Belföld

Kétszer hívták ki a rendőröket az MNB doktori iskolájában zajló bulik miatt

  • Matolcsy György MNB-elnök részvételével szeptember közepén adták át a Magyar Nemzeti Bank alapítványának doktori iskoláját.
  • A PADA a Budai Várban, a Mátyás-templommal szemben álló régi budai városháza átalakítására négymilliárd forintot költött.
  • Az épületben a Zsidai Group számára is szorítottak helyet: Orbán Ráhel mentora két új vendéglátó egységet indított a közgazdászok szellemi műhelyével egy fedél alatt. Gyakorlatilag a teljes földszintet és a fedett belsőudvart megkapta cégcsoport. A Bistro 1786 lett Orbán Viktor új miniszterelnöki rezidenciája és a Szentháromság téri Pénzügyminisztérium között a Budai Vár legújabb, NER-hátterű étterme.

Az épület azt jelképezi, hogy Magyarország 2010 után megtalálta helyét a világban, Kelet és Nyugat között jelképes hídfőállást teremtett

– mondta Matolcsy az átadón. A hatalmas jelképpé vizionált épülettel csak egy baj volt: a megnyitásakor nem volt meg az érvényes használatbavételi engedélye. A szomszédos ház a tűzfal zajszigetelésének hiánya miatt megtámadta az első fokon kiadott engedélyt.

A fellebbezés elbírálását sem a PADA, sem Zsidai Roy cége nem várta meg. Az épület szeptembertől teljes fordulatszámon üzemelt, pedig a fővárosi kormányhivatal csak november 22-én hozott döntést, amiről a napokban értesítették a panaszos lakókat.

Az ablak, amit a szabályozás szerint többé nem lehet kinyitni

A kormányhivatal elutasította a fellebbezést, bár a Tárnok utca 26. alatti társasház beadványához csatolt szakértői zajvizsgálat kimutatta, hogy a PADA-épület szellőztető berendezései által keltett zaj több lakásban tényleg meghaladja a határértéket.

A kormányhivatal szerint azonban ezzel nincs gond, mert a lakók még nyáron sem nyithatják ki a PADA épülete felé néző ablakaikat.

A Vár régi, zegzugos lakóépületében a PADA-val szomszédos lakóhelyiségek ablakai egy lichthofra néznek. Eddig mind a négy szinten ezek a két és fél méter magas kétszárnyú ablakok biztosították a konyhákban, nappalikban a fényt és a levegőt.

A hátsóudvar alapterülete azonban kisebb, mint 16 négyzetéter, ezért az a hivatalos méretbesorolás szerint nem udvarnak, hanem légaknának minősül – állapította meg a kormányhivatal. A légaknára viszont a szabályozás szerint huzamos tartózkodásra szolgáló helyiség nem szellőztethető. Csukott ablakkal pedig nincs zajhatárérték-túllépés sem.

A szomszédok gondja ezzel persze nem oldódott meg. Különösen akkor nem, amikor Zsidaiék éttermében elkezdődött a karácsonyi bulik időszaka. Decemberben kétszer hívták ki a rendőrséget, mert az éjszakába nyúló partizás zaja nagyon átszűrődött a lakásokba – értesült a 24.hu.

A problémát voltaképpen maga a tervező is elismerte az I. kerületi önkormányzat újságjában az átadás alkalmából megjelentetett cikkben. Szabó Levente, a felújítást vezető Hetedik Műterem vezetője a Várnegyednek a PADA-épület két, egybenyitott belsőudvaráról azt mesélte:

A kávézó részt uraló fal a szomszédos épület tűzfala, amelyet a második világháborús pusztításokat követően 1952-ben állítottak helyre, felhasználva minden elérhető töredéket.

A műemléképületek beépített darabjai miatt a tűzfalat látványelemként használták fel az üvegtetővel ellátott belsőudvarban, és egyáltalán nem hangszigetelték.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik