Belföld

Bérnővérekkel élnek túl a kórházak, de így is pengeélen táncolnak

Szeptember elején írtuk meg, hogy az összes ápoló felmondott az ajkai kórház intenzív osztályán. A kórház vezetése bérnővérekkel, egy külsős cégen keresztül igyekezett kezelni a helyzetet.

A Magyar Narancs eheti számában megjelent cikk szerint nem az ajkai intézmény az egyetlen, ami ehhez az eszközhöz folyamodott, azonban a tűzoltás nem hozott valódi eredményt, komoly létszámhiány van az ápolóknál. A bérnővérek olyan ápolók, akik általában egy állami kórházban dolgoznak, de emellett egy cégen keresztül más kórházakban is vállalnak pluszmunkát a szabadidejük terhére.

A lap szerint a külsős foglalkoztatású bérnővérek is leterheltek: a jobb fizetéshez az kell, hogy a bérnővér egyik 12 órás műszakból rohanjon a másikba, kikerülve a törvényi előírásokat, nagyobb tévesztési lehetőséggel. Bár a bérnővér többet keres, mint egy közalkalmazott, a kockázat is nagyobb: ha valamiért kiesik a munkából, nem kap bért.

Mint írják: a bérnővéreknek magasabb óradíja gazdaságosabb, mint a saját állomány túlmunkájának megfizetése, akkor ugyanis 200 százalékos túlórapénzzel kellene honorálni a munkavégzést. A lap forrásai szerint már 4-5 éve megfigyelhetőek voltak a nővérhiány jelei, mára pedig addig romlott a helyzet, hogy bérnővérek nélkül több kórház működésképtelenné válna. Májusban Balogh Zoltán, a Magyar Egészégügyi Szakdolgozói Kamara elnöke arról beszélt a lapnak, hogy a legfejlettebb országokhoz képest nálunk 25-26 ezer ápoló hiányzik a rendszerből.

Fotó: Burger / Phanie / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik