Élő Belföld

Megtelt a Kossuth tér, több mint 10 ezren voltak a tüntetésen

Egy kis szünet után újra nagyszabású tüntetést szerveztek Budapestre szombatra a szakszervezetek, a diákok, civil szervezetek és az ellenzéki pártok a Munka Törvénykönyvének módosítása, azaz a rabszolgatörvény ellen. A rendezvény a Hősök terén kezdődik, onnan sétálnak majd a résztvevők a budapesti belvároson keresztül a parlament elé.

De nem csak a fővárosban vonulnak az utcára az emberek, hanem több vidéki településen is, élő közvetítésünkben azokat is figyelemmel követjük.

Varju: Örülök, hogy volt valakinek bátorsága kihozni a felvételeket

A 444 tette közzé ma azt a videót, amin látszik, hogyan teperték le Varju Lászlót fegyveres biztonságiak az állami tévében. Az Index a budapesti tüntetésen kérdezte meg a DK-s országgyűlési képviselőt, mit szól a felvétel nyilvánosságra kerüléséhez:

Egyrészről örülök, hogy kikerült ez a felvétel,de meg is lepett. Örülök, hogy volt valakinek bátorsága kihozni ezeket. A MTVA készítette, az egész anyag ott van náluk, csak eddig egy saját változatot készített propagandacélból. Nyilvánvaló az erőszak, amit hivatalos személy ellen követtek el. Azt gondolom, súlyos következményei lesznek ennek, minden lehetséges lépést meg is teszünk, a bírósági feljelentést megtettük

– nyilatkozta a politikus az Indexnek.

Ma is él a gyülekezési jogi forródrót

A TASZ tüntetős ügyeletet tart, a 06-30-722-3356-os telefonszámon lehet őket hívni, ha

  • tüntetéssel kapcsolatos azonnali jogi tanácsra van szükség,
  • a kényszereszközök alkalmazásának áldozatává vált valaki, vagy
  • a tiltakozásokkal kapcsolatban büntető vagy szabálysértési eljárást indult ellene.
Fotó: Marjai János /24.hu

Így néz ki a délutáni menetrend

14:00 Tüntetők gyülekezése indul; 14:20 Vonulás indul; A vonulás útvonala: Andrássy út, Bajcsy-Zsilinszky út, Alkotmány utca. Oktogonon majd csatlakozik a Diák blokk.; kb. 15:50: A menet eleje beér a Kossuth térre; kb. 16:10 Műsor indul. Ők mondják majd a beszédeket: Szűcs Tamás (OSZD, PDSz), László Zoltán (Vasas), Földiák András (SZEF), Kordás László (MASZSZ), Törley Katalin (Tanítanék), Setét Jenő (roma aktivista), Misetics Bálint és Udvarhelyi Tessza (AVM, Közélet Iskolája), Juhász Vera (civil aktivista), Benedek Márton (Hazajöttünk Túlórázni Csoport), Ábrahám Júlia (Mindenki Magyarország Mozgalom), Molnár Csaba (DK), Szél Bernadett (Függetlenek), Jakab Péter (Jobbik), Csárdi Antal (LMP), Bősz Anett (Liberálisok), Donáth Anna (Momentum), Tóth Bertalan (MSZP), Karácsony Gergely (Párbeszéd), kb. 17:00 Műsor vége, tüntetés lezárása.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás /24.hu

Az útvonal

A résztvevők a tervek szerint a Hősök teréről az Andrássy úton, a Bajcsy-Zsilinszky úton és az Alkotmány utcán át vonulnak a Kossuth térre, ahol várhatóan délután négy órakor kezdődik el a 45 percesre tervezett műsor. Ez idő alatt több mint egy tucatnyian szólalnak fel egy perces időkeretben. Ott lesz például Karácsony Gergely, Szél Bernadett és Donáth Anna is.

A részletes listát itt találják.

Fotó: Marjai János /24.hu

Tamás Gáspár Miklós a Nagy Imre szobor helyén beszélt

Az Oktatási Hálózat a Vértanúk terére, a Nagy Imre szobor helyére szervezett egy “előtüntetést”, ahol többek között felszólalt Tamás Gáspár Miklós is. A Mérce közvetítése szerint a filozófus azt mondta: “szocializmus és demokrácia úgy tartozik össze, mint ég és föld”.

Rövid beszédet mondott Máté András, az Oktatói Hálózat tagja is, aki szerint “az Orwell-i újbeszéd kismiska, nincs az az anti-utópia, ami Orbánisztánnal felér”, Nagy Blanka diák pedig azt a kérdést tette fel, hogy épelméjű-e az, aki csak 3 szót tud mondani: Soros, migráns és Brüsszel.

A szervezők ezután bejelentették, hogy az Oktogonra indulnak, ahol bevárják a Hősök teréről érkező tömeget.

Olvasói sztorik