Belföld
Ajka, 2010. június 28.
A Magyar Imre Kórház főépülete a Veszprém megyei Ajkán.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az összes ápoló felmondott az ajkai kórház intenzív osztályán

Benke Ágnes
Baksa Roland
Benke ÁgnesBaksa Roland

2018. 09. 07. 06:00

Korábban a témában:

Minden ápoló felmondott az ajkai Magyar Imre Kórház intenzív osztályán – tudta meg a 24.hu. A nővérek felmondása a nyáron történt, az utolsók augusztus elején álltak fel. Névtelenséget kérő, de a kórház belső ügyeit jól ismerő forrásunk szerint az intézmény vezetése a maximális felmondási időt szabta ki a szóban forgó nővérekre. Így az ő felmondási idejük szeptember végén jár le, addig kellene a pótlásukról gondoskodni.

Megszólalt az ajkai kórház

Noha napokkal ezelőtt megkérdeztük a kórház vezetését a nővérek felmondásáról hozzánk több forrásból jutott információról, a kórház vezetése nem reagált. Cikkünk megjelenése után azonban a főigazgató levelet küldött, amelyben nem cáfolja a cikkünkben közölt állítást, vagyis hogy az intenzív osztály nővérei felmondtak. Azt írja a kórházvezető, hogy „az intenzív osztály nővér állománya biztosított, a betegellátás zavartalan és folyamatos.” Eredeti kérdéseinkkel újra megkerestük a kórházat.

Az ajkai kórház intenzív osztályán fokozatos fogyatkozással kezdődött a nővérhiány. Volt, aki nyugdíjba, más szülési szabadságra ment, emiatt az ott maradtak túlterhelődtek. Az egyik fő gond az volt, hogy az aránytalanul sok munkáért alacsony fizetés járt – mondta forrásunk.

Úgy tudjuk, a főnővér és a helyettese gyakorlatilag egyszerre mondott fel, ez indította el a lavinát, és végül mindenki beadta a felmondását. Nyolc nővér távozik az intenzív osztályról, vagyis az összes. Érdemes viszont tudni, hogy olyan esetekben, amikor gyakorlatilag lehetetlenné válna egy teljes kórházi osztály működtetése, nem egyszer fordult elő, hogy a távozni szándékozók közül többen visszavonták a felmondásukat, akár felülről érkező nyomásra.

A sürgősségin is gond van

Nemcsak az ajkai kórház intenzív osztályán indul nehezen az ősz, hanem a sürgősségin is, miután annak főnővére is beadta a felmondást. Ezt egy azóta már nem nyilvános Facebook-posztban közölte, amiben leírta, hogy az osztályon nap mint nap megtapasztalta „az emberi kicsinyesség, önzőség, irigység, lustaság, ostobaság és közöny kiapadhatatlanságát. És megtapasztaltam az összefogás, a másokért való kiállás és az emberi tisztesség erejét.” Egy ideje már érlelődő döntését azzal indokolta, hogy nem akart túlélésre játszó főnővér lenni.

Természetesen – többször is – megkerestük a kórházat is kérdéseinkkel, de a főigazgató az intenzív osztályon kialakult helyzetre nem tért ki, csak a sürgősségiről távozó főnővérről küldte el válaszát, amiben azt írta, a főnővér nem távozik a kórházból.

 Kórházunk főnővére lokálpatrióta, nagyon szereti a szakmáját, kórházát és kollégáit. A továbbiakban is kórházunkban kíván dolgozni egy másik vezetői munkakörben. Élni kíván a kihívásokkal, az eddig szerzett tapasztalatát másokkal is szeretné megosztani. Ez nagyon örvendetes tény. Sok ilyen főnővérre lenne szükség. Sajnálom, hogy ma sokan a jóban is rosszat kívánnak látni

– írta megkeresésünkre Nagy Zoltán.

Nem csak orvoshiány van

Bár évek óta a kevés orvos miatt kongatják a vészharangot az egészségügyben, óriási probléma van az ápolóknál is. Többségük több műszakot és állást vállal, hogy eltartsa magát és családját, a túlterheltség és a kiégettség miatt pedig egyre többen hagyják el az ápolói pályát.

Arról, hogy mennyire elkeseredettek az ápolók, tavaly nyáron kaptunk erős ízelítőt. Akkor a dél-pesti Jahn Ferenc-kórház egyik belgyógyászati osztálya került bajba, miután a hírek szerint felmondtak a nővérek és elmentek a közeli IKEA-ba dolgozni.

Az év elején arról cikkeztünk, hogy hány ápolót, védőnőt, asszisztenst és szülésznőt keresnek a magyar kórházak a Közigazgatási Állásportálon. Akkor 57 településen összesen 347 álláshirdetést találtunk, a többségük ápolóknak szólt.

Nyíregyháza, 2015. május 12.
Tóthné Brisz Tímea ápoló (b), Berki Anna fõnõvér (b2) és Angalét Alexandra segédápoló (j) egy beteget gondoz a Jósa András Kórház aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályán, Nyíregyházán 2015. május 12-én. Ezen a napon van az ápolók nemzetközi napja.
MTI Fotó: Balázs Attila
Csak az Uzsoki utcai kórházból 53 dolgozó hiányzik
Körbenéztünk, hány egészségügyi dolgozót keresnek a magyar kórházak. Budapesten a legrosszabb a helyzet.

Kiemelt kép:  Szigetváry Zsolt / MTI

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.