Belföld

A lakosságot is berendelhetik a kukásautók kezelésére, ha úgy van

Ha a Zöld Híd több száz dolgozója nem vinné el a szemetet a szükségellátás időtartama alatt az érintett 116 Pest és Nógrád megyei településről, akkor végső esetben akár a lakosságot is mozgósíthatják a feladatra, írja a napi.hu.

Most úgy állunk, hogy bár az állami Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) október 31-i hatállyal visszavonta az Északkelet-Pest és Nógrád megye 116 településének szemétszállítását végző Zöld Híd Nonprofit Kft. engedélyét, ettől függetlenül jelenleg is ez a cég viszi el a lakosság szemetét az érintett településekről.

A lap megkeresésére az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közölte, hogy a szükségellátás időtartama visszavonásig érvényes, ami lehet egy hét, egy hónap, vagy akár egy év is.

Ha a Zöld Híd munkatársai nem végeznék el a munkát, akkor a kormányrendelet szerint közfoglalkoztatottaknak kellene a helyükre lépniük, végső esetben pedig ideiglenes polgári védelmi szolgálatot rendelhetnek el kukásautók kezelésére, ami a lakosságot jelenti.

A napi.hu cikkében kiemeli, olyan káresemény kapcsán lehet mozgósítani a lakosokat, amit a hivatásos szervek (katasztrófavédelem, rendőrség, honvédség) és a karitatív szervezetek nem tudnak felszámolni segítség nélkül.

A polgármester rendelheti el a polgári védelmi szervezet mozgósítását, állampolgári feladat lehet például a homokzsákpakolás, törmelékhordás, de a kormányrendelet szerint akár a kukásautó kezelése is.

Az OKF szerint ugyanakkor ettől még messze vagyunk.

A szemétkáosz előhozta a híres magyar kreativitást
Az emberek nem akartak belefulladni a szemétbe, megoldást kerestek, okosba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik