Belföld

Köddé váltak Lázár Jánosék kastélyának tulajdonosai

Új, a nyilvánosság elől rejtőzködő tulajdonosai vannak annak a részvénytársaságnak, amely azt a fényűző vadászkastélyt birtokolja, amelyet Lázár János volt Miniszterelnökséget vezető miniszter és családja földjei vesznek körbe – értesült a 24.hu. A Grosswiese Zrt. és vele együtt a Hódmezővásárhelyhez tartozó batidai tanyavilágban felépített luxusingatlan azután került ismeretlen személyekhez, hogy a társaság főtulajdonosa, Kulik Jenő ügyvéd a közelmúltban megvált részvényeinek többségétől.

A cégbíróságon fellelhető iratok alapján a jogász – aki több szálon kötődik Lázárhoz – tulajdonrésze 50 százalék alá csökkent, így a cégnyilvánosságról szóló törvény értelmében törölték a cégadatok közül mint részvényest.

Ugyanakkor e jogszabály alapján azt sem lehet tudni, hogy kik vásárolták meg a társaság részvényeit, ugyanis az új birtokosok tulajdonrésze nem haladja meg egyenként az 50 százalékot, így pedig a kilétük titokban maradhat.

A homályba húzódó új részvényesek megjelenése és a háttérbe vonuló főtulajdonos döntése azért érdekes, mert e körülmények tovább ködösítik az ingatlan eddig is titokzatos tulajdonviszonyait. Bár Hódmezővásárhelyen és környékén régóta az a szóbeszéd járta, hogy Lázár János családjáé lehet a vadászkastély, a kormánypárti politikus következetesen tagadta, hogy köze lenne az ingatlanhoz.

Azonban miután a luxusingatlan és a Lázár család birtokainak árulkodó kapcsolatáról beszámolt a Magyar Narancs, Lázár érdekes felvetéssel állt elő. A tárcavezető egy februári sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy megpróbál részvényeket szerezni az épületet felhúzó cégben. Azt mondta:

vagy az erdőt adom el, vagy ennek a vendéglátóipari vállalkozásnak a részvényeiből próbálok, lehetőségeimhez mérten, valamennyit megvásárolni. Mérlegelni fogom mindkét irányt.

A fideszes politikus végül az utóbbi mellett döntött, és nem okozott különösebb meglepetést, amikor sikerrel járt: júniusi vagyonbevallásából kiderült, hogy hivatalosan is köze van a vadászkastélyhoz. Áprilisban a volt miniszter 8 százalékos tulajdonrészt szerzett a Grosswiese Zrt.-ben.

Ugyanakkor Kulik jelentősen csökkentett tulajdonrésze, Lázár kevesebb mint 10 százaléknyi részvénye, és két csekély tulajdoni hányaddal rendelkező személy érdekeltségén – egyikük több helyi vendéglátóhely és csárda üzemeltetője, másikuk egy több száz hektáron gazdálkodó birtokos – kívül nem világos, hogy kik a további, a részvények többségével rendelkező tulajdonosok.

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

A rejtély feloldása érdekében elsőként Kulik Jenőhöz fordultunk, akinél főként arról érdeklődtünk, hogy kinek adta el a részvényeit, az ügyvéd azonban ezt nem volt hajlandó elárulni. Arról is hallgatott, hogy pontosan mekkora tulajdonrészt tartott meg. Annyit viszont elmondott, hogy az adásvétel után tíz és húsz között van a részvényesek száma.

Megkérdeztük tőle azt is, hogy a korábbi 8 százaléknyi részvényvásárlása után Lázár János vásárolt-e további részvényeket, erre Kulik azt válaszolta: szerinte nem. Érdeklődtünk arról is, hogy vajon Lázár János családtagjai vásároltak-e a részvényekből. Erre viszont csak annyit mondott:

azt kérdezze meg Lázár Jánostól!

Megfogadtuk az ügyvéd tanácsát, és a volt miniszterhez fordultunk kérdéseinkkel. A nemrég dohányzásellenes miniszterelnöki biztosnak kinevezett Lázárnál arról érdeklődtünk, hogy ő vagy családtagjai vásároltak-e további részvényeket a vadászkastélyt birtokló cégben. Továbbá megkérdeztük azt is, hogy tudja-e a politikus, hogy jelenleg hány részvényese van a társaságnak.

Lázár munkatársa megkeresésünkre először azt közölte, nincs tudomása arról, hogy az említett részvénytársaságnak kastély lenne a tulajdonában. Mindez arra rímel, amit Lázár már korábban is mondott az ingatlanról, nevezetesen, hogy nem tekinti azt kastélynak. A volt miniszter szerint az épületegyüttes inkább prémiumkategóriás vadászház. A Magyar Narancsnak azt mondta:

Jártam ott akkor is, amikor az építkezés zajlott, és jártam azóta is. De én inkább vadászháznak nevezném, a kastélyról nekem Keszthely vagy Eszterháza jut eszembe.

Ezután az ingatlan helyrajzi száma alapján tettük fel kérdéseinket. Így már kaptunk is érdemi választ Lázár Jánostól, illetve munkatársától:

Köszönöm szépen a pontosítást! A Nagyréti Vendégházat működtető Grosswiese Zrt.-ben Lázár János nem vásárolt és nem szerzett további részvényeket. Mind a képviselő, mind családtagjai a vagyonukra vonatkozó minden törvényi kötelezettségüknek maradéktalanul eleget tettek. (…) Tudomásom szerint az érintett cégnek több mint 10 részvényese van.

A volt miniszter válasza azért érdekes, mert arra nem felelt, hogy családtagjai vásároltak-e a luxusingatlant birtokló cég részvényeiből. Igaz, hogy azt írta, hogy vele együtt közvetlen családtagjai is eleget tettek a vagyonukra vonatkozó minden törvényi kötelezettségüknek, ám a politikusok hozzátartozóinak vagyonnyilatkozata nem nyilvános. Tehát az sem ellenőrizhető, hogy a politikus közeli hozzátartozói szereztek-e tulajdonrészt a társaságban, a távolabbi rokonokról nem is szólva.

Arra a kérdésre, hogy mi lett Kulik Jenő eladott részvényeinek a sorsa, a volt miniszter azt válaszolta: keressük meg őt. De ezen addigra túl voltunk. A korábbi főtulajdonos Kulik pedig, mint említettük, nem árulta el, hogy kik vették meg a részvényeit.

Emlékezetes, hogy a luxuskastély építéséről, illetve annak elkészültéről az Átlátszó, illetve a Magyar Narancs számolt be. Utóbbi drónfelvételen mutatta be az épületegyüttest.

Az ingatlan papíron először Kulik Jenő hódmezővásárhelyi ügyvédé volt, ő 2015-ben vette meg a területet egy vadásztársaságtól úgy, hogy jelentős saját vagyona nem volt. A Magyar Narancs szerint Kulik és Lázár János könnyen összeköthető: mielőtt a miniszter polgármester lett volna Hódmezővásárhelyen, a városházán dolgozott együtt az ügyvéddel, és később Kulik rendszeresen adott jogi tanácsokat Lázárnak, továbbá a Miniszterelnökség – amelyet Lázár vezetett – szintén szerződött vele.

A földhivatali dokumentumok szerint a vadászkastély egy olyan 3054 négyzetméteres területen fekszik, amelyet teljes egészében Lázár János édesanyjának 1,8 hektáros földje vesz körbe. A miniszter édesanyjához ugyanabban az évben került a föld, amikor Kulik Jenő megvette a vadászkastély területét. Lázár édesanyjának még két birtoka van a környéken, de van majdnem szomszédos földje Lázár Jánosnak is. Sőt a két fia nevén is van föld a környéken. A felvétel szerint a kastélyt csak úgy lehet megközelíteni, ha valaki áthajt Lázár birtokain.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik