Belföld
Nyíregyháza, 2015. május 12.
Tóthné Brisz Tímea ápoló (b), Berki Anna fõnõvér (b2) és Angalét Alexandra segédápoló (j) egy beteget gondoz a Jósa András Kórház aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályán, Nyíregyházán 2015. május 12-én. Ezen a napon van az ápolók nemzetközi napja.
MTI Fotó: Balázs Attila

Csak az Uzsoki utcai kórházból 53 dolgozó hiányzik

Kovács Márta
Kovács Márta

újságíró. 2018. 02. 15. 18:01

Korábban a témában:

Miután Rétvári Bence hétfőn arról beszélt, hogy már alig mennek külföldre a magyar orvosok, megnéztük, hány aktív álláshirdetést találunk orvosok számára a kormány által létrehozott Közigazgatási Állásportálon. Az eredmény önmagáért beszélt: 48 településen 293 orvost keresnek. Ráadásul egészen extrém példákkal is találkoztunk:

  • Nyíregyházán húsz szakorvost keresnek,
  • a zalaegerszegi kórházban pedig 26 orvos hiányzik.
Budapest, 2015. január 16.
Orvosok 3D-s technológiával laparoszkópos urológiai mûtétet végeznek a budapesti Jahn Ferenc Kórházban 2015. január 16-án. A Minimál invazív eljárások az urológiában címû elõadáshoz kapcsolódó mûtétet az érdeklõdõ szakembereknek 3D-s képernyõn jelenítették meg.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Óriási a hiány: van kórház, ahonnan 26 orvos hiányzik
Megnéztük, hány orvos hiányzik egyes településekről. Zalaegerszegen keresik a legtöbb szakembert.

Ezek után megnéztük, hány ápolót, védőnőt, asszisztenst és szülésznőt keresnek a magyar kórházak az állásportálon, a végeredmény pedig igencsak hasonló:

57 településen összesen 347 álláshirdetést találtunk.

A végeredményt ismét térképen szemléltettük:

Ahogy az orvosok esetében, itt is láthatóan viszonylag kevés település között oszlik meg a sok üres állás. Nem véletlenül, hiszen

csak Budapesten 202 egészségügyi dolgozó hiányik az orvosokon kívül.

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetnek például 15 szakemberre lenne szüksége, köztük különböző szakasszisztensekkel, ápolókkal, műtőssegédekkel. A budapesti Uzsoki utcai kórházban pedig egészen kritikus a helyzet, itt 53 ember hiányzik:

  • 42 ápoló,
  • 1 sürgősségi szakápoló,
  • 3 intenzív terápiás szakápoló,
  • 2 betegszállító,
  • 2 műtőssegéd,
  • 2 műtős szakasszisztens és
  • 1 szakasszisztens.

A Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikán négy intenzívterápiás szakápolót, két műtéti szakápolót, két ápolót és két aneszteziológiai szakasszisztenst keresnek, az I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán pedig 11 gyermekápolóra és 2 szülésznőre lenne még szükség.

Azonban nem csak a fővárosban hiányoznak a szakemberek, a miskolci kórházban például tizenhét, Mosonmagyaróváron tizenöt, a kistarcsai kórházban tíz, Salgótarjában nyolc dolgozóra lenne még szükség a hivatalos álláshirdetések szerint.

A problémát az emberek is érzékelik, hiszen egy friss kutatásból kiderült, hogy amíg az egészségügy helyzetét globálisan csak 24 százalék sorolta a legkomolyabb három probléma közé, addig a magyarok 72 százaléka.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Balázs Attila

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Küszöbön a nagyobb havazás

Kommentek

A young girl cleans steps as people bow before the statues of late North Korean leaders Kim Il-Sung (L) and Kim Jong-Il (R) as the country marks 'Victory Day' at Mansu hill in Pyongyang on July 27, 2017. - July 27, which is the 64th anniversary of the signing of the Korean Armistice Agreement, is a public holiday in the nuclear-armed North and celebrated as Victory Day. (Photo by Ed JONES / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.