Belföld

Zsidai Roy két vendéglátóhelyet nyit az MNB szellemi központjában

Évek óta nagy volt a titkolózás, de most végre kiderült, milyen funkciót szánt a Magyar Nemzeti Bank alapítványa, a PADA a gigantikus pénzekből renovált és átalakított régi budai városházának.

A 4 milliárd forint körüli összegből felújított épület Zsidai Zoltán Roy üzlethálózatának biztosít két újabb üzlethelyiséget a Budai Vár közepén.

Az új éttermet és kávézót a napokban meg is nyitották a közönség előtt, holott a 24.hu információja szerint még érvényes használatbavételi engedély sincs az épületre.

A két vendéglátóhely a napokban felkerült a cég honlapján a Zsidai-üzletek listájára is.

A Bistro 1786 étterem az Úri utcai kiülős rész mellett a PADA-épület üvegtetővel lefedett belső udvarát foglalja el. A honlapon azzal magyarázzák a több évszázados történelmi hátteret sejtető névadást, hogy a tulajdonos „beleszeretett” az épület borospincéjébe vezető vaskapuba, amelyen az 1786-os évszám szerepelt.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Szintén Zsidaiék kapták meg az ingatlan Mátyás templom felőli oldalán található helyiséget, amelyben Budapest Mokka Cafe&Deli néven egy kisebb kávézót alakítottak ki. A fizetőképes turisták és az utcai forgalom bekapcsolása érdekében a kávézó számára egy keskeny ajtót is vágtak a műemlék épület Szentháromság térre néző falába.

A szomszédos házak lakói már a milliárdos beruházás indulásakor aggodalmukat fejezték ki, hogy a ködösen megfogalmazott fejlesztési szándékokból végül a vendéglátás, az éttermi és a rendezvényközpont-funkció lesz a domináns. Attól tartottak, hogy az épület gépészeti egységei által keltett zajok és a konyhai szagok jelentősen csökkenteni fogják a szomszédos épület lakásainak értékét. A PADA 2018 elején azzal nyugtatta a kedélyeket, hogy az oktatásé lesz a főszerep.

Az épület működésének fókuszában a tudományos munka áll majd.

Az akkori hivatalos verzió szerint a felső szinten előadótermek, szemináriumi szobák, kutatóterek kapnak helyet, a földszinten és a pincében könyvesbolt, kiállítótér működik majd. A tervezett étteremről szinte csak mellékesen esett szó a februári közleményben.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

A Magyar Nemzeti Bank most péntekre hirdette meg az „új tudományos szellemi központ” megnyitóját, amelyen Matolcsy György MNB-elnök mellett Palkovics László innovációs miniszter és Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere is részt vesz. Zsidaiék azonban már az ünnepség előtti napokban megindították a vendéglátóhelyek működését.

A vendéglátóegységek működése azért is furcsa, mert a szomszédos ház – igazolódott félelmeik, a zajok és a szellőtetőből áradó konyhai olajszag miatt – megtámadta az épület használatbavételi engedélyét. A PADA-nak a fellebbezés elbírálásáig mindenképp várnia kellett volna a használatbavétellel.

A Zsidai-csoport vezetőjéről közismert, hogy jóban van Orbán Viktor lányával. Orbán Ráhel korábban dolgozott is Zsidai Roy cégénél, és a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott kurzusának első előadására is Zsidai Royt vitte magával vendégelőadóként. Zsidai cége az elmúlt években példátlanul dinamikus terjeszkedést produkált. Egymást érték a százmilliós beruházások: Budapesten 13 éttermet indítottak, sőt a nyár elején a spanyol tengerparton, Marbellán egyszerre három helyet hoztak létre. A Budai Várban működő hét vendéglátóhely az elmúlt években azért került a sajtó fókuszába, mert kiderült, hogy szokatlanul olcsó bérleti megállapodásokat kötöttek az önkormányzattal. Emiatt aktivisták egy időre el is foglalták az egyik éttermet, erőszakmentes tiltakozással.

A 24.hu megkérdezte az MNB-t, hogy milyen döntési folyamatban választották ki Zsidai Roy cégét a régi városháza üzleteinek üzemeltetésre, valamint, hogy milyen feltételekkel kötötték meg velük a szerződést.

A PADA ezt válaszolta:

A teljes körű rekonstrukció során fontosnak tartottuk, hogy az épületben – annak történelméhez, elhelyezkedéséhez, jövőbeli betöltött szerepéhez méltó módon – a gasztronómia is helyet kapjon. Több szakemberrel és gasztronómiával foglalkozó szakmai csoporttal folytattunk tárgyalásokat és kértünk be ajánlatokat a konyha kialakítására és működtetésére vonatkozóan. A beérkezett ajánlatok közül a Zsidai Gasztronómiai Csoport adta a legjobb ajánlatot, amely megfelel a piaci áraknak.

 

A cég eddigi szakmai munkásságában, több évtizedes gasztronómiai tapasztalatában láttuk biztosítva azt, hogy a világörökségi helyszínen, a történelmi épület nyújtotta korlátozott műszaki és logisztikai lehetőségek között kialakulhasson egy modern technológiával felszerelt háttérkonyha és egy klasszikus magyar ételeket felvonultató kínálat. A Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (azóta jogutódja: a Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítvány) a  Zsidai Gasztronómiai Csoporttal a piaci viszonyoknak megfelelő szerződést kötött. Az épület bérbeadása jogszerűen történt.

Ajánlott videó mutasd mind

BERLIN, GERMANY - AUGUST 24:  Defense Minister Ursula von der Leyen (CDU) arrives for the weekly German federal Cabinet meeting on August 24, 2016 in Berlin, Germany. High on the meeting's agenda was discussion of federal policies towards civil defense.  (Photo by Adam Berry/Getty Images)

Nagy rohammal kerülné el a bukást von der Leyen

Lemondott a miniszteri posztról, ígéreteket tett a szocdemeknek és a liberálisoknak, és élete beszédére készül Ursula von der Leyen. De nyíltan csak a Néppárt támogatja. Mi történik akkor, ha nem választják meg ma az Európai Bizottság élére?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.