Belföld csatatér

„Még a gondolataikat is készen kapják majd a diktátortól” – keserűek a vesztes jelöltek

Az erős jobbikos jelöltre sokan átszavaztak, de a nagykanizsai csatatéren ő is esélytelen volt a fideszes jelölttel, médiahengerrel és gyűlöletkampánnyal szemben. A Jobbik, a DK, az LMP és a Momentum jelöltjei értékelték a választási eredményt és az ellenzék bukását.

Nagykanizsai Csatatér-körzetünkben a választást viszonylag szorosnak ígérték az elemzők, saját felméréseink és a 2014-es eredmények is azt mutatták korábban, hogy akár meg is szorongathatja az ellenzék Cseresnyés Péter fideszes jelöltet, de ehhez azért kellett volna egy erős jelölt a többiek visszalépése mellett. Cserenyés végül a szavazatok majdnem felét megszerezte.

Íme az 1 százalék fölött végzett jelöltek és eredményeik (azt is odaírtuk zárójelben, hogy a decemberi felmérésünkön hány százalékot mértek a jelölteknek, ha ebben a felállásban indulnak, a biztos szavazók körében – ebből az látszik, hogy valamelyest működött az átszavazás a baloldalról az esélyesnek gondolt jobbikos felé, nagyjából 10 százalényian szavaztak végül a DK helyett inkább a Jobbikra):

  1. Cseresnyés Péter (Fidesz-KDNP): 24 332 szavazat, 49,49% (47%),
  2. Zakó László (Jobbik): 16 564 szavazat, 33,83% (23%),
  3. Horváth Jácint (DK, az MSZP-Párbeszéd támogatásával): 4964 szavazat, 10,14% (20%),
  4. Károlyi Attila (LMP): 1685 szavazat, 3,44% (5%),
  5. Polónyi Tamás (Momentum): 642 szavazat, 1,31% (5%).

Jól látható tehát, hogy a baloldal a Zala 3. választókörzetben is magába roskadt, a Fidesz és a Jobbik együtt 40 ezernél több voksot szerzett, míg a három balosabb jelölt 7000 felettit csak. Megkérdeztük az ellenzéki jelölteket, hol mi mehetett félre, hogy az ígértekkel ellentétben nem sikerült megszerezniük a körzetet a Fidesztől. Az eredményeknek megfelelő sorrendben közöljük a kivonatolt válaszokat arra, mit rontottak el, hogy a Fidesz növelte is az előnyét a körzetben, jót tett-e volna pár visszalépés az ellenzéknek, mi lesz a jelölttel és az országgal a következő négy évben.

Zakó László (Jobbik)

Sokat remélt a körzetet 1998-ban egyszer, kisgazdaként már megnyerő Zakó László a választástól, de azt írta, a választók csak a „néhány szótagos üzeneteket érti meg – migráns, veszély, iszlám, ENSZ, Soros”, így hiába írt a párt 67 oldalas programot. Ehhez hozzájárult a fideszes médiahenger és a sok megrongált Jobbik-plakát. A helyi és megyei lapok is a Fidesz mondandóját szajkózták, a kormánypárt plakátjai pedig egyedüliként sértetlenek maradtak. Szerinte a visszalépések sem segítettek volna, hiszen a kormánypárti szavazók

a migránsok által veszélyben érezvén a hazát, a vezér világvégét előrevetítő országjáró körútja nyomán a szavazófülkéig meg sem álltak.

Zakó azt mondja, sose fogja a küszöböt rágni, mindig megélt a három diplomájával, ráadásul a fenti csalódott mondattal ellentétben megjött a politikai étvágya, fognak még találkozni a nevével. Az országnak semmi jót sem remél, maximum a Jóisten közbelépését. Az elvándorlás miatt fokozódik majd az elöregedés, a társadalom általános egészségi állapota is rosszabb lesz, szellemileg leépül a népesség. Újabb kemény mondattal zárt:

Még a gondolataikat is készen kapják majd a diktátortól. Nem folytatom, mert túl hosszú lesz, aztán valaki lemarad a Híradóról…

Horváth Jácint (DK)

A Gyurcsány-párt jelöltje azt magyarázta, hogy jelentős volt baloldalról az átszavazás a Jobbikra (úgy látszik, itt működött az erősebbhez húzás elve). Horváth is megemlítette a Fidesz médiafölényét, amivel nem lehetett felvenni a versenyt, egyes esetekben semmiféle megjelenési esélyt nem kapott az ellenzék. A Fidesznek pénze is sokkal több volt a kampányra, és még a csalás gyanúja is rájuk vetült. Miért szavaztak annyian a Fideszre?

Egyértelműen a gyűlöletre alapozott kampány az, ami hatott, és a nem létező veszélyt úgy állították be, hogy az emberek nagy része elhitte, hogy veszélyben forog a munkája, nyugdíja, biztonsága.

Horváth maradni fog a politikában, az önkormányzati ciklusát kitölti képviselőként Nagykanizsán. Hogy az országgal mi lesz, azt csak Orbán tudhatja, a DK pedig változatlanul „egy modern, európai Magyarországot” szeretne „szabad oktatással, korszerű és biztos alapokon álló egészségüggyel, biztos megélhetéssel.”

Károlyi Attila (LMP)

A Lehet Más a Politika azt rontotta el Károlyi Attila szerint, hogy túlzottan Szél Bernadett miniszterelnök-jelöltre hegyezte ki a kampányt. Fel is hívta Károlyit a Fidesz megyei vezetője azzal, hogy „Nálatok a Szél Bernadett a helyi jelölt?” Szerinte a várt 5-6 százalékos eredményt azért nem sikerült hozni, mert szavazóik jó része fegyelmezetten átszavazott az esélyes jelöltre, Zakóra. Károlyi is csalódott, szerinte hiába kampányolt azzal, hogy a Fidesz csomót hazudott Nagykanizsának, miközben kiürül lassan a város. Ennyi erővel a román határra is lemehettek volna megmutatni, hol építenek ők is kerítést. Így fogalmazott:

Az emberek félnek és bedőltek Orbán populista riogatásának a brüsszeli rémmel, a migránsokkal, Sorossal, az ENSZ-szel, kerítésvágó pártvezérekkel.

Amúgy Károlyi szerint Vona Gáboron és a Jobbikon múlott, hogy nem ültek le a pártok megnevezni körzetenként egy erős jelöltet. Amíg ilyesmi nem lesz, addig nem lesz változás sem. A történtek ellenére Károlyi marad a közéletben, és tervei szerint revansot vesz a Fideszen a jövő évi önkormányzati választáson. Orbán amúgy szerinte képes lehet arra, hogy az EU-ban ellehetetlenítse Magyarországot. Hozzátette:

Remélem eddig nem mer elmenni az 1/4-es 2/3-ával, mert ennek súlyos következményei lennének.

Polónyi Tamás (Momentum)

A legfiatalabb (nem kamu)párt jelöltje szerint nincs szégyellnivalójuk, ha a régóta ismert pártok eredményeihez hasonlítják az elérteket. Felépítették a személyes jelenlétet, ismertséget helyben, kemény online kampányt is csináltak. Arra még ő is keresi a választ, hogy nyerhetett a Fidesz itt, miközben nem találkozott még olyannal Kanizsán, „aki Cseresnyésre bármi jót mondott volna.” Szerinte is komoly a Jobbik felelőssége abban, hogy nem vett részt a koordinációban, még jelölti vitára sem akart kiállni, mert elhitték, hogy nyerhetnek.

A következő lépés az eredmények elemzése, majd az építkezés lesz. Polónyi bízik a pártban és Fekete-Győr András elnökben is. Amint lesz jövőképük, eldönti, milyen szerepet fog ebben vállalni. Eddig se volt hivatásos politikus, most is leginkább az új munkahelyére koncentrál majd. A Fidesznek is üzent: azt kívánja, vegyen vissza a gyűlöletkeltésből, abba kell ezt hagyni, ha nem akarják Magyarországot évtizedekre élhetetlenné tenni.

Sajnos félek attól, hogy nem így lesz. A Momentum feladata, hogy ezt minden eszközzel továbbra is akadályozza.

Nagykanizsai Csatatér-cikkeink, videóink

(Kiemelt kép: Besenyei Violetta/24.hu [Kanizsa Újság, Nagykanizsa.jobbik.hu])

Ajánlott videó

Olvasói sztorik