Belföld

Brutális berendezésekkel idegesítik az MNB-központ szomszédait

Érvényes használatbavételi engedély nélkül hirdette meg új „szellemi központja” átadását az MNB Pallas Athéné Alapítványa, a PADA. Ez azonban nem zavarja Matolcsy György MNB-elnököt, aki pénteken maga is részt vesz a Budai Vár központjában álló épület ünnepélyes megnyitóján.

A jegybank által létrehozott és kistafírozott szervezet először 1,5 milliárd forintot költött a Szentháromság téri régi városháza megvásárlására, majd további 4 milliárdot az évek óta húzódó átalakítási munkákra. Az épület mostanra elkészült, a használatbavételi engedély azonban csúszik, mert a szomszédos házak lakói megfellebbezték a kiadását.

A környékbeli lakók már a beruházás indulásánál vitába keveredtek a PADA-val.

2016-ban külön lakógyűlésen jelezték: a tervekből egyértelműen látszik, hogy a házak közötti vékony válaszfal mellé telepítik a felújított Városháza gépészeti berendezéseit, a hangszigetelést viszont műemléki megfontolásokból nem fogják megoldani.

A lakók 2016-ban akkor kezdtek el szervezkedni, amikor egy véletlen folytán tudomást szereztek arról, hogy funkcióváltást kértek az eredetileg doktori iskolának szánt épületre. A kivitelező kérésére megváltoztatták az építési engedélyt, és a 3800 négyzetméteres épület felében vendéglátóipari egységek kialakítását engedélyeztették. Az új engedély azonban csak jóval a jogerőre emelkedés után került az érintett szomszédok kezébe. Az önkormányzat rossz címre küldte az értesítést.

Az elmúlt napokban a rendezetlen jogi helyzet ellenére beüzemelték az épületet.

Szerdán megírtuk, hogy a vendéglátóipari egységek számára kialakított épületrészeket Zsidai Roy cége kapta meg. Zsidaiék az üvegtetővel lefedett belsőudvaron egy éttermet, az utcafronton pedig egy kávézót hoztak létre.

Beindult a konyha és az ipari méretű szellőző berendezések, amelyek a falakon áthatoló rezonanciával és folyamatos morajlással a szomszédház udvarára nyomják át a szagokat.

A lakók ezzel a régi-új panasszal fellebbezték meg most a használatbavételi engedélyt. A szomszédos ház tetejéről készült fotókkal igyekeznek bizonyítani, hogy – miközben a Várban városképi megfontolások miatt tilos a légkondicionálók beszerelése – a PADA épületét ipari méretű légcserélő berendezésekkel fűtik és hűtik, a berendezéseket pedig valóban a szomszédos épület tűzfala mellett működnek.

A fellebbezés elbírálásáról információink szerint csütörtökön sem kapott értesítést az ügyet képviselő ügyvédi iroda.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik