Belföld

Az összes ápoló felmondott az ajkai kórház intenzív osztályán

Minden ápoló felmondott az ajkai Magyar Imre Kórház intenzív osztályán – tudta meg a 24.hu. A nővérek felmondása a nyáron történt, az utolsók augusztus elején álltak fel. Névtelenséget kérő, de a kórház belső ügyeit jól ismerő forrásunk szerint az intézmény vezetése a maximális felmondási időt szabta ki a szóban forgó nővérekre. Így az ő felmondási idejük szeptember végén jár le, addig kellene a pótlásukról gondoskodni.

Megszólalt az ajkai kórház

Noha napokkal ezelőtt megkérdeztük a kórház vezetését a nővérek felmondásáról hozzánk több forrásból jutott információról, a kórház vezetése nem reagált. Cikkünk megjelenése után azonban a főigazgató levelet küldött, amelyben nem cáfolja a cikkünkben közölt állítást, vagyis hogy az intenzív osztály nővérei felmondtak. Azt írja a kórházvezető, hogy „az intenzív osztály nővér állománya biztosított, a betegellátás zavartalan és folyamatos.” Eredeti kérdéseinkkel újra megkerestük a kórházat.

Az ajkai kórház intenzív osztályán fokozatos fogyatkozással kezdődött a nővérhiány. Volt, aki nyugdíjba, más szülési szabadságra ment, emiatt az ott maradtak túlterhelődtek. Az egyik fő gond az volt, hogy az aránytalanul sok munkáért alacsony fizetés járt – mondta forrásunk.

Úgy tudjuk, a főnővér és a helyettese gyakorlatilag egyszerre mondott fel, ez indította el a lavinát, és végül mindenki beadta a felmondását. Nyolc nővér távozik az intenzív osztályról, vagyis az összes. Érdemes viszont tudni, hogy olyan esetekben, amikor gyakorlatilag lehetetlenné válna egy teljes kórházi osztály működtetése, nem egyszer fordult elő, hogy a távozni szándékozók közül többen visszavonták a felmondásukat, akár felülről érkező nyomásra.

A sürgősségin is gond van

Nemcsak az ajkai kórház intenzív osztályán indul nehezen az ősz, hanem a sürgősségin is, miután annak főnővére is beadta a felmondást. Ezt egy azóta már nem nyilvános Facebook-posztban közölte, amiben leírta, hogy az osztályon nap mint nap megtapasztalta „az emberi kicsinyesség, önzőség, irigység, lustaság, ostobaság és közöny kiapadhatatlanságát. És megtapasztaltam az összefogás, a másokért való kiállás és az emberi tisztesség erejét.” Egy ideje már érlelődő döntését azzal indokolta, hogy nem akart túlélésre játszó főnővér lenni.

Természetesen – többször is – megkerestük a kórházat is kérdéseinkkel, de a főigazgató az intenzív osztályon kialakult helyzetre nem tért ki, csak a sürgősségiről távozó főnővérről küldte el válaszát, amiben azt írta, a főnővér nem távozik a kórházból.

 Kórházunk főnővére lokálpatrióta, nagyon szereti a szakmáját, kórházát és kollégáit. A továbbiakban is kórházunkban kíván dolgozni egy másik vezetői munkakörben. Élni kíván a kihívásokkal, az eddig szerzett tapasztalatát másokkal is szeretné megosztani. Ez nagyon örvendetes tény. Sok ilyen főnővérre lenne szükség. Sajnálom, hogy ma sokan a jóban is rosszat kívánnak látni

– írta megkeresésünkre Nagy Zoltán.

Nem csak orvoshiány van

Bár évek óta a kevés orvos miatt kongatják a vészharangot az egészségügyben, óriási probléma van az ápolóknál is. Többségük több műszakot és állást vállal, hogy eltartsa magát és családját, a túlterheltség és a kiégettség miatt pedig egyre többen hagyják el az ápolói pályát.

Arról, hogy mennyire elkeseredettek az ápolók, tavaly nyáron kaptunk erős ízelítőt. Akkor a dél-pesti Jahn Ferenc-kórház egyik belgyógyászati osztálya került bajba, miután a hírek szerint felmondtak a nővérek és elmentek a közeli IKEA-ba dolgozni.

Az év elején arról cikkeztünk, hogy hány ápolót, védőnőt, asszisztenst és szülésznőt keresnek a magyar kórházak a Közigazgatási Állásportálon. Akkor 57 településen összesen 347 álláshirdetést találtunk, a többségük ápolóknak szólt.

Csak az Uzsoki utcai kórházból 53 dolgozó hiányzik
Körbenéztünk, hány egészségügyi dolgozót keresnek a magyar kórházak. Budapesten a legrosszabb a helyzet.

Kiemelt kép:  Szigetváry Zsolt / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik