Belföld csatatér

Gyurcsány azt álmodta, hogy Orbán volt, aztán felébredt

A DK az új Fidesz, Vonának évekig tart megbocsátani, Orbán pedig bajkeverő – Gyurcsány Ferenc fórumán jártunk egy igazi csatatéren, Nagykanizsán, ahol a Demokratikus Koalíció jelöltje mögé állt be a baloldal.

Akár 35 centi havat is jósoltak a meteorológusok Nagykanizsa környékére szerdára, de Zalából nem lett Szibéria, így nem sokan takarózhattak azzal, hogy a tél miatt nem tudtak odaérni időben Gyurcsány Ferenc DK-elnök fórumára. A nagykanizsai rendezvénynek azért volt különös jelentősége számunkra, mert a 24.hu által vizsgált öt Csatatér-körzetből a zalai 3-as az egyetlen, ahol a baloldal zöme (de legalábbis az MSZP-Párbeszéd) a DK-s jelölt, Horváth Jácint mögé állt be.

A kampány alig startolt el, de Gyurcsány máris beindította az országjárást, és hamar megjelent Nagykanizsán, a 46 DK-s körzet egyikében.

Cirka 300 ember volt kíváncsi rá („mondjunk kétmilliót, gyerekek” – tréfálkozott később a volt miniszterelnök), nem meglepő módon inkább idősebbek jöttek el, 40 alatti embert alig lehetett látni. Két tinit ugyan elhozott egy család, de valószínű, hogy ők is szívesebben mentek volna csocsózni vagy bedobni egy tüskét a haverokkal.

A majdnem miniszterelnök-jelölt

Horváth Jácint vezette fel a pártelnököt egy elszólással: „Úgy tűnik, hogy én leszek ebben a körzetben a baloldal miniszterelnök… ööö… képviselőjelöltje.” Nagy hahota tört ki, majd bemutatták a vendégeket, az MSZP Zala megyei elnökét, Fodor Csabát, aki a balos paktum miatt nem lett jelölt, és Göndör Istvánt, aki szocialista politikusból lett az Együtt indulója 2014-ben, és maradt alul a fideszes Cseresnyés Péterrel szemben (de korábban háromszor is nyert a Nagykanizsa központú választókerületben).

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Megtudtuk még, hogy Nagykanizsa a Fidesz szerint az aranykorát éli, holott a valóság a következő: lakosságcsökkenés, elvándorlás, üres üzlethelyiségek, fölösleges közbringarendszer, el se kezdett, de beígért projektek, se sportcsarnok, se uszoda, el nem készült elkerülő út, a képviselő rokonai nyerik a tendereket, a logisztikai központ pedig Zalaegerszegen épül. Ezzel szemben 2010-re megépült a vasút mellé az autópálya, az elkerülőt is elkezdték építeni, a környékbeli épületeket, sőt a mostani fórum helyszínét is a Gyurcsány-kormány idején újították fel. A városközpont rekonstrukciójára is a 2010 előtti kormányok juttattak EU-s forrást. Mindezt még egyszer meg fogják tudni csinálni Horváth szerint.

Rémálom

Gyurcsány rocksztárként, álló ováció közepette vonult be a terembe. Ő is az időjárással nyitott, milyen jó, hogy a zimankó közepette eljöttek az emberek. Majd rögtön azzal folytatta, hogy szerinte nemcsak hibázik vagy téved a kormány, hanem egyenesen tönkreteszi az országot. „Nem lehet kompromisszumot kötni ezzel a hatalommal” – mondta Gyurcsány, akitől megtudtuk,

egyszer azt álmodta, hogy Orbán Viktor volt, vissza se tudott utána aludni.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Idejövet lementek Keszthelyre a Balaton-partra, hogy megnézze, ott tényleg minden „vagy Mészárosé vagy Lőrincé”. Szerinte látni, ahogy Orbán környezete, „ahogy vidéken mondják: lopik.” Kitért az Elios-ügyre (amit a 24.hu tárt fel), és így kommentálta:

Nem kell azzal megbékélni, hogy az ország első embere egy köztörvényes bűnöző.

Troublemaker

A következő részben arról beszélt, hogy az ország mindig is a Nyugat felé kacsintott, nem a Kelet felé. Ezt alátámasztandó felhozta a nyírségi postást, aki lelécelt a nyugdíjakkal. Nem ismerte az európai filozófiai áramlatokat, mégis Nyugat felé ment, nem Záhonynak. Orbánék viszont mindenkivel összerúgták a port Nyugaton, márpedig az unió is egy klub, aminek be kell tartani a szabályait, akár egy nyugdíjas klubban.

Orbán meg egy troublemaker, bajkeverő, olyan, mint a részeges sógor karácsonykor, aki mindig feldönti a karácsonyfát, és ezért már inkább nem hívják meg a következő családi ünnepre.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Eközben krízis van az egészségügyben, kórházak sürgősségijén halnak meg emberek. Gyurcsány egy 27 éves ismerőse nagyon beteg, de az orvosa azt mondta, csak akkor műthetik meg júniusnál hamarabb, ha összeomlik a szervezete és sürgősen meg kell operálni. Ezalatt az orvosok is ki vannak zsigerelve, az egészségügyi béremelés pedig a pótlékok elvételével járt. Idézte a legendás őszödi beszédét is, aktualizálva:

Ezek nem reggel, délben, este hazudnak, hanem mindig.

A vizitdíjas vereségét is felidézte, hogy ő bizony meg akarta reformálni az egészségügyet. Ráadásul ha vennének 150 MRI-t és CT-t, és 50 százalékkal megemelnék a béreket, az kevesebb pénzt igényelne, mint a tao-rendszerből a futballba kerülő összeg.

Ki kéne már föstetni, mer’ szürke, ami ződ vót

– mondta különös tájszólással Gyurcsány, példálózva azzal, miért kevés a nyugdíj. Mesélt arról, hogy nemrég Ózdon és Kazincbarcikán járt, és ott akkora a nyomor, hogy „ahhoz képest Nagykanizsa New York.”

Kőbánya

Az oktatás következett: Gyurcsány gyerekei külföldi általános iskolákba jártak egy-egy évet, ég és föld volt az a hazai oktatáshoz képest. Ott arra fókuszáltak, amiben jó a gyerek. Az idegen nyelv ott úgy ragad rájuk, mint „nekem a kezemre dagasztás előtt a kelt liszt”. Gyurcsánynak baja van azzal is, hogy az egyházi iskolák háromszor annyi pénzt kapnak, mint az államiak. A hatvanas években pedig szerinte könnyebb volt egyetemre bejutni egy szegény gyereknek, mint ma.

Ha Orbán Viktor ma lenne gyerek, nem ment volna egyetemre, kőbányász lett volna az apjánál.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Rátért arra, hogy Orbán úgy ment előző nap Dunaújvárosba, hogy csak a lezárásokból derült ki a látogatás. Bujkál, nem mer kiállni szabadon – mondta a DK elnöke, magát hozva ellenpéldaként. Pedig vele is előfordul, hogy elküldik az anyjába, de általában megpróbál szót érteni az anyázóval is. „Lehet, hogy elrontottam… bár van erre jobb szavam is” – jött megint az őszödi utalás.

Ekkor érkezett a forró krumpli: ne szavazhasson, aki sohasem élt itt. Szerinte ebben az ügyben a DK-n kívül mindenki feladta korábbi álláspontját: Orbán, Áder János, az MSZP és az LMP is. Gyurcsány szerint két külön dolog a magyar nemzetiségi közösség (a határon túl is) és az itt élő, államalkotó népesség. Gyurcsány szerint „a magunk dolgáról hadd döntsünk mi”. Az ukrán nyugdíjbiznisz is előkerült, ami nagy botrányt kavar Kelet-Magyarországon. Gyurcsány azokra neheztel, akik ebből hasznot csinálnak, pár helyen maguk a polgármesterek szervezik ezt, mert plusz szavazót jelentenek neki.

A DK az új Fidesz

Mi hasonlítunk leginkább arra a frissességre, amit a Fidesz jelentett a kilencvenes évek elején.

Hihetetlen, de ezt a mondatot is Gyurcsány mondta el. Szerinte ugyanazokat vallják, mint az akkori Fidesz, ami még liberális volt. Végül arra kért mindenkit, szavazzanak Horváth Jácintra, aki úgymond az egyetlen demokrata jelölt a körzetben. Ezután facebookos kérdésekre válaszolt, amit egy Facebook-élőben az oldalán is közvetített. Ekkor kiderült, hogy Gyurcsány rezsit csökkentene, két köbméter vizet, 50 kWh áramot ingyen adna mindenkinek, aki pedig többet fogyaszt, többet fizessen.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Jó pár alákérdezés után egy férfi azért Gyurcsánynak szegezte: Kanizsán verhető lenne a Fidesz, de ahhoz a Jobbikkal is meg kéne egyezni.

Találtunk egy körzetet, ahol 50% alatt van a Fidesz
Három és fél éve szoros volt a verseny a fideszes jelöltnek Nagykanizsa körzetében, pedig nem lépett vissza se a baloldali, se a jobbikos jelölt. Felmértük a csatateret a Republikonnal.

Gyurcsány meglepőt mondott: nem vitatja Vona Gábor szándékát, hogy jobb pártot akar csinálni a Jobbikból. Ám a megbocsátás évekig tart. Márpedig a Jobbik uniós zászlót égetett, gárdával vonult, származás alapján akart listázni. Gyurcsány szerint a szavazóik egy része elhagyná őket, ha a Jobbikkal megegyeznének. Az emberek „majd bele fognak szagolni a levegőbe”, és ha érzik, hogy Horváth vagy a jobbikos Zakó László verheti meg a Fideszt, akkor egyikükre fognak szavazni.

Ez a centrális erőtér leggyengébb pontja Gyurcsány szerint: csak addig tud hatalmon maradni, amíg nincs átjárás a pártok szimpatizánsai között. Mindenesetre a lelküket, elveiket nem adhatják el, így szövetkezni nem fognak Vonáékkal.

A végén jött még egy kérdés: ki szabadította rá a devizahiteleket 2005-2006-ban az emberekre? Gyurcsány közölte, Orbánék voltak azok. 2001 óta van devizahitel az MNB és a kormány megállapodása alapján. A másik kellemetlen kérdés arra vonatkozott, hogy Gyurcsány 2006-ban azt mondta, „akinek nem tetszik, el lehet innen menni”. A pártelnök felidézte, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanácson hangzott el a mondat. Széles Gábor fenyegette meg Gyurcsányékat, hogy elmegy Szlovákiába, ha több terhet kell fizetnie, erre mondta neki, hogy „itt lehet hagyni a nyugdíjasokat, el lehet menni”.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Az este legnagyobb vastapsát kapta ezért, amit még a közelgő elbúcsúzás során se tudott überelni. Pár szelfi és kézfogás a rajongókkal, és Gyurcsány már itt se volt, aki pedig akart, mehetett át megnézni a jól borotvált Fekete-Győr Andrást két tömbbel arrébb. Egy ember meg is tette.

Mindeközben a Momentumnál

Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke egy órával Gyurcsány Ferenc után kezdett a Széchenyi téri művházban. Kérdés, hogy ez, vagy a Momentum csekély beágyazottsága volt-e az oka, de sokkal kevesebben voltak, mint a DK rendezvényén. Amikor megérkeztünk, velünk együtt 19-en voltak a teremben (jóval alacsonyabb átlagéletkorral, mint Gyurcsánynál), ennek megfelelően viszont kellemes town hall meeting hangulat volt, mindenki beszélt mindenkivel, nem egy reflektorfénybe állított politikust hallgatott a közönség. Miután bemutatták a párt új kampányfilmjét és bemutatkozott Fekete-Győr András és Polónyi Tamás helyi jelölt, megvitatták a fiatalok elvándorlását, a pályázati rendszer visszásságait, a Csótó (azaz Csónakázó-tó) revitalizálását, na meg a Kanizsai sör visszahozásának igényét. Jellemző momentum volt, hogy egy falusi óvodavezető nő azt kérte, hirdesse jobban magát a párt, mert csekély az ismertsége. Erre jött, hogy a Nolimpia kampányt kéne felemlegetni, az faluhelyen pozitív fogadtatásra talált anno. A fórum vége itt is az lett, hogy megkértek mindenkit, írják alá az íveket és osszák meg itt szerzett élményeiket és szórólapjaikat.

Fotó:24.hu/Heim Alexandra

Ajánlott videó

Olvasói sztorik