra buzdít mindenkit, hogy álljon ellen a rendszernek. Jó éjszakát Fidesz, jó reggelt Magyarország – zárja beszédét, majd továbbadja a mikrofont.

Ketten megértették, hogy egy tüntetésen nem kell sokat beszélni

A parlamenti független képviselők nevében Szél Bernadett annyit mondott:

A világ nem lehet a populistáké, Magyarország nem lehet Orbán Viktoré és erős nők nélkül nincs rendszerváltás!

Ezt követően Hadházy Ákos gyorsan átvette a mikrofont és kijelentette:

Győzni fogunk,

ehhez pedig kitartásra, elszántságra és jó időzítésre van szükség.

Fotó: Marjai János /24.hu

Itt az idő, hogy a nép visszavegye a rendszernek kölcsönadott hatalmát

Molnár Csaba volt az első felszólaló politikus.

Ha Orbán Viktor meghátrál és visszavonja a rabszolgatörvényt, akkor majd csendben hazamegyünk? Akkor majd mindent megbocsájtunk nekik?

– kérdezi. Nem, válaszolja a tömeg. Addig lázadnak amíg meg nem döntik Orbán rendszerét, mondja. Hangsúlyozta az összefogás fontosságát, majd beszédét azzal zárta, hogy itt az idő, hogy a nép visszavegye a rendszernek kölcsönadott hatalmát.

Gyorsan elért külföldre a tüntetés híre

Bár még zajlik a tüntetés, de a Bloomberg már hírt adott a demonstrációról a honlapján: azt írják, hogy a karácsonyi szünet után a jelek szerint nem apadt a lelkesedés és több ezren vonultak az utcára. Hozzátették azonban, hogy bár sokan tüntetnek, a Fidesz továbbra is a legnépszerűbb párt.

Ritkul a tömeg,

mondját tudósítóink a helyszínről. Ez betudható annak, hogy már jó ideje mennek a beszédek és még mindig sok felszólaló hátravan, meg annak is, hogy hideg szél fúj.

Legyen sztrájk!

Én is a nemzet része vagyok (…) a gyerekeim még itthon vannak, a tanítványaim közül viszont sokan nem,

mondta Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom képviseletében. Hozzátette: láttuk, hogy nem csak a múltat lehet meghamisítani, hanem a jelent is.

Bárki sztrájkolhat, mindenkinek joga van ehhez.

Szerinte, aki nem sztrájkol, mert nem teheti meg, az segítsen megértetni az egész társadalommal, hogy a sztrájkkal járó átmeneti kellemetlenség az ő érdekeiért van.

Álljunk ki mindenkiért, akinek túl gyenge a hangja (…) és legyen sztrájk!

Addig fognak minket kizsigerelni, amíg hagyjuk

Földiák András a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke azt hangsúlyozta, hogy a népnek kezébe kell vennie a saját sorsát.

Addig fognak minket kizsigerelni, amíg hagyjuk. Ezt kell mindenkivel megértetni.

– mondta, mire a tömeg elkezdte skandálni, hogy „nem hagyjuk”. A rabszolgatörvénnyel Magyarországon szerinte bevezették a 13. havi munkát, ezért ennek a törvények a visszavonását el kell érni.

A szakszervezetek ultimátumot adtak Orbán Viktornak

„Ezek a napok egységbe kovácsoltak minket. (…) Kemények vagyunk és kitartunk mindvégig”, mondta Kordás László, aMASZSZ elnöke, aki megköszönte mindenkinek, aki aktívan küzdött azért, hogy a dolgozóknak visszajöjjön a becsülete.

„Ezt nem mi kértük, nem leszünk rabszolgák” – jelentette ki Kordás László, aki hozzátette azt is, hogy a kormány a saját népe helyett az „ordaslelkű profitvadászokat” választotta.

Kordás felolvasta a szakszervezetek követeléseit is, többek között azt követelik, hogy „ne a munkapad mellől menjünk a temetőbe.”

Kedden személyesen is átadják Orbán Viktornak a követeléseiket és ultimátumot adnak: a miniszterelnöknek ezt követően öt napja lesz arra, hogy felállítsa a kormány tárgyalóbizottságát. Ha ez nem teljesül, akkor jön az országos figyelmeztető sztrájk.

„Munkahelyeket, utakat, hidakat fogunk lezárni, megbénul az ország és mindezért a felelősség Orbán Viktort fogja terhelni!” – jelentette ki Kordás és arra biztatta a jelenlévőket, hogy szerveződjenek, lépjenek be a szakszervezetekbe.

Kordás bejelentette: január 19-én országos demonstráció lesz.

Álljatok fel a fotelből!

Elsőként Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke beszélt.

Álljatok fel a fotelből és álljatok a sarkatokra

– üzente azoknak, akik nincsenek ott a tüntetésen.

De hol vannak a szakszervezetek?

kérdezi kollégánk, aki szerint meglehetősen kevés szakszervezeti zászlót látni a tömegben. Közben másik tudósítónk szerint olyan félezer ember vár a Kossuth téren, ahova nemsoká megérkezik a menet.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás /24.hu
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás /24.hu
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás /24.hu
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás /24.hu
Olvasói sztorik