Videó

„Szerintem itt van roma szavazója is a Jobbiknak szép számmal”

Jól szerepelt a Jobbik 2014-ben a zalakomári csatatéren, de a jelentős részben romák lakta faluban nem a nagypolitika a fő téma, hanem a tűzifa, a közmunka, a polgármester és a ló.

Még a kiskutyás-kiscicás korszak előtt jóval, 2009-ben emelte át a Jobbik nagykanizsai szervezete a honlapjára az egyik szélsőjobboldali portálról a hírt: zalakomári gyerekek zaklatják balatonmagyaródi társaikat a Zala Volán buszain. A rendőrség, az önkormányzat is megoldást ígért: kamerát, járőröket, közbiztonságot. A helyzet azóta javult, de a felszín alatt még lehet indulatokat lelni a településen – van, aki a videónkban egyenesen arról beszél a cigányokkal kapcsolatban, hogy „nagyon aranyos mindenki, csak vigyázni kell velük, a puska mindig legyen csőre töltve”.

Zalakomárról sokan írtak sokfélét. A község remek helyen fekszik: itt fut el az M7-es autópálya, a Budapest-Nagykanizsa-Rijeka vasút, a szomszéd település a népszerű fürdőhely, Zalakaros, egy kőhajításnyira van a Balaton. Sok szempontból mégis nehezebb itt az élet, bár a 3000 lelkes falu egyre takarosabb, sok járdát letérköveztek, az utak jelentős része aszfaltozott, a központ is csinos, a lakosság jelentős része hátrányos helyzetű roma, akiknek nehéz az elhelyezkedés a munkaerőpiacon, mindezek miatt a nyomor is tapintható a falu egyes részein.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Lecsaptak Vonáék

Minderre a Jobbik is ráérezhetett: Zalakomárban igen szoros eredmény született 2014-ben a fideszes és a jobbikos jelölt között. A három választókörből az egyikben győzött is a Jobbik, a radikális párt jelöltje, a most újra induló Zakó László 130, fideszes Cseresnyés Péter (aki a kanizsai körzetet megnyerte végül, és a faluban is a legtöbb szavazatot kapta összességében) 112, Göndör István, a baloldali összefogás jelöltje 91 voksot gyűjtött.

Megnéztük, hogy működik a csatateres körzetünkhöz tartozó Zalakomárban a roma-magyar együttélés, van-e olyan nemzetiségi konfliktus, amiből profitálhat(ott) a Jobbik. Igen vegyes képet kaptunk, a helyzetet úgy lehet egy mondatban összefoglalni:

a fő töréspont nem az etnikum, nem a nagypolitika, hanem a vagyontalanság, a nyomor.

A megkérdezettek zöme azt mondta – még az is, aki cigányellenesnek is mondta magát –, hogy a faluban olajozottan működik a romák és magyarok együttélése, együtt születnek, együtt nőnek fel, ismerik egymást. A legtöbb panasz arra érkezett, hogy kevés tűzifát kapnak az önkormányzattól, amit a vádak szerint a hivatal önkényesen oszt el (bár több megszólaló azt erősítette, hogy a szabályok betűjét követve, alapvetően igazságosan jár el az önkormányzat). Volt, aki amiatt panaszkodott, mert kitették a közmunkaprogramból, ami valóban teltházzal üzemel, közmunkások térkövezték le a járdákat is. Egy megszólalónk azt mondta, a romák is szeretnének új ruhát, autót, ezért igenis próbálnak továbbtanulni, szakmát szerezni.

A Jobbikról megoszlanak a vélemények: van, aki szerint nem lop (annyit), és még a romák is szép számmal szavaznak rá – más viszont arról beszél, hogy a régi, cigányellenes Vona Gábor jobb volt.

A blogger polgármester

Kamerán kívül tudtunk beszélni a fiatal, lendületes, blogot is vezető, első ciklusát töltő független polgármesterrel, Csárdi Tamással is, aki itt született, itt él régóta. Szerinte alapvetően csendes, békés a település, a szomszédos Zalakarosnak is hasonló a bűnözési statisztikája (pedig Komárhoz tartozik az M7-es egyik pihenője, ahol volt, hogy egymás torkának estek a kamionosok).

Galériánk a képre kattintva nyílik meg:

Galéria
Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Csárdi amúgy próbálja magát a létező legtávolabb tartani a nagypolitikától, bár szerinte is jóban kell lenni a vezetőkkel, hogy a falu forrásokhoz jusson. Ugyan volt olyan lakos, aki az előző, a falut 20 évig irányító polgármestert, Varga Miklóst sírta vissza, sőt állította, 2019-ben megint elindul, de Csárdi szerint ilyen nem várható, Varga „éli a boldog nyugdíjas éveket.”[/vc_column_text]

Legfrissebb videók
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik