Belföld csatatér

„Még a gondolataikat is készen kapják majd a diktátortól” – keserűek a vesztes jelöltek

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2018. 04. 11. 15:53

Az erős jobbikos jelöltre sokan átszavaztak, de a nagykanizsai csatatéren ő is esélytelen volt a fideszes jelölttel, médiahengerrel és gyűlöletkampánnyal szemben. A Jobbik, a DK, az LMP és a Momentum jelöltjei értékelték a választási eredményt és az ellenzék bukását.
Korábban a témában:

Nagykanizsai Csatatér-körzetünkben a választást viszonylag szorosnak ígérték az elemzők, saját felméréseink és a 2014-es eredmények is azt mutatták korábban, hogy akár meg is szorongathatja az ellenzék Cseresnyés Péter fideszes jelöltet, de ehhez azért kellett volna egy erős jelölt a többiek visszalépése mellett. Cserenyés végül a szavazatok majdnem felét megszerezte.

Íme az 1 százalék fölött végzett jelöltek és eredményeik (azt is odaírtuk zárójelben, hogy a decemberi felmérésünkön hány százalékot mértek a jelölteknek, ha ebben a felállásban indulnak, a biztos szavazók körében – ebből az látszik, hogy valamelyest működött az átszavazás a baloldalról az esélyesnek gondolt jobbikos felé, nagyjából 10 százalényian szavaztak végül a DK helyett inkább a Jobbikra):

  1. Cseresnyés Péter (Fidesz-KDNP): 24 332 szavazat, 49,49% (47%),
  2. Zakó László (Jobbik): 16 564 szavazat, 33,83% (23%),
  3. Horváth Jácint (DK, az MSZP-Párbeszéd támogatásával): 4964 szavazat, 10,14% (20%),
  4. Károlyi Attila (LMP): 1685 szavazat, 3,44% (5%),
  5. Polónyi Tamás (Momentum): 642 szavazat, 1,31% (5%).

Jól látható tehát, hogy a baloldal a Zala 3. választókörzetben is magába roskadt, a Fidesz és a Jobbik együtt 40 ezernél több voksot szerzett, míg a három balosabb jelölt 7000 felettit csak. Megkérdeztük az ellenzéki jelölteket, hol mi mehetett félre, hogy az ígértekkel ellentétben nem sikerült megszerezniük a körzetet a Fidesztől. Az eredményeknek megfelelő sorrendben közöljük a kivonatolt válaszokat arra, mit rontottak el, hogy a Fidesz növelte is az előnyét a körzetben, jót tett-e volna pár visszalépés az ellenzéknek, mi lesz a jelölttel és az országgal a következő négy évben.

Zakó László (Jobbik)

Sokat remélt a körzetet 1998-ban egyszer, kisgazdaként már megnyerő Zakó László a választástól, de azt írta, a választók csak a „néhány szótagos üzeneteket érti meg – migráns, veszély, iszlám, ENSZ, Soros”, így hiába írt a párt 67 oldalas programot. Ehhez hozzájárult a fideszes médiahenger és a sok megrongált Jobbik-plakát. A helyi és megyei lapok is a Fidesz mondandóját szajkózták, a kormánypárt plakátjai pedig egyedüliként sértetlenek maradtak. Szerinte a visszalépések sem segítettek volna, hiszen a kormánypárti szavazók

a migránsok által veszélyben érezvén a hazát, a vezér világvégét előrevetítő országjáró körútja nyomán a szavazófülkéig meg sem álltak.

Zakó azt mondja, sose fogja a küszöböt rágni, mindig megélt a három diplomájával, ráadásul a fenti csalódott mondattal ellentétben megjött a politikai étvágya, fognak még találkozni a nevével. Az országnak semmi jót sem remél, maximum a Jóisten közbelépését. Az elvándorlás miatt fokozódik majd az elöregedés, a társadalom általános egészségi állapota is rosszabb lesz, szellemileg leépül a népesség. Újabb kemény mondattal zárt:

Még a gondolataikat is készen kapják majd a diktátortól. Nem folytatom, mert túl hosszú lesz, aztán valaki lemarad a Híradóról…

Horváth Jácint (DK)

A Gyurcsány-párt jelöltje azt magyarázta, hogy jelentős volt baloldalról az átszavazás a Jobbikra (úgy látszik, itt működött az erősebbhez húzás elve). Horváth is megemlítette a Fidesz médiafölényét, amivel nem lehetett felvenni a versenyt, egyes esetekben semmiféle megjelenési esélyt nem kapott az ellenzék. A Fidesznek pénze is sokkal több volt a kampányra, és még a csalás gyanúja is rájuk vetült. Miért szavaztak annyian a Fideszre?

Egyértelműen a gyűlöletre alapozott kampány az, ami hatott, és a nem létező veszélyt úgy állították be, hogy az emberek nagy része elhitte, hogy veszélyben forog a munkája, nyugdíja, biztonsága.

Horváth maradni fog a politikában, az önkormányzati ciklusát kitölti képviselőként Nagykanizsán. Hogy az országgal mi lesz, azt csak Orbán tudhatja, a DK pedig változatlanul „egy modern, európai Magyarországot” szeretne „szabad oktatással, korszerű és biztos alapokon álló egészségüggyel, biztos megélhetéssel.”

Károlyi Attila (LMP)

A Lehet Más a Politika azt rontotta el Károlyi Attila szerint, hogy túlzottan Szél Bernadett miniszterelnök-jelöltre hegyezte ki a kampányt. Fel is hívta Károlyit a Fidesz megyei vezetője azzal, hogy „Nálatok a Szél Bernadett a helyi jelölt?” Szerinte a várt 5-6 százalékos eredményt azért nem sikerült hozni, mert szavazóik jó része fegyelmezetten átszavazott az esélyes jelöltre, Zakóra. Károlyi is csalódott, szerinte hiába kampányolt azzal, hogy a Fidesz csomót hazudott Nagykanizsának, miközben kiürül lassan a város. Ennyi erővel a román határra is lemehettek volna megmutatni, hol építenek ők is kerítést. Így fogalmazott:

Az emberek félnek és bedőltek Orbán populista riogatásának a brüsszeli rémmel, a migránsokkal, Sorossal, az ENSZ-szel, kerítésvágó pártvezérekkel.

Amúgy Károlyi szerint Vona Gáboron és a Jobbikon múlott, hogy nem ültek le a pártok megnevezni körzetenként egy erős jelöltet. Amíg ilyesmi nem lesz, addig nem lesz változás sem. A történtek ellenére Károlyi marad a közéletben, és tervei szerint revansot vesz a Fideszen a jövő évi önkormányzati választáson. Orbán amúgy szerinte képes lehet arra, hogy az EU-ban ellehetetlenítse Magyarországot. Hozzátette:

Remélem eddig nem mer elmenni az 1/4-es 2/3-ával, mert ennek súlyos következményei lennének.

Polónyi Tamás (Momentum)

A legfiatalabb (nem kamu)párt jelöltje szerint nincs szégyellnivalójuk, ha a régóta ismert pártok eredményeihez hasonlítják az elérteket. Felépítették a személyes jelenlétet, ismertséget helyben, kemény online kampányt is csináltak. Arra még ő is keresi a választ, hogy nyerhetett a Fidesz itt, miközben nem találkozott még olyannal Kanizsán, „aki Cseresnyésre bármi jót mondott volna.” Szerinte is komoly a Jobbik felelőssége abban, hogy nem vett részt a koordinációban, még jelölti vitára sem akart kiállni, mert elhitték, hogy nyerhetnek.

A következő lépés az eredmények elemzése, majd az építkezés lesz. Polónyi bízik a pártban és Fekete-Győr András elnökben is. Amint lesz jövőképük, eldönti, milyen szerepet fog ebben vállalni. Eddig se volt hivatásos politikus, most is leginkább az új munkahelyére koncentrál majd. A Fidesznek is üzent: azt kívánja, vegyen vissza a gyűlöletkeltésből, abba kell ezt hagyni, ha nem akarják Magyarországot évtizedekre élhetetlenné tenni.

Sajnos félek attól, hogy nem így lesz. A Momentum feladata, hogy ezt minden eszközzel továbbra is akadályozza.

Nagykanizsai Csatatér-cikkeink, videóink

(Kiemelt kép: Besenyei Violetta/24.hu [Kanizsa Újság, Nagykanizsa.jobbik.hu])

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

In this photograph taken on February 3, 2017, Nepalese women Pabitra Giri (L) and Yum Kumari Giri (R) sit by a fire as they live in a Chhaupadi hut during their menstruation period in Surkhet District, some 520km west of Kathmandu. - The practice of banning women from the home when they are menstruating is linked to Hinduism and considers women untouchable at this time. They are banished from the home -- barred from touching food, religious icons, cattle and men -- and forced into a monthly exile sleeping in basic huts. Chhaupadi was banned a decade ago, but new legislation currently before parliament will criminalise the practice, making it a jailable offence to force a women to follow the ritual. (Photo by PRAKASH MATHEMA / AFP) / TO GO WITH AFP STORY: Nepal-women-religion-society, FEATURE by Annabel SYMINGTON
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.